Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.

Trendspotting: Her er de hotteste drikke i 2016

Trendspotting: Her er de hotteste drikke i 2016
21. jun. 2016

DRIKKETRENDS: Matcha, kombucha, urtete, bouilloner og cocktails i kop og kande er blandt årets likvidgastronomiske tendenser. Her er de mest cool og hotteste drikkevarer i 2016.

Savoury aperitiffer og våde mellemretter
På dansk bruger vi ordet ”salt” om det ikke-søde køkken, men det engelske ”savoury” er en mere præcis betegnelse for de lune drikkebouilloner og umamirige og aromatisk komplekse supper og teer, flere restauranter serverer som aperitif eller en flydende mellemret i kop.

 • Te af fermenteret tørret gederams og løgkarse blandet med hybenrose og granolie, Kadeau, København
 • Fed og kødfuld svampebouillon med aromatisk spræl af graneddike og verbenaolie, Substans, Aarhus
 • Confiterede andehjerter på enebærgrene med et varmt shot af reduceret bouillon på and, Babette, Vordingborg
 • Kornte med rapsolie, Domestic, Aarhus

Årets tedille 1: Matcha
Den grønne pulverte har invaderet alle dele af måltidet; i cremer, is, smoothies, cocktails og – hvis du er heldig – serveret som te, fx på Atelier September og Magasasa Dim Sum & Cocktails, København

Årets tedille 2: Kombucha
Teens svar på surdej. En gær- og mælkesyrefermenteret og derfor ofte let perlende tebaseret drik med angiveligt såkaldt ”probiotisk” (mikrobielt helbredsgavnlig) effekt. Besvarer samtidig tidens store spørgsmål: Kan det fermentere? Her er svaret ja. Fx på Mielcke & Hurtigkarl, København

Årets tedille 3: Bordinfuseret urtete
Gør-det-selv-te: Prop en velkomponeret bouquet garni i en tepotte, stil den på bordet og giv gæsten oplevelsen af at smage infusionens intensitet ændre sig over tid. Det smager skønt og ligner en million, fx på 108Noma og The Restaurant by Kroun, København

Cocktails 1: Mormor og Mexico
Efter romcrazen kom ginomania’en og tequilafilien. Nu er de alle so last year. Næ, i dag skal der enten mezcal eller god gammeldags akvavit i din cocktail. Sjovt som spiritusttrenden ligesom madsiden rummer modpolerne mormor og Mexico.

Cocktails 2: Kander
Det måtte jo ske. Latinamerikanske Llama kender sit crowd i indre by København og serverer sine cocktails i såkaldte ”pitchers”, kander med godt en liter af de saftige eksotiske mix.

Cocktails 3: Cocktails og gourmetmad
For få år siden stod valget mellem at spise godt eller drikke sjovt. På det seneste er cocktailbaren og gourmetrestauranten imidlertid begyndt at smelte sammen til en mere likvidtolerant enhed. Flere restauranter får ambitiøse cocktailkort, og der satses ikke alene på kendte klassikere men i stigende grad på barens og køkkenets fælles frembringelser, fx på St. Pauls Apothek, Aarhus, Mmoks, Odense, og Geist og Kung Fu Izakaya II, København

Årets vinøse fremskridt 1
Helt udryddet er den historiske epidemi med kropsvarm rødvin serveret direkte fra sin plads på hylden i restauranten ikke. Men vi har ingen rapport om, at det foregår på Danmarks 331 bedste restauranter, og det er lidt af en sensation. Måske årets største fremskridt på drikkevarefronten, at vi fik de sidste hårdnakkede sommelierer med på at temperere rødvinene. Af hjertet tak.

Årets vinøse fremskridt 2
Inkluder et glas bobler i menuprisen, så vi ikke skal indtage de syv appetizere med et koldt glas vand – eller supplere den allerede rigeligt fyldige vinmenu med ”et glas til at starte på”. Det gør de fx på Era Ora, København

Salgstrick 1: Vand
”Med eller uden brus?” spørger din tjener sliksødt, mens dollartegnene ruller lystigt for hendes indre blik ved tanken om salget af den næste flaske importeret kildevand. Respekt for den rene smag, men kan vi ikke lige få lov at bestille den med vilje først?

Salgstrick 2: Bobler
”Har I lyst til et glas bobler til at starte på?” Ja, det har vi da, men ikke hvis det koster 175 kr. Der er en hårfin grænse mellem at blive venligt ægget og beværtet og at blive prakket noget på. I den balance er prisen ikke ligegyldig. Kom med den!

Årets sodavand
Japansk Ramune-sodavand med lille kugle, der skal trykkes ned for at skabe kulsyren, smagt på Sticks ’n’ Sushi, København

Artiklen blev bragt i White Guide 2016/17, som udkom den 23. maj 2016 med anmeldelser af de 331 bedste restauranter i Danmark. Foto fra Llama af Skovdal.dk

 

Mere restaurantnyt

 • LØNSTRUP: Enkel kompleksitet ved Vesterhavet

  LØNSTRUP: Enkel kompleksitet ved Vesterhavet

  .

  Villa Vest

  Strandvejen 138
  8900 Hjørring
  +45 98 96 05 66
  villavest.dk

  Med Vesterhavet som absolutte nabo, ligger Villa Vest på top fem over bedste udsigtsrestauranter i Danmark, og i køkkenet er det nordiske smagsunivers på et meget højt kompleksitetsniveau. Snackserveringens flødebolle funkler på den frosne sten, der toner i en opsats med beplantning fra den omkringliggende natur. Enkel i udtrykket, men sikke en smag. En frossen kyllingelevermousse som bund, skum på gran, citronverbena som overtræk, og toppet med citronverbena som pasta, små myrer og syltede flager af nobilisgran. En mundfuld, der eksploderer i smag, og hvor de forskellige råvarer træder frem i mange bølgende smagslag. Det aromatiske og syrlige fra citronverbena og gran, sammen med kyllingemoussens dybe nuancer. Genial mundfuld, og sådan fortsætter det gennem aftenens retter.


   

 • FØVLING: Når betjeningen trækker det største læs

  FØVLING: Når betjeningen trækker det største læs

  .

  Ribehøj

  Ribevej 34
  6683 Føvling
  +45 75 39 85 32
  ribehoej.dk

  Her er en fremragende udsigt over en lille sø på kanten af det gamle grænseland mellem Danmark og Tyskland. Et nyrenoveret hus danner rammen om områdets mest lovpriste spisested, hvor menuen er stueren og følger de gængse skummende saucer skilt med grønne olier, kraftige glacer og en udpræget tendens til blomstermisbrug. På de glade gæster kan man høre, at det er godt, det ikke er alt for eksperimenterende.


   

 • KØBENHAVN: Smukke kompositioner med smagsmæssig præcision

  KØBENHAVN: Smukke kompositioner med smagsmæssig præcision

  .

  108

  Strandgade 108
  1401 København K
  +45 32 96 32 92
  108.dk

  Det lyse højloftede lokale er indrettet med kølig nordisk elegance, men klientellet er overvejende internationalt. Det giver naturligvis publicitet udover det sædvanlige at være Nomas lillebror, men også høje forventninger fra gæsterne, der, som sagt, ofte er kommet langvejs fra – fra vores tre nærmeste borde høres hhv. kinesisk, fransk og amerikansk engelsk.


   

 • KØBENHAVN: Den store rejse i smag

  KØBENHAVN: Den store rejse i smag

  .

  Tigermom
   


  Ryesgade 25
  2200 København N
  +45 53 84 25 25
  tigermom.dk

  Lisa Lov er en sjælden gave til fortolkningen af de mange asiatiske smagsudtryk. Med cambodjansk baggrund og opvækst i New Zealand har hun en skarp forståelse af hvert eneste køkkens særkender, hvilket hun fortolker i sin "Tigermom Feast".


   

 • AALBORG: Enkel og ærlig Aalborg-gourmet

  AALBORG: Enkel og ærlig Aalborg-gourmet

  .

  Alimentum

  Løkkegade 23
  9000 Aalborg
  +45 93 91 37 67
  restaurant-alimentum.dk

  Alimentum åbnede dørene i januar 2019, da køkkenchef Søren Birch og restaurantchef Simon Kvist Bjerre fra restaurant Tabu valgte at gå egne veje. Restauranten er gennemført indrettet i rå og urban stil og med et åbent køkken blandt de relativt få borde.


   

 • VEJLE: Elegant fusion med fjordudsigt

  VEJLE: Elegant fusion med fjordudsigt

  .

  Treetop

  Munkebjergvej 125
  7100 Vejle
  +45 76 42 85 00
  tree-top.dk

  I skønne naturomgivelser ligger Hotel Munkebjerg og skuer over Vejle Fjord. Hotellet rummer flere spisesteder, men det mest ambitiøse hedder Treetop, hvor den unge køkkenchef Nicolaj Christiansen råder. Vi melder vores ankomst i hotellets reception og hentes efter kort tid af en servitrice, der inviterer os ned i vinkælderen til champagne og snacks.


   

 • KØBENHAVN: Stabil sejlads i velsmag og god beliggenhed

  KØBENHAVN: Stabil sejlads i velsmag og god beliggenhed

  .

  Kaptajn

  Sortedam Dossering 45a
  2200 København N
  +45 60 18 74 14
  restaurantkaptajn.dk

  Her er høj stemning og bestemt ikke uden grund. Tim Güth og Patrick Hult er et par erfarne restaurantfolk, der har besluttet at få det ned på jorden, så alle kan være med i lokalerne lige ned til Søerne. Hvis du ikke går all in på hele menuen med ti retter, så er de mindre retter til 95 kr. fremragende, ca. fire til et måltid. Alternativt kan du tage den store fladfiskeservering til to personer.


   

 • VEJLE: Når alt går op i en højere enhed

  VEJLE: Når alt går op i en højere enhed

  .

  MeMu

  Torvegade 9
  7100 Vejle
  +45 21 14 00 77
  memu-gourmet.dk

  Få trin ned fra Vejles travle gågade træder du ind i en anden verden. Der hersker en behagelig ro under de hvidkalkede hvælvinger, hvor betjeningen er Des med gæsterne og ifører sig hvide silkehandsker, når servietterne skal lægges i skødene. Restauratørparret Mette Derdau og Michael Munk slog i 2017 dørene op for gourmetrestauranten, der på rekordtid har etableret sig som et af Jyllands absolutte topspisesteder.


   

 • KØBENHAVN: På jagt efter opskriften på guld

  KØBENHAVN: På jagt efter opskriften på guld

  .

  Alchemist

  Refshalevej 173C
  1432 København K
  +45 31 71 61 61
  restaurant-alchemist.dk

  De ydmyge rammer på Østerbro er udskiftet med en overdådig præstation i teatralsk gastro-futurisme – gennemført med en blanding af mod og overmod. Egentlig anbefaler vi dig ikke at læse videre, men blot forsøge at skaffe et af de eftertragtede borde, møde op med åbent sind og lade dig overraskes og imponeres af den mest rystende gastronomiske totaloplevelse, som hidtil har været tilbudt – verdensomspændende. Hvis du er en af de heldige, der får et bord, kan du se frem til at blive udsat for en tour de force udi sensoriske og intellektuelle eventyr fordelt på over 50 små serveringer – det hele i exceptionelle rammer med en afstemt dosis velsmag, humor, politik og stof til eftertanke.


   

 • KØBENHAVN: Det bedste fra havet skåret ind til benet

  KØBENHAVN: Det bedste fra havet skåret ind til benet

  .

  Iluka

  Peder Skrams Gade 15
  1054 København K
  +45 30 30 95 89
  restaurantiluka.dk

  Iluka betyder ’nær havet’ på de et af de australske aborigineres sprog, og ting fra havet er netop, hvad den australske og forhenværende Noma-kok Beau Clugston sætter i scene i den simpelt indrettede restaurant, der minder om den slags, men finder ved stranden sydpå med betongulv, simpel indretning og masser af friskfangede fisk og skaldyr.


   

Køb White Guide iZettle Champagne Yvonne Seier Christensen V GASTRO unika White Guide App