Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.

Trendspotting: Her er de hotteste drikke i 2016

Trendspotting: Her er de hotteste drikke i 2016
21. jun. 2016

DRIKKETRENDS: Matcha, kombucha, urtete, bouilloner og cocktails i kop og kande er blandt årets likvidgastronomiske tendenser. Her er de mest cool og hotteste drikkevarer i 2016.

Savoury aperitiffer og våde mellemretter
På dansk bruger vi ordet ”salt” om det ikke-søde køkken, men det engelske ”savoury” er en mere præcis betegnelse for de lune drikkebouilloner og umamirige og aromatisk komplekse supper og teer, flere restauranter serverer som aperitif eller en flydende mellemret i kop.

 • Te af fermenteret tørret gederams og løgkarse blandet med hybenrose og granolie, Kadeau, København
 • Fed og kødfuld svampebouillon med aromatisk spræl af graneddike og verbenaolie, Substans, Aarhus
 • Confiterede andehjerter på enebærgrene med et varmt shot af reduceret bouillon på and, Babette, Vordingborg
 • Kornte med rapsolie, Domestic, Aarhus

Årets tedille 1: Matcha
Den grønne pulverte har invaderet alle dele af måltidet; i cremer, is, smoothies, cocktails og – hvis du er heldig – serveret som te, fx på Atelier September og Magasasa Dim Sum & Cocktails, København

Årets tedille 2: Kombucha
Teens svar på surdej. En gær- og mælkesyrefermenteret og derfor ofte let perlende tebaseret drik med angiveligt såkaldt ”probiotisk” (mikrobielt helbredsgavnlig) effekt. Besvarer samtidig tidens store spørgsmål: Kan det fermentere? Her er svaret ja. Fx på Mielcke & Hurtigkarl, København

Årets tedille 3: Bordinfuseret urtete
Gør-det-selv-te: Prop en velkomponeret bouquet garni i en tepotte, stil den på bordet og giv gæsten oplevelsen af at smage infusionens intensitet ændre sig over tid. Det smager skønt og ligner en million, fx på 108Noma og The Restaurant by Kroun, København

Cocktails 1: Mormor og Mexico
Efter romcrazen kom ginomania’en og tequilafilien. Nu er de alle so last year. Næ, i dag skal der enten mezcal eller god gammeldags akvavit i din cocktail. Sjovt som spiritusttrenden ligesom madsiden rummer modpolerne mormor og Mexico.

Cocktails 2: Kander
Det måtte jo ske. Latinamerikanske Llama kender sit crowd i indre by København og serverer sine cocktails i såkaldte ”pitchers”, kander med godt en liter af de saftige eksotiske mix.

Cocktails 3: Cocktails og gourmetmad
For få år siden stod valget mellem at spise godt eller drikke sjovt. På det seneste er cocktailbaren og gourmetrestauranten imidlertid begyndt at smelte sammen til en mere likvidtolerant enhed. Flere restauranter får ambitiøse cocktailkort, og der satses ikke alene på kendte klassikere men i stigende grad på barens og køkkenets fælles frembringelser, fx på St. Pauls Apothek, Aarhus, Mmoks, Odense, og Geist og Kung Fu Izakaya II, København

Årets vinøse fremskridt 1
Helt udryddet er den historiske epidemi med kropsvarm rødvin serveret direkte fra sin plads på hylden i restauranten ikke. Men vi har ingen rapport om, at det foregår på Danmarks 331 bedste restauranter, og det er lidt af en sensation. Måske årets største fremskridt på drikkevarefronten, at vi fik de sidste hårdnakkede sommelierer med på at temperere rødvinene. Af hjertet tak.

Årets vinøse fremskridt 2
Inkluder et glas bobler i menuprisen, så vi ikke skal indtage de syv appetizere med et koldt glas vand – eller supplere den allerede rigeligt fyldige vinmenu med ”et glas til at starte på”. Det gør de fx på Era Ora, København

Salgstrick 1: Vand
”Med eller uden brus?” spørger din tjener sliksødt, mens dollartegnene ruller lystigt for hendes indre blik ved tanken om salget af den næste flaske importeret kildevand. Respekt for den rene smag, men kan vi ikke lige få lov at bestille den med vilje først?

Salgstrick 2: Bobler
”Har I lyst til et glas bobler til at starte på?” Ja, det har vi da, men ikke hvis det koster 175 kr. Der er en hårfin grænse mellem at blive venligt ægget og beværtet og at blive prakket noget på. I den balance er prisen ikke ligegyldig. Kom med den!

Årets sodavand
Japansk Ramune-sodavand med lille kugle, der skal trykkes ned for at skabe kulsyren, smagt på Sticks ’n’ Sushi, København

Artiklen blev bragt i White Guide 2016/17, som udkom den 23. maj 2016 med anmeldelser af de 331 bedste restauranter i Danmark. Foto fra Llama af Skovdal.dk

 

Mere restaurantnyt

 • WHITE GUIDE: Årets nominerede

  WHITE GUIDE: Årets nominerede

  På mandag afsløres det, hvem der vinder årets priser. Se de nominerede her og find billetter til trendseminar, lancering og gallamiddag.

  madbillet.dk/show/event/holistic-cuisine-trendseminar

  madbillet.dk/show/event/lancering-af-white-guide-danmark-2020

  madbillet.dk/show/event/gallamiddag

  Årets vinoplevelse: Søllerød Kro, Alchemist, AOC


   

 • WHITE GUIDE: Lancering af White Guide 2020, Holistic Cuisine Trendseminar, Gallamiddag, mandag den 28/10!

  WHITE GUIDE: Lancering af White Guide 2020, Holistic Cuisine Trendseminar, Gallamiddag, mandag den 28/10!

  Kære Læser,

  Du inviteres herved til White Guides Holistic Cuisine trendseminar (m. bl.a. Rasmus Munk), gourmetoplevelser på Soho ved lanceringen af White Guide 2020, hvor kåring og prisoverrækkelser finder sted, ikke mindst 'årets restaurant' - og efterfølgende gallamiddag på Sølyst.

  Vil vil rigtig gerne se så mange af jer som muligt.
  Reservation foregår efter 'først til mølle'-princippet, da vi har et begrænset antal pladser.

  Nedenfor følger lidt info om dagen og links til bestilling af billetterne.


   

 • KØBENHAVN: Genfødsel ved havnefronten

  KØBENHAVN: Genfødsel ved havnefronten

  .

  Studio

  Havnegade 44
  1058 København K
  +45 72 14 88 08
  thestandardcph.dk/restaurant/studio

  Studio er genfødt! Toprestauranten i den gamle toldbygning i Havnegade har levet en omtumlet tilværelse siden Torsten Vildgaard forlod bygningen og Damian Quintana for en bemærkning satte sydamerikansk præg på menuen. Nu er der kommet forstærkning fra Vestkysten i form af engelske Alan Bates, som kommer direkte fra Paul Cunninghams køkken på Henne Kirkeby Kro.


   

 • KØBENHAVN: Usnobbet mesterligt køkken

  KØBENHAVN: Usnobbet mesterligt køkken

  .

  À Terre

  Tordenskjoldsgade 11
  1055 København K
  +45 71 99 56 99
  aterre.dk

  Rummet omfavner dig, lige fra du træder ind i det venlige og lyse lokale overfor Det Kongelige Teater. Yves Le Lay har flyttet teltpælene fra Nærvær på Christianshavn og står nu bag gryderne på sit nye spisested, der med mangel på bedre begreb må betegnes som en luksusbistro. Smageskeen er præcis, når de opfindsomme og overraskende retter skabes til gæsternes glæde. Stemningen er afslappet og usnobbet. Vores kompetente sommelier sørger for, at vi får netop den vin, vi længes efter fra det klassiske, men betalelige vinkort, der også har gode vine på glas.


   

 • PARTNERNYT: grow up FARM

  PARTNERNYT: grow up FARM

  .
  PARTNERNYT: White Guide udgives i samarbejde med en række partnere, som deler vores passion for dansk gastronomi og ønsket om branchens fortsatte positive udvikling. Vi er stolte af at præsentere grow up FARM som partner.

  Vi er grow up FARM – et lille landbrug som dyrker mikrogrønt i form af skud og urter.
  Måske du kender det som den lille fine urt som ofte benyttes til afpyntning i form af
  brøndkarse eller ærteskud. Måske du har set eller hørt om dyrkningsmetoden
  vertikalfarm i dit tv eller blandt vores kære klimatosser. I virkeligheden er det en ny
  måde at dyrke vores grønt på – en måde, som er tilpasset vores fremtid.


   

 • KØBENHAVN: Endelig en god udgave af italiensk fine dining

  KØBENHAVN: Endelig en god udgave af italiensk fine dining

  .

  Brace

  Teglgårdsstræde 8A
  1452 København K
  +45 28 88 20 01
  restaurantbrace.dk

  Det stilfulde rum med gråtonede vægge og gyldne lamper sender tydelige signaler om, at her vil man hæve det gode italienske bondekøkken til gastronomisk mere innovative højder. Det bliver også straks markeret i signaturantipastiene med en ”krustade” fyldt med luftig carbonara, skum af peber, Havgus og saltet svinekæbe og en lille bacalaorulle, hvor frituredejen er erstattet af sprødt torskeskind.


   

 • LØNSTRUP: Enkel kompleksitet ved Vesterhavet

  LØNSTRUP: Enkel kompleksitet ved Vesterhavet

  .

  Villa Vest

  Strandvejen 138
  8900 Hjørring
  +45 98 96 05 66
  villavest.dk

  Med Vesterhavet som absolutte nabo, ligger Villa Vest på top fem over bedste udsigtsrestauranter i Danmark, og i køkkenet er det nordiske smagsunivers på et meget højt kompleksitetsniveau. Snackserveringens flødebolle funkler på den frosne sten, der toner i en opsats med beplantning fra den omkringliggende natur. Enkel i udtrykket, men sikke en smag. En frossen kyllingelevermousse som bund, skum på gran, citronverbena som overtræk, og toppet med citronverbena som pasta, små myrer og syltede flager af nobilisgran. En mundfuld, der eksploderer i smag, og hvor de forskellige råvarer træder frem i mange bølgende smagslag. Det aromatiske og syrlige fra citronverbena og gran, sammen med kyllingemoussens dybe nuancer. Genial mundfuld, og sådan fortsætter det gennem aftenens retter.


   

 • FØVLING: Når betjeningen trækker det største læs

  FØVLING: Når betjeningen trækker det største læs

  .

  Ribehøj

  Ribevej 34
  6683 Føvling
  +45 75 39 85 32
  ribehoej.dk

  Her er en fremragende udsigt over en lille sø på kanten af det gamle grænseland mellem Danmark og Tyskland. Et nyrenoveret hus danner rammen om områdets mest lovpriste spisested, hvor menuen er stueren og følger de gængse skummende saucer skilt med grønne olier, kraftige glacer og en udpræget tendens til blomstermisbrug. På de glade gæster kan man høre, at det er godt, det ikke er alt for eksperimenterende.


   

 • KØBENHAVN: Smukke kompositioner med smagsmæssig præcision

  KØBENHAVN: Smukke kompositioner med smagsmæssig præcision

  .

  108

  Strandgade 108
  1401 København K
  +45 32 96 32 92
  108.dk

  Det lyse højloftede lokale er indrettet med kølig nordisk elegance, men klientellet er overvejende internationalt. Det giver naturligvis publicitet udover det sædvanlige at være Nomas lillebror, men også høje forventninger fra gæsterne, der, som sagt, ofte er kommet langvejs fra – fra vores tre nærmeste borde høres hhv. kinesisk, fransk og amerikansk engelsk.


   

 • KØBENHAVN: Den store rejse i smag

  KØBENHAVN: Den store rejse i smag

  .

  Tigermom
   


  Ryesgade 25
  2200 København N
  +45 53 84 25 25
  tigermom.dk

  Lisa Lov er en sjælden gave til fortolkningen af de mange asiatiske smagsudtryk. Med cambodjansk baggrund og opvækst i New Zealand har hun en skarp forståelse af hvert eneste køkkens særkender, hvilket hun fortolker i sin "Tigermom Feast".


   

Køb White Guide iZettle GASTRO unika White Guide App