Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.

Trendspotting: Her er årets mest opsigtsvækkende servicetendenser

Trendspotting: Her er årets mest opsigtsvækkende servicetendenser
03. aug. 2016

SERVICEINFO: Fra synkronservering, bouillonbuk og portvinstang til brune handsker, læderforklæder, svedpandebånd og meningsfuld snak om andet end vinbondens hat. Her er de mest interessante servicetendenser, vi er stødt ind i på de ca. 400 danske restauranter, vi har besøgt og testet til White Guide 2016/17.

Folkebevægelse: Bouillonbuk
Kraftigt foroverbøjet og lettere koncentrationsanspændt kropsholdning, som anvendes ved bordservering af bouillon over emne. Umuliggør øjenkontakt og hørbar præsentation af retten.

Årets retroelegante servicelir
Smukt koreograferet synkronservering med høje huer på Geranium, København

Madsnak
Endelig er vinden vendt, og det er igen tilladt for tjenere og kokke rent faktisk at fortælle, hvad de stiller foran én på bordet. Nej, det er ikke snobbet og unødvendig overinformation at beskrive rettens idé, hovedelementer og råvaremæssige ophav. Det er en del af oplevelsen.

Vinsnak 1
Tårepersere om vinbondens gamle hat og smukke datter som bærende narrativer i vinpræsentationer ved bordet havde sin tid. Afløseren med meningsløs redegørelse for antal dage i ståltank og diverse avlstekniske principper ligeså. I dag kan du være så heldig faktisk at få at vide, hvordan vinen smager, og hvorfor den er valgt til retten. Alt godt kommer til den, der venter. Fx på Era Ora og Taller, København, og Domestic, Aarhus

Vinsnak 2
Respekt til pædagogisk opbygning af vinkort ifølge sensoriske karakteristika som fx ”Let og frisk” og ”Frugtig og kraftfuld”, fx Fiskebaren, København. Men opbygning ifølge druesorter? Fordi en côte rôtie bedst beskrives som en ”syrah” og en montrachet bedst som en ”chardonnay”? I don’t think so, Restaurant Koch, Aarhus, og Casa d’Antino, København, med flere

Vinbehandling 1 - temperatur
Minutiøs chambrering: Alle aftenens rødvine dekanteres, stilles frem, åbnes og chambrerer som efter et urværk på AOC, København

Vinbehandling 2 – ironman
Serveringsshow med støbejern og åben ild: At blive taget med portvinstang på Geranium, København

Vinbehandling 3 - glas
De fnuglette engleglas fra Zalto vinder indpas, fx Kong Hans og Amass, København, ligesom Riedels nye slubrende lækre Superleggero-serie har fundet vej ud i det vinøse restaurantlandskab, fx Kadeau, København

Årets tjenerbeklædning

  • Sarong, Sechzehn, Aarhus
  • Den brune handske (til glas, bestik – og trøfler) på Frederikshøj, Aarhus
  • Læderforklæde + svedpandebånd, Hærværk, Aarhus
  • Læderforklæde + shorts, Kadeau, Bornholm

Årets serviceOVERdrivelse
Tjenernes brune handsker på Frederikshøj, Aarhus. Hvad bliver det næste? Guldbestik? (ja, det har de også på Frederikshøj!)

Årets serviceUNDERdrivelse
Køkkenchefen serverer med de bare næver en sammenpresset klump af kød på aluminiumsbakke med madpapir på WarPigs, København. Ikke så meget pis. Eller service.

Årets håndværksklassikere

  • Overvintret zittauerløg trancheres ved bordet som en anden chateaubriand og serveres med caviar, AOC, København
  • Crêpes suzette tilberedt efter alle kunstens regler på oldschool flamberingsvogn og serveret med appelsinfileter og kaffeis, Restaurationen, København

Fra 3-retters til polysnackeri
Menustrukturens disintegration: Først døde den traditionelle 3-rettersdramaturgi. Så opløstes den faste menu på 6-9 retter og senere 12-15 i forretsstørrelser. I 2016 forkaster vi den sidste flig af systematik i måltidets og fællessnacker os igennem hele oplevelsen fra 10 til 45 serveringer i alle former og størrelser. Fx på Noma, Naert og Alchemist, København

Foto: Skovdal.dk fra WarPigs, København

 

Mere restaurantnyt

  • KØBENHAVN: Udfordring og innovation fra havets dyb

    KØBENHAVN: Udfordring og innovation fra havets dyb

    .

    Noma

    Refshalevej 96
    1432 København K
    noma.dk

    Vi ser tilbage på Nomas maritime førstereinkarnation og glæder os til sommerens grønt- og efterårets vildtsæson.


     

  • Mød vores partnere: Vandkefirperler

    Mød vores partnere: Vandkefirperler

    VANDKEFIRPERLER er det vi betegner som en "økologisk fermenteret læskedrik".
    Vandkefir er en aktiv gærkultur, der omdanner sukker i vand til organiske syrer som mælkesyrebakterier, eddike- og kulsyre. Vandkefir indeholder probiotiske stoffer, som kan have en gavnlig effekt for maven. Et alkoholfrit alternativ.

    "Idéen bag Perlerne har rødder i Nexø på Bornholm og blev til i 2016. Med afsæt i traditionen og fortællingen om det gamle Nexø Bryggeri, der fra 1865 til starten af 1970'erne bl.a. producerede citron- og hindbærlæskedrikke, vores to første varianter, har vi ladet os inspirere af historien og bragt en årelang bryggetradition tilbage til byen med det nye:

    NXØ Brewery - Vandkefirperler.

    Det, der giver mening for os, er, at det er den rene råvare og den ægte smag, der er i fokus. Derfor er der ikke brugt nogen form for unaturlige tilsætningsstoffer, kunstige sødemidler eller lignende i vores produkter. Vi bruger udelukkende 100 % økologiske råvarer og i det omfang, det er muligt, bruger vi råvarer fra Bornholm. Vi vil være i fortsat vækst og udvikle nye spændende varianter for at optimere vores produkter til gavn for alle, der nyder vores alternative læskedrik."

    Læs mere her


     

  • KØBENHAVN: Velvære, velsmag, velvalgte vine

    KØBENHAVN: Velvære, velsmag, velvalgte vine

    .

    Anarki

    Vodroffsvej 47
    1900 Frederiksberg
    +45 22 13 11 34
    restaurant-anarki.dk

    Makkerparret Christian Thorsholt Jacobsen og Rune Sauer Sonnichsen komplementerer hinanden med vin og mad på den vidunderlige lille bistro, hvorfra du aldrig går sulten eller tørstig hjem.


     

  • LANGÅ: Det gastronomiske vandingshul

    LANGÅ: Det gastronomiske vandingshul

    .

    Fru Larsen

    Østergade 1, Laurbjerg
    8870 Langå
    +45 86 46 83 88
    frularsen.dk

    Turen til Laurbjerg er i den grad en omvej værd. Her sørger Tommy og Birgitte Friis for en hjertevarm og grundgastronomisk forkælelse til en særdeles overkommelig pris.


     

  • KØBENHAVN: Anretningens modige skønhed

    KØBENHAVN: Anretningens modige skønhed

    .

    108

    Strandgade 108
    1401 København K
    +45 32 96 32 92
    108.dk

    Køkkenchef Kristian Baumann og hans folk bag 108 formår at servere nok Danmarks flotteste retter. Vi er på lillesøsteren til Noma, stedet der begyndte i de gamle Noma-lokaler, men nu har fået sin egen tydelige identitet i egne lokaler, hvor udsigten til kanalen, havnen og de mange cyklende sommerfolk er en stemningsfaktor, der beriger det store flotte halvrå lokale.


     

  • KØBENHAVN: Pasta i døgndrift

    KØBENHAVN: Pasta i døgndrift

    .

    Barabba

    Store Kongensgade 34
    1264 København K
    +45 33 10 10 40
    barabba.dk

    Det er svært ikke at blive lykkelig for Restaurant Barabba, der som et andet italiensk hjem serverer varm mad helt til kl. 2 om natten.


     

  • Mød vores partnere: Dagmar

    Mød vores partnere: Dagmar

    WHITE GUIDE: White Guide udgives i samarbejde med en række partnere, som deler vores passion for dansk gastronomi og ønsket om branchens fortsatte positive udvikling. Vi er stolte af at præsentere vores partner Dagmar – en kompromisløs gastronomisk drikkeoplevelse uden alkohol.


     

  • AALBORG: Bæredygtig velsmag og knivskarpt håndværk

    AALBORG: Bæredygtig velsmag og knivskarpt håndværk

    .

    Textur

    Vesterbro 65, st.th.
    9000 Aalborg
    +45 27 50 35 08
    restauranttextur.dk

    Kokkene Dennis Juhl og Frederik Østeraa driver dette fremragende spisested med både hjerte, hjerne, håndværk og ikke mindst en meget stor indsigt i velsmag og nydelse.


     

  • Mød vores partnere: KEN STORKØKKEN

    Mød vores partnere: KEN STORKØKKEN

    WHITE GUIDE: White Guide udgives i samarbejde med en række partnere, som deler vores passion for dansk gastronomi og ønsket om branchens fortsatte positive udvikling. Vi er stolte af at præsentere KEN STORKØKKEN som samarbejdspartner for White Guide Danmark.

    KEN STORKØKKEN har siden 1944 indrettet storkøkkener, restauranter og kantiner hele landet over. "Vi er totalleverandør af isenkram, maskiner samt inventar og tilbyder individuel rådgivning baseret på stor brancheerfaring. Derudover har vi egen serviceafdeling med 42 teknikere.

    Du finder os i den vestlige ende af Aarhus, hvor vi både rummer en stor udstilling af vores varer, et fuldfunktionelt demokøkken og vores centralt liggende lager. Virksomheden er inkl. service mere end 100 medarbejdere, fordelt over hele landet, og altid i nærheden af dig og klar til at hjælpe med sparring, inspiration og rådgivning.

    Det er igennem tiden blevet til et utal af køkkenindretninger landet over, store som små, og vi er altid klar på en ny udfordring. Med vores brede ekspertise og et produktsortiment i topkvalitet kan vi sikre dig landets bedste rådgivning indenfor inspiration og indretning i det professionelle køkken."


     

  • KØBENHAVN: Forførende dogmefrihed

    KØBENHAVN: Forførende dogmefrihed

    .

    Mielcke & Hurtigkarl

    Frederiksberg Runddel 1
    2000 Frederiksberg
    +45 38 34 84 36
    mhcph.com

    Mielcke & Hurtigkarl viser os gang på gang, hvor vidunderligt forfriskende og forførende en kreativ dogmefri tilgang til kokkekunsten kan være, når det er gastronomiske genier, der står bag. Du finder kun få ligeså spændende restauranter noget sted i verden.


     

Køb White Guide White Guide Nordic 2017 Stockebye caviar GASTRO unika White Guide App