Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.
Trendspotting: Find festskoene frem og dans til maden

Trendspotting: Find festskoene frem og dans til maden

30. jun. 2016

MILJØ: Pop-ups og take-overs bryder trenden med intimitet og stadigt tættere nærmest fysisk nærhed til gæsten. Men fest og musik har de til fælles. Her er årets vigtigste tendenser, når det kommer til restaurantindretning og miljø.

Årets fest: Everywhere
2016 er året, hvor festen er brudt ud i lys lue – og ikke kun på Oubæks partyrestauranter og resten af Kødbyens gå-i-byen-spisesteder, der brød lydmuren for år tilbage. Overalt i landet er der skruet en smule (eller voldsomt) op for musikken, mens det, der før var tør hvidvin, nu forlader baren i form af old fashioneds, sazeracs og whisky sours, og vi fingersnacker os råbende igennem 1.500-kroners-måltiderne, mens vi taler om noget andet.

Årets lydkulisse
• Downton Abbey-introen, The Restaurant By Kroun, København
• A capella-udgave af How Will I Know, Ante, København
• To Chet Baker-numre på repeat, WarPigs
• Wu-Tang Clan, Bodil, København
• Moonjam, Sinatur Haraldskær
• ”Hidsig italiensk popmusik”, Il Grappolo Blu, København
• ”Cheesy fransk popmusik”, Mêlée, København
• ”Svedig soul”, Kødbyens Fiskebar, København
• 80’er-puddelrock fra Great White, Kung Fu Izakaya II, København

Årets opdækningstrend: Fra uden dug til uden noget
Det er længe siden, selv de bedre restauranter smed dugen, og i 2016 smider de resten. Nyeste trend er helt bare rum med helt bare borde, der højst er dekoreret med et minimalistisk, jordfarvet saltkar fra en lokal pottemager. Nationens blufærdighed stiger, men restaurantbordene må gerne være nøgne, fx på Substans, Domestic og Hærværk, Aarhus

Årets toiletter
• Beautybox for viderekomne: Vaseline, tandskyl, neglelakfjerner, pudder, tandtråd, bodymilk og plaster – just in case – på SmækkerLækker, Kolding
• Med udsigt over byen, Sticks ’n’ Sushi på Tivolihotellet, København
• Det, de unge vil ha’: Take That-plakater (til damerne) og pin-ups (til herrerne), Pluto, København
• What goes up must come down: Toilettet er også vinlager på Klassisk 65, Aarhus

Nærhed 1: Topstederne downsizer
For et par år siden knopskød mange restauranter med bistroudgaver, fx Bæst, Uformel, No. 2, Brasserie V og Frøken Koch. Nu nedskalerer topstederne deres primære restaurant til mindre lokale og færre kuverter for at opnå intimitet, nærhed og eksklusivitet i jagten på den ultimative oplevelse, fx Geranium, Alchemist, Ante og Kadeau, København

Nærhed 2: Køkkenet ud i restauranten
Vi har længe set kokkene i restauranten. Nu ser vi også selve køkkenet i restauranten. Alle borde bliver chef’s tables, når maden laves i samme lokale få meter fra din stol, fx Geranium og Kadeau, København

Nærhed 3: Dig ud i køkkenet
Vi vil helt tæt på the action og gastronomiens actionhelte. Efter middagen får vi en tur rundt i køkkenet. I køkkenhaven. Eller vi spiser en ret i drivhuset med kokken. Eller vi indtager måltidet i en smal spisebar og sveder, raser og griner med kokkene få centimeter fra tallerkenen. Up close and personal, fx på Toro og Italodisco, København

Årets powertools
• Smukt sort og tonstungt bestik, Møller Snaps & Smørrebrød og Uformel, København
• Guldbestik, Frederikshøj og Restaurant FF, Aarhus, og Alchemist, København
• Sølvbestik, Restaurant Knapp, Aabenraa
• Klør fem, Llama, Alchemist og Noma, København

Take-over-trend
Hvis du troede, du kendte kokken på din yndlingsrestaurant, kan du godt tro om. På fredag kommer en skægget dude fra San Francisco og laver gyoza og ramen og kimchi og surdej og svedige rubs i en af de såkaldte take-over, hvor dygtige kokke shopper venues; samarbejder på kryds og tværs; popper op her og der og alle vegne; bytter restauranter og mødes til ”kokketræf” og konkurrencer i alt fra hotdogs til jomfruhummer. Viden deles, idéer udveksles, gæster glædes, og sød kulinarisk musik opstår.

Artiklen blev bragt i White Guide 2016/17, som udkom den 23. maj 2016 med anmeldelser af de 331 bedste restauranter i Danmark. Foto fra Hærværk: Skovdal.dk

 

Mere restaurantnyt

  • PARTNERNYT: Barfod Vin

    PARTNERNYT: Barfod Vin

    BARFOD VIN – Nordiske Koldklimavine fra Røsnæs

    Vintagepræsentation 2018

    I samarbejde med Restaurant Lumskebugten/Erwin Lauterbach
     
    Søndag d. 2. juni fra 14:00 - 17:30
    Færgen Grønsund (overfor Restaurant 108)
    Strandgade 100
    1401 København K
     
    Arrangementet henvender sig til sommelierer, kokke, anmeldere, restauratører mv. med interesse for danske/nordiske koldklimavine.

    Vi præsenterer 7 vine; 6 hvide og 1 rosé, på druerne Solaris, Souvignier Gris og Cabernet Cantor.


     

  • SØLLERØD: Livsnydelse i Søllerød

    SØLLERØD: Livsnydelse i Søllerød

    .

    Søllerød Kro

    Søllerødvej 35
    2840 Holte
    +45 45 80 25 05
    soelleroed-kro.dk

    Når du først har sat dig i de bløde stole i Søllerød Kros lavloftede stuer, har du bare lyst til at blive. Alle gæster får præcis samme følelse af at være aftenens vigtigste, takket være legenden Jan Restorff, der som restaurantchef er indbegrebet af omsorg, opmærksomhed og viden ud i sanselighed.


     

  • KØBENHAVN: Vildt godt vildt

    KØBENHAVN: Vildt godt vildt

    .

    Wilhelm

    Nikolajgade 18
    1068 København K
    +45 53 85 02 81
    restaurantwilhelm.dk

    I forbindelse med samlingens midlertidige lukning i forbindelse med tilbygning flyttede Restaurant Wilhelm i 2017 fra sin skovnære lokation ved Ordrupgaard til et gammelt byhus i Nikolajgade – ”Skoven i byen” står der nu på hjemmesiden.

    Konceptet er, at råvarerne, hvad enten de kommer fra land eller vand, gerne skal være ”skudt, fanget med harpun, lasso eller plukket med tommeltot og pegefinger”, og køkkenchef Kristofer Josefsson stammer da også fra de dybe smålandske skove.


     

  • ILULISSAT: Ubeskrivelig beliggenhed

    ILULISSAT: Ubeskrivelig beliggenhed

    .

    Ulo

    Mittarfimmut Aqq. B-1128
    3952 Ilulissat
    +299 94 41 53
    hotelarctic.com/restaurant-ulo

    Restaurant Ulo er et oplagt sted at sunde sig lidt, når sanserne har været på overarbejde ved Ilulissats ubeskriveligt smukke og verdensarvsmærkede isfjord. Blot en kilometers gang fra byen finder man de mægtige, blålige isbjerge, som ligger i fjorden som langsomt smeltende kolosser i det rå og sneklædte landskab.


     

  • KØBENHAVN: Luksuslækkert køkken ved Christianshavns Kanal

    KØBENHAVN: Luksuslækkert køkken ved Christianshavns Kanal

    .

    Kanalen

    Wilders Plads 2
    1403 København K
    +45 32 95 13 30
    restaurant-kanalen.dk

    Tidligere Bocuse d’Or-sølvvinder, Jeppe Foldager, kan dét med luksus, og det gamle hus på Christianshavn er luksuriøst indrettet i skandinavisk underspillet stil. Vi kan kigge ind i køkkenet, hvor der på bedste Bocuse-vis hersker ro og orden. Roger Coulon-champagne fra Vrigny er elegant og har de fineste bobler. Vi nyder den til snacks, bl.a. en gigantisk Gillardeau-østers med godt med peber, drænet yoghurt og et syltet hybenroseblad. Det er en østers for østerselskere – kødfuld, helt frisk og meget smuk at se på.


     

  • KØBENHAVN: Mesterligt magisk måltid

    KØBENHAVN: Mesterligt magisk måltid

    .

    Mielcke & Hurtigkarl

    Frederiksberg Runddel 1
    2000 Frederiksberg
    +45 38 34 84 36
    mhcph.com

    The Menu is not the Meal, står der på den lille menuseddel, vi får med, da vi nærmest svævende forlader den forførende have i den solvarme forårsaften. Vi har været gennem en ’Metamorfose’, som den store menu kaldes, og vi er ganske rigtigt forvandlede. Jacob Mielcke driver sammen med Jan Hurtigkarl fortsat gryderne med sikker hånd og på sin helt egen kreative måde med japanske undertoner, nordiske takter og en overtone, der er helt sin egen.


     

  • EBELTOFT: Ebeltoft i den gastronomiske superliga

    EBELTOFT: Ebeltoft i den gastronomiske superliga

    .

    Molskroen

    Hovedgaden 16
    8400 Ebeltoft
    +45 86 36 22 00
    molskroen.dk

    Steffen Villadsen overtog for tre år siden ansvaret for Ebeltofts luksuskro og trådte ind i kredsen af kokke, der i de seneste årtier har stadfæstet Molskroens relevans i den gastronomiske superliga. Det gule, charmerende bindingsværkshus ligger på kanten mellem Mols Bjerge og Ebeltoft Vig og har både det bakkede landskab og Kattegat indenfor rækkevidde.


     

  • TÓRSHAVN: Gammelnordisk, når det er bedst

    TÓRSHAVN: Gammelnordisk, når det er bedst

    .

    Ræst

    Gongin 8
    100 Tórshavn
    +298 41 14 30

    Vi træder ind i det 500 år gamle hus med græs på taget, hvor det nærmest føles som, man er gæst i et privat hjem med klaver og gamle bøger. En kraftig lugt rammer med det samme vores næser og giver en forduft på, hvad der er i vente.


     

  • KØBENHAVN: Længe ventet smørrebrødsinnovation

    KØBENHAVN: Længe ventet smørrebrødsinnovation

    .

    Selma

    Rømersgade 20
    1103 København K
    +45 93 10 72 03
    selmacopenhagen.dk

    Hos Selma får man p.t. landets bedste innovative smørrebrødsoplevelse. Måske skyldes det, at restauratør og køkkenchef Magnus Pettersson er svensker og ikke er vokset op med smørrebrød. Hans tilgang til den ærkedanske spise er derfor fuldstændigt dogmefri, og han føler sig tydeligvis ikke bundet af rigide uskrevne konventioner. Når man desuden stiller usædvanligt høje krav til råvarernes kvalitet, kan det gå hen og blive rigtigt godt.


     

  • KØBENHAVN: Hvad baggården gemmer

    KØBENHAVN: Hvad baggården gemmer

    .

    Alouette

    Sturlasgade 14
    2300 København S
    +45 31 67 66 06
    restaurant-alouette.dk

    Gemt godt væk i en gammel, rodet baggård i Sturlasgade i den gamle del af Islands Brygge ligger Alouette og skinner som en af landets allersmukkeste restauranter. Vi bydes velkommen ude på gaden og føres igennem baggården og ind i en gammel vareelevator op til førstesalen af den gamle industribygning, hvor Alouette ligger dør om dør med øvelokaler, hvor hørmen af sved og øl hænger i luften.


     

Køb White Guide iZettle Champagne Yvonne Seier Christensen V GASTRO unika White Guide App