Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.

Top 15: Årets bedst anmeldte "nye" restauranter

Top 15: Årets bedst anmeldte "nye" restauranter
21. dec. 2016

Foto: Claes Bech Poulsen, fra KOKS

WHITE GUIDE: Fra København og Skodsborg til Aarhus over Mårslet, Vejle, Odense, Tønder – og Kirkjubøur. Her er de bedst anmeldte danske restauranter, som er nyåbnede, relancerede, flyttet eller har skiftet køkkenchef i 2016.

Hver uge bringer vi nye anmeldelser af de bedste spisesteder i hele landet. Heriblandt mange nyåbnede, ligesom vi ofte genbesøger restauranter, som er relancerede med nyt koncept eller har skiftet køkkenchef siden den seneste udgivelse. Anmeldelserne er blevet bragt løbende i vores app og på whiteguide.dk. En undtagelse er listens højdespringer, færøske KOKS, som i foråret 2016 flyttede ud af morgenmadssalen på Hotel Føroyar og til den lille bygd Kirkjubøur. Kort efter blev den anmeldt til vores fællesnordiske udgivelse, White Guide Nordic, og anmeldelsen er nu oversat og kan for første gang læses på dansk.

ÅRETS BEDST ANMELDTE RESTAURANTER ER

15. Applaus, Aalborg
Stående bifald til kokken

Det ville faktisk ikke være helt af vejen at afslutte et måltid på Applaus med et stående bifald til kokken. Mads Hyllested åbnede i april 2016 sin restaurant i et nyindrettet, råt lokale, og den stryger med en flot kombination af storbytrends og velsmag i det gennemførte social dining-koncept direkte ind på listen over Aalborgs bedste restauranter. Læs hele anmeldelsen

Point: 69/100
Mad: 29/40

14. Nam Social Dining & Drink, Aalborg
Tempofyldt fusionskøkken leverer varen

Bordene står tæt, musikken spiller højt, og trafikken suser forbi udenfor, men det passer alt sammen som fod i hose til konceptet, hvor delevenlige småretter serveres i tjept tempo aftenen igennem. Social dining-bølgen har indtaget Aalborg, og køkkenchef Kim Jeppesen følger tendensen med åbningen af sin nye restaurant, Nam. Menuen henter inspiration i det lokale og asiatiske, og restauranten er opkaldt efter Jeppesens vietnamesiske far. Læs hele anmeldelsen

Point: 70/100
Mad: 30/40

13. Admiralgade 26, København
Bistroakademisk pusterum med god smag

Drengene bag den gode vinbar Ved Stranden 10 har i Admiralgade 26 åbnet et ambitiøst projekt, hvor den dejlige vin også kan mødes med mad, der på én gang er personlig og ukrukket men også med kant. Med Jonas Hillgaard (tidligere bl.a. Relæ og Manfreds) i køkkenet er stilen sikret: Her er plads til både madglæde og luksusglæde. Læg til regnestykket kompetent og empatisk betjening – vi kommer gerne igen. Læs hele anmeldelsen

Point: 71/100
Mad: 29/40

12/1. Naert, København
Norsk gourmetrestaurant goes casual

Naert åbnede med skyhøje ambitioner sidste år med målet om at bringe smagen af Norges bedste råvarer til København. For nylig er ambitionerne dog nedjusteret, og de nye bagmænd fokuserer mindre på fine dining i klassisk forstand. I stedet er valgt en mere casual tilgang med popmusik højlydt signalerende den nye stil. Maden er enkel men skarp, og vinmenuen baseret på naturvin er ualmindeligt velmatchet og entusiastisk formidlet. Men indretningen er altså ikke ret hyggelig. Læs hele anmeldelsen

Point: 71/100
Mad: 29/40

12/2. Nabo, København
Bornholmsk råhygge i baglommen

Kadeau-folkenes Eldorado er blevet til Nabo, og stemningen er fint matchende til madstilen, som er enkel, nordisk og årstidsfokuseret. Tjenerne er voksne og velinformerede, også om vinene, som i tråd med konceptet gerne er svovlfattige, og næsten hele vejen igennem er køkkenet fintunet og umiskendeligt kadeausk. En prismæssigt overkommelig hverdagsversion af sin berømte storebror, en vaskeægte ”baglomme” og en klar anbefaling værd. Læs hele anmeldelsen

Point: 71/100
Mad: 30/40

11/1. The Balcony, Odense
Dejligt, dyrt og dekadent

Odense er blevet beriget med en seriøs restaurant i luksusklassen, og der er skruet godt op for både ambitioner og indretning på The Balcony. Køkkenet har hentet inspiration til flere af retterne fra andre danske toprestauranter, men konceptet på balkonen er så overbevisende og veludført, at kompositionerne integrerer sig naturligt i husets eget udtryk. Hvad der måtte mangle i betjeningens paratviden på vin, vindes på helhedsoplevelsen og den åbenlyse stolthed for faget. Læs hele anmeldelsen

Point: 76/100
Mad: 32/40

11/2.  Me|Mu, Vejle
Eminent råvareforståelse og velsmag i mesterklasse

Me|Mu rykkede i april 2016 til større lokaler for at imødekomme populariteten. Den rå indretning brydes af et arbejdsbord på et stort tæppe midt i rummet, hvor sommelier og medejer Mette Derdau håndterer vinen, og vinvalgene er stensikre om end i den forudsigelige ende. Selvom stilen i restauranten er uformel, er maden på tallerkenen indiskutabelt på gourmetniveau, men fem retter, vinmenu, kaffe og sødt til under en tusse er et decideret røverkøb. Læs hele anmeldelsen

Point: 76/100
Mad: 32/40

10. Restaurant Tabu, Aalborg
Forfinede klassikere og mesterlige serveringer

Tabu er nu genopstået, og det med den nordjyske tv-kok Michael ”Miv” Pedersen som køkkenchef. Restaurantchef Simon Bjerre-Pedersen parrer fint både vin og juice til retterne og sikrer en flot helhedsoplevelse med stilsikker betjening og meningsfuld formidling ved bordene
Med mange små detaljer og overbevisende skarphed er der ingen tvivl om, at Tabu er tilbage på banen som Aalborgs bedste restaurant. Læs hele anmeldelsen

Point: 76/100
Mad: 33/40

9. ROS, Tønder
Generøsitet og skarphed på Tønders nye toprestaurant

Tønder kan igen prale med en toprestaurant. Marcel Rodrigues og Steffen Snitgaard kombinerer et højt teknisk ambitionsniveau med gode lokale råvarer i et lækkert og uprætentiøst køkken. Den stilrene nordiske indretning i hvidt, gråt og sort er pæn og hyggelig, og det åbne køkken giver stemning og liv til restauranten, som oser af imødekommenhed, generøsitet, professionalisme og god energi. Læs hele anmeldelsen

Point: 77/100
Mad: 31/40

8. Restaurant Palægade, København
Chik comfort food og mesterligt smørrebrød

På Restaurant Palægade, som drives af et kompetent hold af afhoppere fra gourmetrestauranten formel B og smørrebrødsikonet Schønnemann, får du klassisk dansk mad med et umiskendeligt strejf af luksus og fokus på drikkevaresiden. Betjeningen er tjep, venlig og utroligt vidende om, hvad der serveres, og den dekadente tatar på hummer er et must. I tråd med tiden er der ingen duge på bordene, men atmosfæren er charmerende og smørrebrødet mesterligt eksekveret. Læs hele anmeldelsen

Point: 78/100
Mad: 31/40

7. Mejeriet, Maarslet
Erfarent hold puster nyt liv i Mejeriet

Det Gamle Mejeri, som Gastromé-folkene tidligere stod bag, er for nylig blevet til Mejeriet. Bag stedet står i dag Martin Lemvig med Allan Poulsen i køkkenet og sommelier Tim Funder på gulvet. De velvalgte vine taler for at hoppe ombord i vinmenuen, men Mejeriet skal også have ros for at have et flot prissat vinkort med en fast skænkepris lagt oven i indkøbsprisen. Også maden er skarp, og der er ingen tvivl om, at Allan Poulsen er tilbage på banen, og Aarhusegnen er blevet en mesterklasserestaurant rigere. Læs hele anmeldelsen

Point: 78/100
Mad: 32/40

6. Veve, København
Vegetarisk nybrud i Langeliniekvarteret

Umiddelbart er det usædvanligt med et spisested på topniveau, som hverken serverer kød eller noget som helst, der kan blive til et dyr. Lyder det kedeligt og frelst? Ikke når det er en mester i fortolkninger som gastroentreprenør Henrik Yde, der står bag. Fællesnævneren på Veve er et grønt køkken uden fanatisme i det verdenskulinariske tilhørsforhold, og med restauranten er Yde igen på forkant med tendenserne. Veve indvarsler en ny grøn tid og en spændende æra for dansk gastronomi. Mæt i både sjæl og legeme er, hvad man bliver. Læs hele anmeldelsen

Point: 78/100
Mad: 34/40

5. Relæ, København
Relæ står stadig for dristig enkelhed

Christian Puglisi har for nylig overladt sit flagskib Relæs ror til sin souschef Jonathan Tam. Chefskiftet er dog på ingen måde gået ud over maden. Relæs gastronomiske raison d'être er stadig at præsentere forholdsvis simple ingredienser på den reneste og mest favorable måde. Her findes perfektionen i det enkle. I tråd med stedets bæredygtige profil er der kun naturvine på vinmenuen, men fortvivl ej, selvom du ikke er fan, for juicemenuen er fænomenal. Læs hele anmeldelsen

Point: 79/100
Mad: 33/40

4. The Restaurant by Kroun, Skodsborg
Stensikker leverance mellem vildskab og dekadence

Skodsborg Kurhotel er et imposant spaanlæg med eksklusivt interiør og et imødekommende, smilende personale i hver eneste krog. Nu er stedet også blevet begavet med en high-end restaurant, anført af den meget velmeriterede Erik Kroun. Servicen er upåklagelig med lige præcis det element af personlighed, som får én til at føle sig veltilpas i de storstilede omgivelser. Madmæssigt er leverancen lidt vild og stensikkert på mesterklasseniveau. Læs hele anmeldelsen

Point: 81/100
Mad: 35/40

3. Spontan, København
Modige ølmatch og knivskarp mad i hipsterhimlen

Spontan ligger midt i mikrobryggeriet Brus, hvor en imponerende bar optager en stor del af rummet. I køkkenet huserer den unge køkkenchef Christian Gadient. Han forlod i foråret 2016 stjernerestauranten Marchal i Hotel d’Angleterre til fordel for Spontan, et idealistisk projekt, hvor viden og kærlighed til øl gennemsyrer hele spiseoplevelsen. Den største oplevelse fås ved at dykke ned i den spændende underverden af øl, som matches mesterligt til Gadients mad. Læs hele anmeldelsen

Point: 82/100
Mad: 31/40

2. 108, København
Nomas lillebror er nonchalant og lækker

På 108, Nomas nye strejftog ind i den mere casual del af restaurantverdenen, blender innovativ gastronomi ind med lige dele comfort food og god gammeldags lækkerhed, for en god ordens skyld tilsat et stænk af rock’n’roll nonchalance. Her er både plads til sjov og alvor. De syredominerede/ofte let oxiderede vine er som skabt til den nuancerige men potent smagfulde udgave af det nynordiske køkken, som praktiseres på 108, og flere vinmatch er decideret mageløse. Læs hele anmeldelsen

Point: 86/100
Mad: 34/40

1. KOKS, Kirkjubøur
Lavmælt genialitet fra jord og hav

Over hele linjen er niveauet på KOKS hævet en tak siden tidligere besøg. Det beror nok på, at restauranten er flyttet fra morgenmadssalen på Hotel Føroyar i Tórshavn til sit eget hus i bygden Kirkjubøur et kvarters tid fra hovedstaden. Udsigten over fjorden er fantastisk, og dernedefra et sted hentes jomfruhummere op til en af signaturretterne med en smag så ren som det omgivende hav. Også den færøske flora er veludnyttet, og vinarbejdet er i høj klasse. KOKS byder i alle henseender på lavmælt men enestående genialitet. Læs hele anmeldelsen

Point: 87/100
Mad: 37/40

 

Mere restaurantnyt

  • ODENSE: Tjekket økogourmet med stil og smag

    ODENSE: Tjekket økogourmet med stil og smag

    .

    The Balcony

    Vestergade 68, 1.th
    5000 Odense
    +45 66 11 74 20
    thebalcony.dk

    Ambitionerne er fortsat høje på førstesalen midt i Odense, hvor Peter Steen Hansen og Anders Jensen har drevet stedet på et højt niveau lige siden åbningen i 2016. The Balconys indretning er stilfuld med sildebensparket og mørke skindstole, der matcher de afdæmpede jazztoner fra anlægget. Derudover er det formelle, men ikke alt for tørre, tjenerkorps også med til at skabe en behagelig afslappet atmosfære i restauranten.


     

  • KØBENHAVN: Maritim frokostnydelse i designtemplet

    KØBENHAVN: Maritim frokostnydelse i designtemplet

    .

    Paustian

    Kalkbrænderiløbskaj 2
    2100 København Ø
    +45 39 18 55 01
    restaurantpaustian.dk

    Efter storhedstiden under Bo Bech 2004-2010 var køkkenets ambitionsniveau længe uimponerende. Men, siden Henrik Junker og Chris Ladegaard Jensen overtog i 2016 er der igen skruet op for det i Jørn Utzons bygning fra 1987, der foruden restaurant huser forretning med designermøbler.


     

  • KØBENHAVN: Knivskarpt håndværk med personlighed og humor

    KØBENHAVN: Knivskarpt håndværk med personlighed og humor

    .

    Restaurationen

    Møntergade 19
    1116 København K
    +45 33 14 94 95
    restaurationen.dk

    I mere end 25 år har Lisbeth og Bo Jacobsen drevet deres helt personlige ”Restaurationen”, hvis navn kun kan omtales i bestemt form som et endegyldigt begreb. Ledetråden er klassisk håndværk uden svinkeærinder, fremragende råvarer og en nærmest anarkistisk forholden sig til, hvad der sker på parnasset, samtidig med at smageskeen er taget i en dyb ed.


     

  • KØBENHAVN: Direkte fra jord til bord

    KØBENHAVN: Direkte fra jord til bord

    .

    Bæst

    Guldbergsgade 29
    2200 København N
    +45 35 35 04 63
    baest.dk

    Christian Puglisi lever sin vision om bæredygtighed, økologi og sporbarhed helt ud på sin italienske pizzabistro, hvor alt er nøje udvalgt. Grøntsagerne kommer fra egne marker ved Lejre, og charcuteriet er produceret i egne saltkar.


     

  • KØBENHAVN: Udfordring og innovation fra havets dyb

    KØBENHAVN: Udfordring og innovation fra havets dyb

    .

    Noma

    Refshalevej 96
    1432 København K
    noma.dk

    Vi ser tilbage på Nomas maritime førstereinkarnation og glæder os til sommerens grønt- og efterårets vildtsæson.


     

  • Mød vores partnere: Vandkefirperler

    Mød vores partnere: Vandkefirperler

    VANDKEFIRPERLER er det vi betegner som en "økologisk fermenteret læskedrik".
    Vandkefir er en aktiv gærkultur, der omdanner sukker i vand til organiske syrer som mælkesyrebakterier, eddike- og kulsyre. Vandkefir indeholder probiotiske stoffer, som kan have en gavnlig effekt for maven. Et alkoholfrit alternativ.

    "Idéen bag Perlerne har rødder i Nexø på Bornholm og blev til i 2016. Med afsæt i traditionen og fortællingen om det gamle Nexø Bryggeri, der fra 1865 til starten af 1970'erne bl.a. producerede citron- og hindbærlæskedrikke, vores to første varianter, har vi ladet os inspirere af historien og bragt en årelang bryggetradition tilbage til byen med det nye:

    NXØ Brewery - Vandkefirperler.

    Det, der giver mening for os, er, at det er den rene råvare og den ægte smag, der er i fokus. Derfor er der ikke brugt nogen form for unaturlige tilsætningsstoffer, kunstige sødemidler eller lignende i vores produkter. Vi bruger udelukkende 100 % økologiske råvarer og i det omfang, det er muligt, bruger vi råvarer fra Bornholm. Vi vil være i fortsat vækst og udvikle nye spændende varianter for at optimere vores produkter til gavn for alle, der nyder vores alternative læskedrik."

    Læs mere her


     

  • KØBENHAVN: Velvære, velsmag, velvalgte vine

    KØBENHAVN: Velvære, velsmag, velvalgte vine

    .

    Anarki

    Vodroffsvej 47
    1900 Frederiksberg
    +45 22 13 11 34
    restaurant-anarki.dk

    Makkerparret Christian Thorsholt Jacobsen og Rune Sauer Sonnichsen komplementerer hinanden med vin og mad på den vidunderlige lille bistro, hvorfra du aldrig går sulten eller tørstig hjem.


     

  • LANGÅ: Det gastronomiske vandingshul

    LANGÅ: Det gastronomiske vandingshul

    .

    Fru Larsen

    Østergade 1, Laurbjerg
    8870 Langå
    +45 86 46 83 88
    frularsen.dk

    Turen til Laurbjerg er i den grad en omvej værd. Her sørger Tommy og Birgitte Friis for en hjertevarm og grundgastronomisk forkælelse til en særdeles overkommelig pris.


     

  • KØBENHAVN: Anretningens modige skønhed

    KØBENHAVN: Anretningens modige skønhed

    .

    108

    Strandgade 108
    1401 København K
    +45 32 96 32 92
    108.dk

    Køkkenchef Kristian Baumann og hans folk bag 108 formår at servere nok Danmarks flotteste retter. Vi er på lillesøsteren til Noma, stedet der begyndte i de gamle Noma-lokaler, men nu har fået sin egen tydelige identitet i egne lokaler, hvor udsigten til kanalen, havnen og de mange cyklende sommerfolk er en stemningsfaktor, der beriger det store flotte halvrå lokale.


     

  • KØBENHAVN: Pasta i døgndrift

    KØBENHAVN: Pasta i døgndrift

    .

    Barabba

    Store Kongensgade 34
    1264 København K
    +45 33 10 10 40
    barabba.dk

    Det er svært ikke at blive lykkelig for Restaurant Barabba, der som et andet italiensk hjem serverer varm mad helt til kl. 2 om natten.


     

Køb White Guide White Guide Nordic 2017 Stockebye caviar GASTRO unika White Guide App