Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.

Top 10: Årets bedst anmeldte nye restauranter

Top 10: Årets bedst anmeldte nye restauranter
30. dec. 2015

WHITE GUIDE: Fra klassisk dansk, fransk, italiensk og nynordisk over molekylært og junglegastronomi til folkeligt verdenskøkken og sommermad på en klippekant. Her er de bedst anmeldte restauranter, som er nyåbnede, relancerede eller har skiftet køkkenchef i 2015.

Året rundt er White Guide på farten for at finde de bedste restauranter i hele Danmark, og lige nu er jagten sat ind på at finde de 300+ bedste restauranter, som skal med i White Guide 2016/17. Guiden udkommer som vanligt til foråret, men som noget nyt i år er vi også begyndt at publicere anmeldelser løbende af nyåbnede eller relancerede steder i vores app. Her har vi samlet et uddrag af de bedst anmeldte blandt de 32 nye eller relancerede restauranter, vi har besøgt i 2015.

Blandt boblerne til listen er Veto (Aarhus, 29/71 point) Eldorado (København, 28/71 point), Gourmet Restaurant Bühlmann (Aalborg, 28/70 point) og Leaven (København, 28/69 point), og i løbet af 2015 har der været flere interessante nyåbninger/relanceringer af restauranter, som vi publicerer anmeldelser af i januar. Blandt dem kandiderer Otto, Kadeau København og Domestic til placeringer højt på listen.

Pointene angives som madpoint/totalpoint. Få begreberne uddybet her.

1. Fransk/nordisk symbiose i eksklusive rammer

At træde ind i lobbyen til det historiske Hotel d'Angleterre, hvor både rockstjerner og oliesheiker tjekker ind, når de er i København, er en oplevelse i sig selv. Ronny Emborg er rykket til New York, og køkkenchefen på Marchal hedder i dag Christian Gadient. Her får man, hvad man forventer, og det endda til en ganske rimelig pris. Mad, vin og betjening hverken provokerer eller distraherer – det er fransk/nordisk comfort food deluxe serveret i eksklusive rammer med et internationalt feel, som spiller 100 procent sammen med det, der kommer på tallerkenerne. (Marchal fik ny køkkenchef i foråret 2015 og er derfor nyanmeldt).

Point: 35/84
Hvor: Marchal, Hotel d'Angleterre, Kongens Nytorv 34, København K

2. Kokkebrødre i cool comeback med postmoderne retrokøkken 

Med genåbning af deres gourmetrestaurant markerer de tre Koch-brødre det mest opsigtsvækkende comeback på den aarhusianske madscene i årevis. Restauranten har samme adresse ved lystbådehavnen, og ud over nyt interiør ligner etablissementet sig selv. Det gælder også brødrene, der suser rundt mellem gæsterne. De tapper, krydrer, mixer og låner fra nær og fjern, egne meritter og seneste mode. Det er postmoderne. Det er retro. Men frem for alt udogmatisk og dog stærkt forankret i det klassisk franske. Anført af trekløverets kreative ener, Jesper Koch, er brødrenes comeback i landets superliga en velsmagende realitet.

Point: 34/81
Hvor: Restaurant Koch, Kystpromenaden 5, Aarhus

3. Munkens molekylære maratonmiddag

Der hviler en sympatisk ånd over hele Alchemist-projektet, som er at betragte som et helaftensshow med mad i hovedrollen, snarere end et konventionelt restaurantbesøg. Serveringerne kommer flyvende i maskingeværtempo, og tallerkener er der ikke mange af hos alkymisten. Det ER befriende fjollet at male sit eget lille kunstværk af spiselige farver. Og det smager både godt og er smart tænkt at servere et ”spejlæg” på mango og vanilje, som skal drysses med ”salt og peber” som viser sig at være yoghurtpulver og lakrids. Alchemist er en eksplosion af gastronomisk nysgerrighed og legesyge, og når al energien styres i de rigtige former, er oplevelsen himmelsk.

Point: 34/79
Hvor: Alchemist, Århusgade 22, København

4. Mildt asiatisk/nordisk/latino-lir på højt niveau

Rollen som køkkenchef på Tree Top er overtaget af Rasmus Munks tidligere (og næsten ligeså unge) souschef Bryan Francisco, og det viser sig hurtigt, at det slet ikke står på hans agenda at sænke de  kulinariske ambitioner. Råvarerne er godt nok generelt blevet lidt mindre blærede og serveringerne mindre bombastiske, men det opvejes af  interessante latinamerikanske inspirationer, smukke præsentationer og nænsom råvarehåndtering. Tree Top holder stadig mesterklasse-niveau, og vi applauderer den modige drejning mod et eklektisk, latino-asiatisk-nordisk køkken.

Point: 33/79
Hvor: Tree Top, Munkebjerg Hotel, Munkebjergvej 125, Vejle

5. Gammel Skagens "gamle dame" har tøjlet vildskaben

Dennis Juhl har taget over efter Thorsten Schmidt, og vildskaben er lagt i tømmer og sluppet i mindre doser, så gæsten ikke skal sidde på nåle og tage stilling ved hver eneste ret. På køkkenteknikken og tilberedningerne er der intet at pege fingre ad. Ruths store mangel - og det ER en mangel på dette niveau - er det smalle vinkort. Hovedrettens andebryst kunne være rødere, og dessertens islåg forbliver iskolde, hårde kantede flager. Men det er småting i et forløb af blide sinuskurver, opsigtsvækkende æstetik, men ingen rynkede øjenbryn, nidkær køkkenpræcision, veludførte klassikere. Ruths er rejsen værd. (Ruths Hotel fik ny køkkenchef i begyndelsen af 2015 og er derfor nyanmeldt, red.).

Point: 36/78
Hvor: Ruths Gourmet, Ruths Hotel, Hans Ruths Vej 1, Skagen

6. Taller baner vejen for en ny kulinarisk æra

Taller er Københavns første sydamerikanske restaurant i topklasse med store ambitioner om at skabe traditioner for et nyt latinamerikansk (jungle)køkken. Køkkenchefen Karlos Ponte har sin venezuelanske kultur med sig og har kombineret den med uddannelse hos nogle af Danmarks bedste kokke udi molekylært og nyt nordisk køkken. Det mærker du allerede i den lille stribe af appetizers, hvor køkkenets nytænkning står klart i et stykke palmemarv fyldt med lun rieslingskum, et drys hamppulver og sichuan-peberkorn på toppen. Vi er på vej mod en ny kulinarisk æra, og Taller viser en af tidens mest spændende og velsmagende veje på gastronomiens himmel.

Point: 33/78
Hvor: Taller, Tordenskjoldsgade 11, København

7. Ny norsk gourmetrestaurant er skarp til prisen

Mens toneangivende nyåbninger på restaurantscenen i København domineres af glokale verdenskøkkener, har byen nærmest ubemærket fået en ny gourmetrestaurant, som hylder det nordiske. Navnet er Naert, og inspirationen kommer fra den unge køkkenchef Jacob Burmølle-Jensens tid på restauranten Bare i Bergen. Med sig har han bragt unikke norske råvarer og en tilgang til madlavning, der afspejler den nøjsomhed, som fra gammel tid har været et grundvilkår for nordmændene. Konceptmæssigt opfinder Naert ikke den dybe tallerken, men er et skridsikkert bud på en helstøbt gourmetrestaurant med skarphed i indretning, servering, mad og vinvalg. Og det til en pris, som er rigtig fornuftig i forhold til niveauet.

Point: 32/75
Hvor: Naert, Pilestræde 63, København

8. Ponyspark med udsigt og personlighed

Bornholms fornemmeste gourmetdestination, Kadeau, har fået en lillebror, der selvsikkert galopperer ind blandt øens allerbedste spisesteder. Den nye Pony er formet efter skabelonen fra sin navnebror i København, men her kan du spise på kanten af det bornholmske nordlands forrevne klipper, mens du lytter til bølgernes slag mod granitten og betragter mågerne, som dykker i sommervinden. Rammerne indbyder til, at maden indtages i klipklappere, men SommerPonys råvarefilosofi står i skærende kontrast til sommerlandets traditionelle friture og frostvarer. Til den ‘stressfri’ laks serveres danske ærter, salat og en let mormordressing – jo tak, det er dansk sommer. SommerPony er hele ferien værd. (SommerPony er vinterlukket frem til sommeren 2016, red.)

Point: 31/73
Hvor: SommerPony, Strandvejen 68, Allinge

9. Italienske nyfortolkninger med sikker hånd

På én Aarhus' mest prominente adresser har københavnske David Fischer påtaget sig ansvaret som køkkenchef på den nyåbnede og italiensk inspirerede GÄST. Med sikker hånd leverer køkkenet visuelt flot serverede retter, der smagsmæssigt sidder lige i skabet. Der er ikke tale om kulinariske revolutioner, men sikre klassikere som får et lille og uprætentiøst twist. GÄST disker op med virkelig gode smagssammensætninger og nyfortolkninger, og placerer sig selvsikkert blandt Aarhus' allerbedste italienske restauranter.

Point: 31/72
Hvor: GÄST, Banegårdspladsen 14, Aarhus

10/1. Lækker balance mellem mode og folkelighed

Folkene bag Hotel Frederiksminde har taget over på Rønnede Kro, og der er blevet ryddet op i procedurer, udtryk og køkkenstil, som stadig er landligt hyggelig og dansk, men knivskarp i tilberedning og tilsmagning. Vinkortet er moderne, men folkeligt, og det er en balancegang, som Rønnede Kro rammer flot igennem alt fra jazzmusikken i højtalerne til udvalget af øl og snaps og vægtningen mellem traditionelle og mere tidssvarende titler på menukortets retter. At en landevejskro mellem Køge og Næstved formår både at begejstre lokalbefolkningen på en onsdag og holde et højt gastronomisk niveau er noget af en bedrift, som lykkes til fulde.

Point: 28/72
Hvor: Rønnede Kro, Vordingborgvej 530, Rønnede

10/2. Vellykket folkelig modegastronomi

Musling er lillesøster til Kødbyens Fiskebar, et af Københavns mest folkekære, friske og funky spisesteder. Slægtskabet viser sig i et velkurateret drikkevareudvalg og det overordnet maritime fokus. Men Musling er (endnu) mere minimalistisk indrettet, og lokalerne har ikke helt den samme labre vibe som i Kødbyen. Menuen ægger effektivt med kompositioner, der er moderigtigt balanceret mellem et sæsonfriskt nordisk forlæg og krydrede inspirationer fra alle fire verdenshjørner. Musling er fuld af kreative indslag og sjove smagsoplevelser, et innovativt spisested, som ville blive helt fantastisk, hvis køkkenet turde give sig helt hen til sin verdenskulinariske tematik.

Point: 28/72
Hvor: Musling, Linnésgade 14, København

Vil du læse flere anmeldelser?

Du får gratis og uforpligtende adgang til alle anmeldelser publiceret i White Guide 2015/16, hvis du opretter dig som registreret bruger af whiteguide.dk. Det kan du gøre her.

Nye anmeldelser kan dog kun læses i White Guide App. Appen fås til iphone i iTunes/App Store. Den kan downloades og bruges gratis, men det koster 79 kr., hvis du vil have adgang til udvidede funktioner, herunder løbende nye anmeldelser og restaurantnyheder. I appen kan du læse ovenstående anmeldelser i deres fulde længde.

Foto: Marchal (PR)

 

Mere restaurantnyt

  • WHITE GUIDE: Årets nominerede

    WHITE GUIDE: Årets nominerede

    På mandag afsløres det, hvem der vinder årets priser. Se de nominerede her og find billetter til trendseminar, lancering og gallamiddag.

    madbillet.dk/show/event/holistic-cuisine-trendseminar

    madbillet.dk/show/event/lancering-af-white-guide-danmark-2020

    madbillet.dk/show/event/gallamiddag

    Årets vinoplevelse: Søllerød Kro, Alchemist, AOC


     

  • WHITE GUIDE: Lancering af White Guide 2020, Holistic Cuisine Trendseminar, Gallamiddag, mandag den 28/10!

    WHITE GUIDE: Lancering af White Guide 2020, Holistic Cuisine Trendseminar, Gallamiddag, mandag den 28/10!

    Kære Læser,

    Du inviteres herved til White Guides Holistic Cuisine trendseminar (m. bl.a. Rasmus Munk), gourmetoplevelser på Soho ved lanceringen af White Guide 2020, hvor kåring og prisoverrækkelser finder sted, ikke mindst 'årets restaurant' - og efterfølgende gallamiddag på Sølyst.

    Vil vil rigtig gerne se så mange af jer som muligt.
    Reservation foregår efter 'først til mølle'-princippet, da vi har et begrænset antal pladser.

    Nedenfor følger lidt info om dagen og links til bestilling af billetterne.


     

  • KØBENHAVN: Genfødsel ved havnefronten

    KØBENHAVN: Genfødsel ved havnefronten

    .

    Studio

    Havnegade 44
    1058 København K
    +45 72 14 88 08
    thestandardcph.dk/restaurant/studio

    Studio er genfødt! Toprestauranten i den gamle toldbygning i Havnegade har levet en omtumlet tilværelse siden Torsten Vildgaard forlod bygningen og Damian Quintana for en bemærkning satte sydamerikansk præg på menuen. Nu er der kommet forstærkning fra Vestkysten i form af engelske Alan Bates, som kommer direkte fra Paul Cunninghams køkken på Henne Kirkeby Kro.


     

  • KØBENHAVN: Usnobbet mesterligt køkken

    KØBENHAVN: Usnobbet mesterligt køkken

    .

    À Terre

    Tordenskjoldsgade 11
    1055 København K
    +45 71 99 56 99
    aterre.dk

    Rummet omfavner dig, lige fra du træder ind i det venlige og lyse lokale overfor Det Kongelige Teater. Yves Le Lay har flyttet teltpælene fra Nærvær på Christianshavn og står nu bag gryderne på sit nye spisested, der med mangel på bedre begreb må betegnes som en luksusbistro. Smageskeen er præcis, når de opfindsomme og overraskende retter skabes til gæsternes glæde. Stemningen er afslappet og usnobbet. Vores kompetente sommelier sørger for, at vi får netop den vin, vi længes efter fra det klassiske, men betalelige vinkort, der også har gode vine på glas.


     

  • PARTNERNYT: grow up FARM

    PARTNERNYT: grow up FARM

    .
    PARTNERNYT: White Guide udgives i samarbejde med en række partnere, som deler vores passion for dansk gastronomi og ønsket om branchens fortsatte positive udvikling. Vi er stolte af at præsentere grow up FARM som partner.

    Vi er grow up FARM – et lille landbrug som dyrker mikrogrønt i form af skud og urter.
    Måske du kender det som den lille fine urt som ofte benyttes til afpyntning i form af
    brøndkarse eller ærteskud. Måske du har set eller hørt om dyrkningsmetoden
    vertikalfarm i dit tv eller blandt vores kære klimatosser. I virkeligheden er det en ny
    måde at dyrke vores grønt på – en måde, som er tilpasset vores fremtid.


     

  • KØBENHAVN: Endelig en god udgave af italiensk fine dining

    KØBENHAVN: Endelig en god udgave af italiensk fine dining

    .

    Brace

    Teglgårdsstræde 8A
    1452 København K
    +45 28 88 20 01
    restaurantbrace.dk

    Det stilfulde rum med gråtonede vægge og gyldne lamper sender tydelige signaler om, at her vil man hæve det gode italienske bondekøkken til gastronomisk mere innovative højder. Det bliver også straks markeret i signaturantipastiene med en ”krustade” fyldt med luftig carbonara, skum af peber, Havgus og saltet svinekæbe og en lille bacalaorulle, hvor frituredejen er erstattet af sprødt torskeskind.


     

  • LØNSTRUP: Enkel kompleksitet ved Vesterhavet

    LØNSTRUP: Enkel kompleksitet ved Vesterhavet

    .

    Villa Vest

    Strandvejen 138
    8900 Hjørring
    +45 98 96 05 66
    villavest.dk

    Med Vesterhavet som absolutte nabo, ligger Villa Vest på top fem over bedste udsigtsrestauranter i Danmark, og i køkkenet er det nordiske smagsunivers på et meget højt kompleksitetsniveau. Snackserveringens flødebolle funkler på den frosne sten, der toner i en opsats med beplantning fra den omkringliggende natur. Enkel i udtrykket, men sikke en smag. En frossen kyllingelevermousse som bund, skum på gran, citronverbena som overtræk, og toppet med citronverbena som pasta, små myrer og syltede flager af nobilisgran. En mundfuld, der eksploderer i smag, og hvor de forskellige råvarer træder frem i mange bølgende smagslag. Det aromatiske og syrlige fra citronverbena og gran, sammen med kyllingemoussens dybe nuancer. Genial mundfuld, og sådan fortsætter det gennem aftenens retter.


     

  • FØVLING: Når betjeningen trækker det største læs

    FØVLING: Når betjeningen trækker det største læs

    .

    Ribehøj

    Ribevej 34
    6683 Føvling
    +45 75 39 85 32
    ribehoej.dk

    Her er en fremragende udsigt over en lille sø på kanten af det gamle grænseland mellem Danmark og Tyskland. Et nyrenoveret hus danner rammen om områdets mest lovpriste spisested, hvor menuen er stueren og følger de gængse skummende saucer skilt med grønne olier, kraftige glacer og en udpræget tendens til blomstermisbrug. På de glade gæster kan man høre, at det er godt, det ikke er alt for eksperimenterende.


     

  • KØBENHAVN: Smukke kompositioner med smagsmæssig præcision

    KØBENHAVN: Smukke kompositioner med smagsmæssig præcision

    .

    108

    Strandgade 108
    1401 København K
    +45 32 96 32 92
    108.dk

    Det lyse højloftede lokale er indrettet med kølig nordisk elegance, men klientellet er overvejende internationalt. Det giver naturligvis publicitet udover det sædvanlige at være Nomas lillebror, men også høje forventninger fra gæsterne, der, som sagt, ofte er kommet langvejs fra – fra vores tre nærmeste borde høres hhv. kinesisk, fransk og amerikansk engelsk.


     

  • KØBENHAVN: Den store rejse i smag

    KØBENHAVN: Den store rejse i smag

    .

    Tigermom
     


    Ryesgade 25
    2200 København N
    +45 53 84 25 25
    tigermom.dk

    Lisa Lov er en sjælden gave til fortolkningen af de mange asiatiske smagsudtryk. Med cambodjansk baggrund og opvækst i New Zealand har hun en skarp forståelse af hvert eneste køkkens særkender, hvilket hun fortolker i sin "Tigermom Feast".


     

Køb White Guide iZettle GASTRO unika White Guide App