Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.

Nyt og nydt i januar. Fik du det hele med?

Nyt og nydt i januar. Fik du det hele med?
05. feb. 2016

RESTAURANTNYT: Årets første måned har både budt på opbrud og flere interessante nyåbninger i den kulinariske andedam. Har du fået det hele med? Her er er et overblik over januars vigtigste begivenheder i gastrodanmark. 

På landets bedste restauranter er lokale råvarer efterhånden en selvfølge, men i 2016 er fokus glokalt, udtalte vi til denne artikel fra Politiken. G’et i glokal røg i bladhusets korrekturmaskine, hvilket gjorde sætningen ret meningsløs, men det, vi mente, var, at efter mange års nynordisk dominans, parres Søren Wiuffs gulerødder og Limfjordens østers nu hellere end gerne med habanero, hibiscus, vadouvan og ras el hanout. I Aarhus kan man snart glæde sig til en ny eksponent for den trend. I denne uge annoncerede den ene af de tre Koch-brødre, Jesper Koch, at han vil forlade familieimperiet og de tre restauranter, han har opbygget sammen med sine brødre, Lasse og Michael Koch. De to vil drive Frøken Koch, Det Glade Vanvid og Restaurant Koch videre som vanligt, mens Jesper Koch vil gå egne vej. Første projekt fra hans hånd bliver et nyt spisehus med raffineret asiatisk streetfood lavet på gode danske råvarer. Tænk dumplings af økologisk kylling fra Sødam, glaceret spicy bryst af dansk gris med honning fra Risskov og kimchi med kål fra Mols.

Streetfood og småretter i delestørrelse a la tapas er virkelig kommet for at blive på landets restauranter, og i Aarhus er CanBlau rykket til større lokaler, og der er også åbnet noget så usædvanligt som en ny, ambitiøs spansk tapasrestaurant. Morena Mia har bare 12 pladser i restauranten, men høje ambitioner i køkkenet.

Arven fra den nynordiske bastion lever dog også i bedste velgående og er nu nået til Skodsborg, hvor Kurhotel Skodsborg for nylig har fået en eksklusivt indrettet restaurant med nordisk menu i form af The Restaurant by Kroun med kokken Erik Kroun bag komfuret.

I København har Noma knopskudt med en lille ny, nemlig 108, som har fået lov at lege på adressen Strandgade 93, mens køkkenchef Kristian Baumann og co.s restaurant lidt længere ude ad den christianshavnske tange bygges færdig, og Noma-holdet popper op i Australien. Lidt i samme boldgade er der snart nyt fra de tidligere Noma-souschefer Victor Wågman og Samuel Nutter, som bl.a. er kendt for at servere lammeøjne med briller og crispy dicks på Bror. Lige nu er de i fuld sving med at renovere den tidligere Café Lillebror, som om kort tid genåbner med nyt navn og et ambitiøst gourmetkoncept. Mindst ligeså høje ambitioner er der i Tórshavn, en lille by med en restaurant på internationalt topniveau, nemlig Koks, som for nylig blev nummer 17 på White Guide Nordics liste over Nordens bedste restauranter. Fra 3. marts til 30. april kan du spare flybilletten til Færøerne, for Koks popper op med sit unikke færøske gourmetkøkken på Den Vandrette Vinbar i København.

Skagen Fiskerestaurant har ligeledes været ude på lidt af en rejse og har netop åbnet en filial i toppen af Illum med både skaldyrsfad og de velkendte fiskedeller, men sommerferiestemningen bliver det nok svært at genskabe. På vej er den tidligere Schønnemann-tjener Simon Olesens sted, vistnok i Palægade, med dansk mad og god vin på menuen, mens Bodil – et spisested netop er åbnet på Sønder Boulevard med god mad til hverdagspriser og eksilbornholmeren Timo Hoffman i front.

Apropos Bornholm, så er øen i Østersøen ikke færdig med at spytte entreprenante talenter og unikke koncepter ud. Hummerhytten i Listed får fx en filial i Nyhavn til april, og folkene bag, som også står bag Restaurant Koefoed, er lige nu i USA for at foretage noget seriøs hummer-research. Det er også sjældent, der er længe imellem nyhederne fra Kadeau-folkene, og nyeste nyt er, at de åbner endnu en restaurant til maj. Køkkenchefen bliver Thomas Lorentzen, som faktisk var den allerførste køkkenchef på Kadeau Bornholm – altså før, Nicolai Nørregaard selv begyndte at lave mad for alvor.

Vent! Der er mere fra Bornholm, for 4. februar genåbnede Molen i Nexø med den tidligere Stammershalle Badehotel-køkkenchef Daniel Kruse bag gryderne. Til at overtage hans plads på Stammershalle har hotellets ejere hyret Kong Hans-kokkene Mathias Sejer Sørensen og Andrea Aguirre Suarez. Med andre ord tyder meget på, at det ekstremt høje gastronomiske niveau på solskinsøen ikke har peaket endnu.

Er der noget, du synes, vi skal vide? Skriv os en mail på mail@whiteguide.dk

Foto fra Bror: Columbus Leth

 

Mere restaurantnyt

  • VORDINGBORG: Sydsjællands gastronomiske fyrtårn

    VORDINGBORG: Sydsjællands gastronomiske fyrtårn

    .

    Babette

    Kildemarksvej 5
    4760 Vordingborg
    +45 55 34 30 30
    babette.dk

    På en bakketop et lille stykke uden for centrum af Vordingborg ligger Babette som et gastronomisk fyrtårn, der skuer over byen. Sådan har det været i de over 30 år, der er gået, siden køkkenchef Vivi Schou og restaurantchef Henrik Pedersen startede butikken.


     

  • KØBENHAVN: En tryg proteinhule

    KØBENHAVN: En tryg proteinhule

    .

    Pluto

    Borgergade 16
    1300 København K
    +45 33 16 00 16
    restaurantpluto.dk

    Når finanskrisen en dag rammer igen, bliver der ekstra travlt på Pluto, for madmæssigt befinder vi os i en tryg proteinhule, hvor særligt indmad og oversete kødudskæringer som skank og nyretap indtager hovedrollen på kortet, ofte i ledtog med intense saucer på masser af smør og ost. Der er også masser af lækkert charcuteri og snacks at starte med, samt en håndfuld fiskeretter og lidt grønt.


     

  • FALDSLED: Ultimativ fynsk forkælelse

    FALDSLED: Ultimativ fynsk forkælelse

    .

    Falsled Kro

    Assensvej 513
    5642 Millinge
    +45 62 68 11 11
    falsledkro.dk

    Falsled Kro har i mere end fire årtier indtaget den suveræne position som Fyns gastronomiske fyrtårn. Den stråtækte gamle kro ligger i landsbyen Millinge i det bakkede Sydfyn, hvor kroen har en formidabel placering næsten helt ned til vandet. Fra bordene i havestuen kan man skue ned over den store haves frugttræer og den lille Faldsled Havn. Fynsk idyl, så det flimrer for øjnene.


     

  • BORNHOLM: Sublim skønhed på tallerkenerne og ud af vinduerne

    BORNHOLM: Sublim skønhed på tallerkenerne og ud af vinduerne

    .

    Kadeau Bornholm

    Baunevej 18
    3720 Aakirkeby
    +45 56 97 52 80
    kadeau.dk

    Det forhenværende sommerhus, der nu rummer Kadeaus bornholmske afdeling, spejder fra sin klippe sydpå henover Østersøen. Udsigten er smuk, men ikke det allersmukkeste denne aften, vil det vise sig. Vi udsættes nemlig for et nærmest perfekt gastronomisk forløb af 14 vanvittigt gode retter, der overgår ethvert hav (i hvert fald Østersøen) i skønhed.


     

  • SØLLERØD: Livsnydelse i Søllerød

    SØLLERØD: Livsnydelse i Søllerød

    .

    Søllerød Kro

    Søllerødvej 35
    2840 Holte
    +45 45 80 25 05
    soelleroed-kro.dk

    Når du først har sat dig i de bløde stole i Søllerød Kros lavloftede stuer, har du bare lyst til at blive. Alle gæster får præcis samme følelse af at være aftenens vigtigste, takket være legenden Jan Restorff, der som restaurantchef er indbegrebet af omsorg, opmærksomhed og viden ud i sanselighed.


     

  • KØBENHAVN: Vildt godt vildt

    KØBENHAVN: Vildt godt vildt

    .

    Wilhelm

    Nikolajgade 18
    1068 København K
    +45 53 85 02 81
    restaurantwilhelm.dk

    I forbindelse med samlingens midlertidige lukning i forbindelse med tilbygning flyttede Restaurant Wilhelm i 2017 fra sin skovnære lokation ved Ordrupgaard til et gammelt byhus i Nikolajgade – ”Skoven i byen” står der nu på hjemmesiden.

    Konceptet er, at råvarerne, hvad enten de kommer fra land eller vand, gerne skal være ”skudt, fanget med harpun, lasso eller plukket med tommeltot og pegefinger”, og køkkenchef Kristofer Josefsson stammer da også fra de dybe smålandske skove.


     

  • ILULISSAT: Ubeskrivelig beliggenhed

    ILULISSAT: Ubeskrivelig beliggenhed

    .

    Ulo

    Mittarfimmut Aqq. B-1128
    3952 Ilulissat
    +299 94 41 53
    hotelarctic.com/restaurant-ulo

    Restaurant Ulo er et oplagt sted at sunde sig lidt, når sanserne har været på overarbejde ved Ilulissats ubeskriveligt smukke og verdensarvsmærkede isfjord. Blot en kilometers gang fra byen finder man de mægtige, blålige isbjerge, som ligger i fjorden som langsomt smeltende kolosser i det rå og sneklædte landskab.


     

  • KØBENHAVN: Luksuslækkert køkken ved Christianshavns Kanal

    KØBENHAVN: Luksuslækkert køkken ved Christianshavns Kanal

    .

    Kanalen

    Wilders Plads 2
    1403 København K
    +45 32 95 13 30
    restaurant-kanalen.dk

    Tidligere Bocuse d’Or-sølvvinder, Jeppe Foldager, kan dét med luksus, og det gamle hus på Christianshavn er luksuriøst indrettet i skandinavisk underspillet stil. Vi kan kigge ind i køkkenet, hvor der på bedste Bocuse-vis hersker ro og orden. Roger Coulon-champagne fra Vrigny er elegant og har de fineste bobler. Vi nyder den til snacks, bl.a. en gigantisk Gillardeau-østers med godt med peber, drænet yoghurt og et syltet hybenroseblad. Det er en østers for østerselskere – kødfuld, helt frisk og meget smuk at se på.


     

  • KØBENHAVN: Mesterligt magisk måltid

    KØBENHAVN: Mesterligt magisk måltid

    .

    Mielcke & Hurtigkarl

    Frederiksberg Runddel 1
    2000 Frederiksberg
    +45 38 34 84 36
    mhcph.com

    The Menu is not the Meal, står der på den lille menuseddel, vi får med, da vi nærmest svævende forlader den forførende have i den solvarme forårsaften. Vi har været gennem en ’Metamorfose’, som den store menu kaldes, og vi er ganske rigtigt forvandlede. Jacob Mielcke driver sammen med Jan Hurtigkarl fortsat gryderne med sikker hånd og på sin helt egen kreative måde med japanske undertoner, nordiske takter og en overtone, der er helt sin egen.


     

  • EBELTOFT: Ebeltoft i den gastronomiske superliga

    EBELTOFT: Ebeltoft i den gastronomiske superliga

    .

    Molskroen

    Hovedgaden 16
    8400 Ebeltoft
    +45 86 36 22 00
    molskroen.dk

    Steffen Villadsen overtog for tre år siden ansvaret for Ebeltofts luksuskro og trådte ind i kredsen af kokke, der i de seneste årtier har stadfæstet Molskroens relevans i den gastronomiske superliga. Det gule, charmerende bindingsværkshus ligger på kanten mellem Mols Bjerge og Ebeltoft Vig og har både det bakkede landskab og Kattegat indenfor rækkevidde.


     

Køb White Guide iZettle Champagne Yvonne Seier Christensen V GASTRO unika White Guide App