Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.

Nyt og nydt i januar. Fik du det hele med?

Nyt og nydt i januar. Fik du det hele med?
05. feb. 2016

RESTAURANTNYT: Årets første måned har både budt på opbrud og flere interessante nyåbninger i den kulinariske andedam. Har du fået det hele med? Her er er et overblik over januars vigtigste begivenheder i gastrodanmark. 

På landets bedste restauranter er lokale råvarer efterhånden en selvfølge, men i 2016 er fokus glokalt, udtalte vi til denne artikel fra Politiken. G’et i glokal røg i bladhusets korrekturmaskine, hvilket gjorde sætningen ret meningsløs, men det, vi mente, var, at efter mange års nynordisk dominans, parres Søren Wiuffs gulerødder og Limfjordens østers nu hellere end gerne med habanero, hibiscus, vadouvan og ras el hanout. I Aarhus kan man snart glæde sig til en ny eksponent for den trend. I denne uge annoncerede den ene af de tre Koch-brødre, Jesper Koch, at han vil forlade familieimperiet og de tre restauranter, han har opbygget sammen med sine brødre, Lasse og Michael Koch. De to vil drive Frøken Koch, Det Glade Vanvid og Restaurant Koch videre som vanligt, mens Jesper Koch vil gå egne vej. Første projekt fra hans hånd bliver et nyt spisehus med raffineret asiatisk streetfood lavet på gode danske råvarer. Tænk dumplings af økologisk kylling fra Sødam, glaceret spicy bryst af dansk gris med honning fra Risskov og kimchi med kål fra Mols.

Streetfood og småretter i delestørrelse a la tapas er virkelig kommet for at blive på landets restauranter, og i Aarhus er CanBlau rykket til større lokaler, og der er også åbnet noget så usædvanligt som en ny, ambitiøs spansk tapasrestaurant. Morena Mia har bare 12 pladser i restauranten, men høje ambitioner i køkkenet.

Arven fra den nynordiske bastion lever dog også i bedste velgående og er nu nået til Skodsborg, hvor Kurhotel Skodsborg for nylig har fået en eksklusivt indrettet restaurant med nordisk menu i form af The Restaurant by Kroun med kokken Erik Kroun bag komfuret.

I København har Noma knopskudt med en lille ny, nemlig 108, som har fået lov at lege på adressen Strandgade 93, mens køkkenchef Kristian Baumann og co.s restaurant lidt længere ude ad den christianshavnske tange bygges færdig, og Noma-holdet popper op i Australien. Lidt i samme boldgade er der snart nyt fra de tidligere Noma-souschefer Victor Wågman og Samuel Nutter, som bl.a. er kendt for at servere lammeøjne med briller og crispy dicks på Bror. Lige nu er de i fuld sving med at renovere den tidligere Café Lillebror, som om kort tid genåbner med nyt navn og et ambitiøst gourmetkoncept. Mindst ligeså høje ambitioner er der i Tórshavn, en lille by med en restaurant på internationalt topniveau, nemlig Koks, som for nylig blev nummer 17 på White Guide Nordics liste over Nordens bedste restauranter. Fra 3. marts til 30. april kan du spare flybilletten til Færøerne, for Koks popper op med sit unikke færøske gourmetkøkken på Den Vandrette Vinbar i København.

Skagen Fiskerestaurant har ligeledes været ude på lidt af en rejse og har netop åbnet en filial i toppen af Illum med både skaldyrsfad og de velkendte fiskedeller, men sommerferiestemningen bliver det nok svært at genskabe. På vej er den tidligere Schønnemann-tjener Simon Olesens sted, vistnok i Palægade, med dansk mad og god vin på menuen, mens Bodil – et spisested netop er åbnet på Sønder Boulevard med god mad til hverdagspriser og eksilbornholmeren Timo Hoffman i front.

Apropos Bornholm, så er øen i Østersøen ikke færdig med at spytte entreprenante talenter og unikke koncepter ud. Hummerhytten i Listed får fx en filial i Nyhavn til april, og folkene bag, som også står bag Restaurant Koefoed, er lige nu i USA for at foretage noget seriøs hummer-research. Det er også sjældent, der er længe imellem nyhederne fra Kadeau-folkene, og nyeste nyt er, at de åbner endnu en restaurant til maj. Køkkenchefen bliver Thomas Lorentzen, som faktisk var den allerførste køkkenchef på Kadeau Bornholm – altså før, Nicolai Nørregaard selv begyndte at lave mad for alvor.

Vent! Der er mere fra Bornholm, for 4. februar genåbnede Molen i Nexø med den tidligere Stammershalle Badehotel-køkkenchef Daniel Kruse bag gryderne. Til at overtage hans plads på Stammershalle har hotellets ejere hyret Kong Hans-kokkene Mathias Sejer Sørensen og Andrea Aguirre Suarez. Med andre ord tyder meget på, at det ekstremt høje gastronomiske niveau på solskinsøen ikke har peaket endnu.

Er der noget, du synes, vi skal vide? Skriv os en mail på mail@whiteguide.dk

Foto fra Bror: Columbus Leth

 

Mere restaurantnyt

  • AALBORG: Enkel og ærlig Aalborg-gourmet

    AALBORG: Enkel og ærlig Aalborg-gourmet

    .

    Alimentum

    Løkkegade 23
    9000 Aalborg
    +45 93 91 37 67
    restaurant-alimentum.dk

    Alimentum åbnede dørene i januar 2019, da køkkenchef Søren Birch og restaurantchef Simon Kvist Bjerre fra restaurant Tabu valgte at gå egne veje. Restauranten er gennemført indrettet i rå og urban stil og med et åbent køkken blandt de relativt få borde.


     

  • VEJLE: Elegant fusion med fjordudsigt

    VEJLE: Elegant fusion med fjordudsigt

    .

    Treetop

    Munkebjergvej 125
    7100 Vejle
    +45 76 42 85 00
    tree-top.dk

    I skønne naturomgivelser ligger Hotel Munkebjerg og skuer over Vejle Fjord. Hotellet rummer flere spisesteder, men det mest ambitiøse hedder Treetop, hvor den unge køkkenchef Nicolaj Christiansen råder. Vi melder vores ankomst i hotellets reception og hentes efter kort tid af en servitrice, der inviterer os ned i vinkælderen til champagne og snacks.


     

  • KØBENHAVN: Stabil sejlads i velsmag og god beliggenhed

    KØBENHAVN: Stabil sejlads i velsmag og god beliggenhed

    .

    Kaptajn

    Sortedam Dossering 45a
    2200 København N
    +45 60 18 74 14
    restaurantkaptajn.dk

    Her er høj stemning og bestemt ikke uden grund. Tim Güth og Patrick Hult er et par erfarne restaurantfolk, der har besluttet at få det ned på jorden, så alle kan være med i lokalerne lige ned til Søerne. Hvis du ikke går all in på hele menuen med ti retter, så er de mindre retter til 95 kr. fremragende, ca. fire til et måltid. Alternativt kan du tage den store fladfiskeservering til to personer.


     

  • VEJLE: Når alt går op i en højere enhed

    VEJLE: Når alt går op i en højere enhed

    .

    MeMu

    Torvegade 9
    7100 Vejle
    +45 21 14 00 77
    memu-gourmet.dk

    Få trin ned fra Vejles travle gågade træder du ind i en anden verden. Der hersker en behagelig ro under de hvidkalkede hvælvinger, hvor betjeningen er Des med gæsterne og ifører sig hvide silkehandsker, når servietterne skal lægges i skødene. Restauratørparret Mette Derdau og Michael Munk slog i 2017 dørene op for gourmetrestauranten, der på rekordtid har etableret sig som et af Jyllands absolutte topspisesteder.


     

  • KØBENHAVN: På jagt efter opskriften på guld

    KØBENHAVN: På jagt efter opskriften på guld

    .

    Alchemist

    Refshalevej 173C
    1432 København K
    +45 31 71 61 61
    restaurant-alchemist.dk

    De ydmyge rammer på Østerbro er udskiftet med en overdådig præstation i teatralsk gastro-futurisme – gennemført med en blanding af mod og overmod. Egentlig anbefaler vi dig ikke at læse videre, men blot forsøge at skaffe et af de eftertragtede borde, møde op med åbent sind og lade dig overraskes og imponeres af den mest rystende gastronomiske totaloplevelse, som hidtil har været tilbudt – verdensomspændende. Hvis du er en af de heldige, der får et bord, kan du se frem til at blive udsat for en tour de force udi sensoriske og intellektuelle eventyr fordelt på over 50 små serveringer – det hele i exceptionelle rammer med en afstemt dosis velsmag, humor, politik og stof til eftertanke.


     

  • KØBENHAVN: Det bedste fra havet skåret ind til benet

    KØBENHAVN: Det bedste fra havet skåret ind til benet

    .

    Iluka

    Peder Skrams Gade 15
    1054 København K
    +45 30 30 95 89
    restaurantiluka.dk

    Iluka betyder ’nær havet’ på de et af de australske aborigineres sprog, og ting fra havet er netop, hvad den australske og forhenværende Noma-kok Beau Clugston sætter i scene i den simpelt indrettede restaurant, der minder om den slags, men finder ved stranden sydpå med betongulv, simpel indretning og masser af friskfangede fisk og skaldyr.


     

  • FREDERICIA: Lokalt og personligt

    FREDERICIA: Lokalt og personligt

    .

    Ti Trin Ned

    Toldkammeret 9
    7000 Fredericia
    +45 75 93 33 55
    titrinned.dk

    I snart to årtier har Mette og Rainer Gassner sat Fredericia på det gastronomiske danmarkskort, og niveauet er stadig højt og stabilt. Stilen er dogmefri, og lader sig inspirere af årstiden og det lokale udbud af råvarer snarere end af klassiske franske dyder eller nordiske trends. Det gør Ti Trin Ned til et meget personligt køkken, hvor passionen for råvarerne afspejles i det dagligt skiftende menukort.


     

  • KØBENHAVN: Skarpt fokus og høj stemning

    KØBENHAVN: Skarpt fokus og høj stemning

    .

    Geist

    Kongens Nytorv 8
    1050 København K
    +45 33 13 37 13
    restaurantgeist.dk

    Når vejret er til det kan du nyde dit måltid i den hyggelige gårdhave omkranset af grøn bevoksning. Inden for er der anderledes gang i den med høj og til tider pumpende musik. Du har valget mellem at sidde ved et bord eller i den populære bar, der omkranser det åbne køkken, så du kan følge med i kokkenes arbejde. Indretningen er moderne og overvejende sort.


     

  • VORDINGBORG: Sydsjællands gastronomiske fyrtårn

    VORDINGBORG: Sydsjællands gastronomiske fyrtårn

    .

    Babette

    Kildemarksvej 5
    4760 Vordingborg
    +45 55 34 30 30
    babette.dk

    På en bakketop et lille stykke uden for centrum af Vordingborg ligger Babette som et gastronomisk fyrtårn, der skuer over byen. Sådan har det været i de over 30 år, der er gået, siden køkkenchef Vivi Schou og restaurantchef Henrik Pedersen startede butikken.


     

  • KØBENHAVN: En tryg proteinhule

    KØBENHAVN: En tryg proteinhule

    .

    Pluto

    Borgergade 16
    1300 København K
    +45 33 16 00 16
    restaurantpluto.dk

    Når finanskrisen en dag rammer igen, bliver der ekstra travlt på Pluto, for madmæssigt befinder vi os i en tryg proteinhule, hvor særligt indmad og oversete kødudskæringer som skank og nyretap indtager hovedrollen på kortet, ofte i ledtog med intense saucer på masser af smør og ost. Der er også masser af lækkert charcuteri og snacks at starte med, samt en håndfuld fiskeretter og lidt grønt.


     

Køb White Guide iZettle Champagne Yvonne Seier Christensen V GASTRO unika White Guide App