Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.
Nominerede til priser fra White Guide 2015/16

Nominerede til priser fra White Guide 2015/16

06. mar. 2015

WHITE GUIDE: Gastronomien i Danmark stortrives! Men nogle restauranter og fagpersoner har bare lige det lille ekstra je ne sais quoi, der rykker oplevelsen op i en liga for sig, skaber trends, danner skole, imponerer og begejstrer langt ud over det forventelige.

For 2. år i træk hylder White Guide med 10 priser branchens skarpeste hoveder, dygtigste håndværkere og mest forførende helhedsoplevelser. Vinderne afgøres på pointtal eller udvælges på baggrund af en redaktionel vurdering. De offentliggøres til guidens lancering den 23. marts.

Her er de nominerede til White Guides priser 2015
 

Årets bedste restaurant

Leverer en restaurantoplevelse i verdensklasse. Vinderen kvalificerer sig til titlen gennem sine totalpoint. Præsterer flere restauranter på samme niveau, er madpointene, afgørende. Med udmærkelsen Årets restaurant præmierer White Guide højdepunktet i dansk gastronomi og restaurantkultur lige nu.

Nominerede
Geranium, København
Søllerød Kro, Holte
Kadeau København, København
Noma, København
 

Årets nye restaurant

– uddeles i samarbejde med Carlsberg
Et nyt stjerneskud på restauranthimlen, men ikke en kortlivet supernova. Nyheden, der præmieres, byder fra dag ét på stilsikker og avanceret madlavning i kombination med et tårnhøjt niveau for helhedsoplevelsen.

Nominerede
Uformel, København
Gastromé, Aarhus
No. 2, København
Restaurant Tabu, Aalborg
 

Årets serviceoplevelse

– uddeles i samarbejde med De Forenede Dampvaskerier
Gives til en restaurant, som med sin udsøgte servicefornemmelse har bidraget til at føre restaurantkulturen fremad. Opmærksomhed på gæsten, viden om mad og drikkevarer, betjeningens gennemførelse og attitude fra bordbestilling til afsked eksekveres varmt, flydende og fejlfrit.

Nominerede
Restaurant AOC, København
Kong Hans Kælder, København
Frederikshøj, Aarhus
Noma, København
 

Årets vinoplevelse

– uddeles i samarbejde med Spiegelau
Gives til en restaurant, som har udmærket sig ved et særligt ambitiøst vinarbejde. Valget af leverandører og producenter, vinkortets komposition, menuopbygning, mad- og vinsammensætning, håndtering, præsentation, formidlingstæft og evnen til at forstå gæstens behov er centrale kriterier i bedømmelsen.

Nominerede
Mielcke & Hurtigkarl, København
Kadeau København, København
Søllerød Kro, Holte
Restaurant AOC, København
 

Årets unge kokketalent

– uddeles i samarbejde med Lavazza
Gives til en kok under 30 år, som inden for det seneste år har gjort sig positivt
bemærket med håndværksmæssig præcision, frække idéer og evnen til at eksekvere
dem konsistent og professionelt.

Nominerede
Der er ingen nominerede. Vinderen er udvalgt af redaktionen og har fået direkte besked. Navnet offentliggøres 23. marts.
 

Årets ”feel good-oplevelse”

Gives til en restaurant, hvor det er specielt rart at indtage et måltid. Det handler også om mad og drikkevarer, men endnu mere er det stemningen, miljøet og det, der ’ligger i luften’ – noget ægte og sympatisk, som får os til at føle os ekstra godt tilpas, og giver os lyst til at komme igen – og igen.

Nominerede
Piaf, Silkeborg
Bistro59, Aalborg
Gorilla, København
Klassisk 65, Aarhus
 

Årets ”en rejse værd”

– uddeles i samarbejde med Horesta
Gives til en restaurant, hvor arbejdet i gastronomiens tjeneste og niveauet på helhedsoplevelsen
lokker gæster til langvejs fra. Den lille landsbykro i landsbyen såvel som de luksuriøse sæson- og storbyrestauranter kan være en rejse værd.

Nominerede
Hotel Frederiksminde, Præstø
Kadeau Bornholm, Aakirkeby
Falsled Kro, Millinge
Ti Trin Ned, Fredericia
 

Årets innovatør

– uddeles i samarbejde med Arla Unika
Gives til en restaurant eller en person, der har tilført gastronomien noget nyt og
banebrydende. Det kan være i rammerne omkring og præsentationen af det kulinariske
eller i selve det gastronomiske udtryk og indhold.

Nominerede
1. th, København
Gorilla, København
Bæst, København
Øl & Brød by Mikkeller, København
 

Årets smag for skillingen

Gives til en restaurant, der ikke bare leverer tidssvarende gastronomi og en fed helhedsoplevelse fra værtskab til vinvalg, men som gør det inden for en prisramme, hvor alle kan være med. Også på en onsdag.

Nominerede
Osteria 16, København
Barbie, København
Canblau Tapasbar, Aarhus
Essens, Frederikshavn

 

Årets vinkort

– uddeles i samarbejde med Theis Vine
Gives til det perfekt kuraterede kort, som balancerer det moderne med det klassiske, og som er udogmatisk mht. produktionsfilosofi, geografi og klassificering. Det viser en bredde i prisniveauer, berømtheder, skæve overraskelser, det friske og det modne og de helt store brag til en særlig lejlighed. Det er kræsent udvalgt med sans for variationer i retterne og i gæsternes vinøse præferencer. Flerdimensionelt, personligt og fokuseret.

Nominerede
Malling Kro, Malling
KUL, København
Søllerød Kro, Holte
Vallø Slotskro, Køge

 

 
Priser fra White Guide 2014:

Årets restaurant | Noma

Årets restaurant giver en restaurantoplevelse i verdensklasse og en blændende madoplevelse i international mesterklasse. Vinderen kvalificerer sig til titlen gennem sine totalpoint – og præsterer flere restauranter på samme niveau, er det madpointene, der er afgørende. Med udmærkelsen Årets restaurant præmierer White Guide højdepunktet i dansk gastronomi og restaurantkultur lige nu.

Nominerede: noma, Geranium, Studio og Frederikshøj

"Noma vinder for at levere en mageløs, helstøbt restaurantoplevelse, hvor sanseudvidende mad-, service- og vinoplevelser leveres med en befriende portion humor og en knivspids rock ’n’ roll. Årets bedste restaurant har en unik position som Skandinaviens gastronomiske tænketank, men viser ingen tegn på at sætte farten ned og hvile på laurbærrene. Tværtimod trykker de på speederen og er i 2014 bedre end nogensinde.”

Overrækkes af Jan Krag Jacobsen, adjungeret professor ved Performance Design på Roskilde Universitet og præsident (og vicepræsident) for Det Danske Gastronomiske Akademi 1992-2012.

Årets madoplevelse – i samarbejde med Lavazza | Geranium

Årets madoplevelse er sammen med Årets restaurant White Guides fornemmeste udmærkelse. Den gives til en restaurant, som præsterer en anderledes, fantastisk madoplevelse i international mesterklasse og alt i alt en strålende restaurantoplevelse. Med udmærkelsen Årets madoplevelse præmierer White Guide en frontlinje i dansk gastronomi lige nu.

Nominerede: noma, Geranium, Studio og Frederikshøj

”Geranium vinder for med den yderste tekniske præcision at levere en visuelt spektakulær og smagsmæssigt sindsoprivende måltidsoplevelse. Der hviler en lethed og friskhed over hele forestillingen, som er minutiøst tilrettelagt og formår at tage gæsten på en rejse rundt i et imponerende arsenal af råvarer og smagsindtryk uden at overmætte hverken mave eller sind.”

Uddeles i samarbejde med Lavazza og overrækkes af Nordic Key Account Manager Johannes Jamali.

Årets vinoplevelse – i samarbejde med Spiegelau | Mielcke & Hurtigkarl

Med udmærkelsen Årets vinoplevelse præmieres en restaurant, som har udmærket sig ved et ambitiøst vinarbejde. Valget af vin, håndteringen og præsentationen, mad- og vinsammensætningen, vinkortets komposition samt evnen til at formidle vinviden er alle vigtige dele af en stor vinoplevelse.

Nominerede: Mielcke & Hurtigkarl, Kadeau København, Søllerød Kro og AOC
 
”Mielcke & Hurtigkarl vinder for med ekstrem fingerspidsfornemmelse og dyb sensorisk indsigt at levere næsten overnaturlige mad- og vinkombinationer til en yderst varieret menu med indflydelse fra både nær og fjern. Her er vinvalgene moderne og personlige uden at være modeprægede, og det klassisk funderede, veludførte vinarbejde kombineres med en afvæbnende charme og evne til at læse gæsten.”

Uddeles i samarbejde med Spiegelau og overrækkes af vinkommunikatør og medstifter af og nu vicepræsident i Dansk Sommelier Forening Tim Vollerslev.

Årets serviceoplevelse – i samarbejde med Carlsberg | Frederikshøj

Med udmærkelsen Årets serviceoplevelse præmieres en restaurant, som har bidraget til at føre restaurantkulturen fremad. Opmærksomhed på gæsten, viden om mad og drikkevarer, betjeningens oplæg og dets gennemførelse og velvalgt attitude fra bordbestilling til afsked er alle vigtige momenter i en stor serviceoplevelse.

Nominerede: noma, Marchal, Frederikshøj og Søllerød Kro

"Frederikshøj vinder for med en afslappet professionalisme i betjeningen at løfte restauranten op blandt toppen i international mesterklasse. Betjeningen er meget professionel, vidende, opmærksom, hjælpsom, men må nærmest være udvalgt for deres personlighed. Alt foregår afslappet i en tone, der får selv den ”grønneste” restaurantgæst til at slappe af.”

Uddeles i samarbejde med Carlsberg og overrækkes af On Trade Direktør Bjarne Steen Jensen.

Årets nye restaurant | Studio

Med udmærkelsen Årets nye restaurant præmieres nye stjerneskud på restauranthimlen, men ikke supernovaer med kort levetid. De nyheder, der præmieres, byder helt fra start på sikker og avanceret madlavning i kombination med et højt niveau på helhedsoplevelsen.

Nominerede: Amass, Studio, Marchal og Pasfall

”Studio vinder for fra første færd at have givet København et nyt spisested af international mesterklasse og for en nyskabende gastronomi, som med rødderne i det nye nordiske køkken også åbner dørene mod interessante råvarer og køkkener ude i den store verden.”

Overrækkes af Katrine Klinken, kok, madskribent, formand for Slow Food København/Nordsjælland og repræsentant for Norden i Slow Foods Internationale Råd.

Årets ”feel good-oplevelse” | Pluto

Med udmærkelsen Årets ”feel good-oplevelse” vil vi hædre en restaurant, hvor det er specielt rart at indtage et måltid. Det handler givetvis om mad og drikkevarer, men nok så vigtig er stemningen, miljøet og det, ”der ligger i luften” – noget ægte og sympatisk, som får os til at føle os ekstra godt tilpas, og som lokker til at komme igen – og igen.

Nominerede: Pluto, Paté Paté, Mest og Restaurant Et

”Pluto vinder for at have ramt en gastronomisk nerve med sit smagsintense køkken, der leverer lige præcis den krisevenlige comfort food-stil, man har brug for efter en lang, hård arbejdsdag, hvor man fortjener at blive solidt forkælet. Et slaraffenland for yndere af fransk saftevin, for maillardfetichister, bindevævsgale og umamijunkier. Bare slap af og nyd det.”

Overrækkes af Claus Meyer, gastronomisk iværksætter, forfatter, tv-kok, restauratør og initiativtager til Nordisk Køkken Symposium i 2004.

Årets ”en rejse værd” – i samarbejde med Horesta | Falsled Kro

Med udmærkelsen Årets ”en rejse værd” præmieres en restaurant, hvor arbejdet i gastronomiens tjeneste og niveauet på helhedsoplevelsen lokker gæster til langvejs fra. Såvel den lille kro i landsbyen, som de mere luksuriøse sæson- og storbyrestauranter, kan være en rejse værd.

Nominerede: Falsled Kro, Kadeau Bornholm, Koks og Henne Kirkeby Kro

"Falsled Kro for at tilbyde en udsøgt helhedsoplevelse, hvor historiens vingesus på fornem vis forenes med moderne luksus i form af et knivskarpt køkken, hvor det klassiske møder det innovative og moderne, og en fredelig overnatning i smukke omgivelser såvel inde som ude.”

Uddeles i samarbejde med Horesta og overrækkes af adm. direktør Katia K. Østergaard.

Årets unge kokketalent – i samarbejde med Lavazza | Rasmus Munk, Tree Top Restaurant på Munkebjerg Hotel

“Den kun 23-årige vinder har fået frie tøjler som køkkenchef siden august 2013 - og han kvitterer ved at gå hele vejen med opfindsomme appetitvækkere, stor respekt for råvarerne og evnen til at vise en rød tråd gennem hele måltidet, hvilket allerede det første år bringer ham op i mesterklassen af danske restauranter. Vi har kun set begyndelsen fra dette unge stortalent.”

Uddeles i samarbejde med Lavazza og overrækkes af Nordic Key Account Manager Johannes Jamali.

Årets innovatør – i samarbejde med Arla | Amass

Med udmærkelsen Årets innovatør præmieres en restaurant eller en person, der har tilført gastronomien noget nyt og banebrydende. Det kan være i såvel rammerne omkring samt præsentationen af det kulinariske som i selve det gastronomiske udtryk og indhold.

Nominerede: Amass, Bror, Verandah og Can Blau

”Amass vinder for med sikker fornemmelse for, i hvilken retning de globale vinde blæser, at have skabt sin helt egen fine dining-brasserie-niche - og sluppet en flig af den store verden til København. Menuen opdateres konstant med udgangspunkt i råvareudbuddet, hvilket gør, at restauranten hele tiden er interessant og værd at besøge igen og igen.”

Uddeles i samarbejde med Arla Unika og overrækkes af gastronomisk ansvarlig John Gynther.

 

Mere restaurantnyt

  • KØBENHAVN: Italien på Nørrebro (ny)

    KØBENHAVN: Italien på Nørrebro (ny)

    Midt i Nørrebrogades globale smeltedigel ligger en ægte italiensk oase. Bag stedet står to af pigerne fra det hedengangne ”Pop – et spiseri”, Rikke Kolding Pedersen og Nina Krysiza Sørensen, samt sommelieren Luna Hjerming. Hun står for udvælgelse af stedets vine, leverer god rådgivning og ikke mindst hygge om gæsterne, så alle føler sig hjemme.


     

  • SILKEBORG: Nærvær og nænsom råvarehåndtering

    SILKEBORG: Nærvær og nænsom råvarehåndtering

    I over 20 år har Rikke Brockstedt og gemal Kristian Evensen-Smidt drevet Restaurant Karoline Amalie i Virklund ved Silkeborg. Selvom et kvart århundrede er lang tid at skulle oppebære et konstant højt niveau, kan vi konstatere, at restauranten stadig er i særklasse.


     

  • KØBENHAVN: Hipstergourmet med personlighed (ny)

    KØBENHAVN: Hipstergourmet med personlighed (ny)

    En væg af mos giver stemning og lyddæmpning i lille restaurant Mes, som ejes af kok Mads Rye Magnusson. Med baggrund fra bl.a. Falsled Kro og Geranium må han siges at kunne sit kram.

    Her serveres betalelig gourmetmad med vine næsten udelukkende fra Jura og Tyskland, både naturvine og mere klassiske. Stemningen er uformel med høj elektronisk musik, enkle sorte borde og rå lyspærer hængende fra loftet.


     

  • KØBENHAVN: Højt bistroniveau og byens bedste old fashioned

    KØBENHAVN: Højt bistroniveau og byens bedste old fashioned

    Det er først og fremmest som cocktailbar, at Salon 39 har sin claim to fame, og det er velfortjent. Gode råvarer, godt håndværk og behagelig, præcis betjening kendetegner stedet, men ikke kun når det kommer til de våde varer. Man kan også spise aldeles udmærket før, efter eller imens, man slår sig løs på drinkskortet.


     

  • GLOSTRUP: Glæder og skuffelser på Vestegnen (ny)

    GLOSTRUP: Glæder og skuffelser på Vestegnen (ny)

    For 25 år siden rykkede første Bocuse d’Or-vinder, Jan Pedersen (han vandt for sin fiskeret), med La Cocotte ind i Glostrup Parkhotel. Pedersen er videre for længst, men for nylig har den historiske restaurant fået en makeover i millionklassen. Resultatet er smukt og komfortabelt, og i de nydelige lokaler får man i dag venlig og nærværende betjening og flot anrettet mad.


     

  • MÅRSLET: Mageløse smagseksplosioner

    MÅRSLET: Mageløse smagseksplosioner

    Det er en råkold februardag, og vi kæmper os hen ad plørede stier gennem Vilhelmsborgskoven. Men så får vi øje på lyset og varmen i det nedlagte mejeri. Et smukt rum byder velkommen med hvidkalkede mure, buer og hvælvinger, og vi sidder behageligt i designerstole ved tykke damaskduge. Bag gryderne står en særdeles skarp gastronomisk personlighed, Allan Poulsen, med fortid på bl.a. Henne Kirkeby Kro og Bagatelle i Oslo.


     

  • KØBENHAVN: Foldager i topform på falderebet

    KØBENHAVN: Foldager i topform på falderebet

    Vi er kun to martinis fra at føle os som Mad Men her i toppen af Arne Jacobsens berømte hotelbygning, Hotel Royal. Til den dragende udsigt over Københavns lys og tårne nyder vi køkkenchef og Bocuse d’Or-sølvvinder Jeppe Foldagers franskfunderede køkken med moderne nordiske spræl for sidste gang her på adressen. Foldager har opsagt sin stilling fra slutningen af marts 2017, og ved samme lejlighed lukker restauranten.


     

  • KØBENHAVN: Englesang på feststemt izakaya

    KØBENHAVN: Englesang på feststemt izakaya

    Indretningen er mørk og minimalistisk med levende lys på bordene hos Kung Fu Izakaya, hvor lyden af glade gæster smelter sammen med blød rock. Det er fredag aften i et af Nørrebros mest feststemte kvarterer, og restauranten er fuld.

    Vores tjener er meget forsigtig og vil helst ikke anbefale os noget, så vi vælger selv et par cocktails og kortets største menu, som er et røverkøb til prisen.


     

  • EBELTOFT: Nye vinde blæser over Ebeltoft Vig

    EBELTOFT: Nye vinde blæser over Ebeltoft Vig

    Siden starten af 2016 har ansvaret for at videreføre Molskroens stolte traditioner hvilet på skuldrene af køkkenchef Steffen Villadsen. Og lad det være sagt med det samme – de høje gastronomiske ambitioner bliver indfriet til fulde.


     

  • KØBENHAVN: Italiensk vinhule med stamgæstpotentiale (ny)

    KØBENHAVN: Italiensk vinhule med stamgæstpotentiale (ny)


    Pasta er det nye new nordic i København, hvor den ene fantastiske pastarestaurant efter den anden ser dagens lys. Blandt disse er Rufino Osteria på Christianshavn. Bag stedet står tre italienere, og stilen er romersk og loose med antipasti, løbende frisk mozzarella, dejlig pasta og ganske meget vægt på vin.


     

White Guide Nordic 2017 Stockebye caviar H.W. Larsen GASTRO unika Køb White Guide White Guide App