Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.
Her er Danmarks 330 bedste restauranter

Her er Danmarks 330 bedste restauranter

16. feb. 2015

WHITE GUIDE: I dag afslører Danmarks største restaurantguide, White Guide, sin liste over de ikke færre end 330 restauranter, som er optaget i guiden for 2015/16. Det er 70 flere, end guiden havde med i sin 2014-udgave, og ikke mindst tegner Aalborg, Aarhus og Færøerne sig for markante stigninger i antallet af anbefalelsesværdige spisesteder. Guiden udkommer 23. marts.

Når restaurantguiden White Guide udkommer i Danmark for anden gang, er det med 85 nye restauranter, i alt 330 spisesteder, som er anmeldt med fyldige beskrivelser af mad, drikkevarer, betjening, interiør, omgivelser og diverse x-faktorer, som er med til at gøre en lækker restaurantoplevelse.

Alle restauranter er genanmeldt siden til 2014-guiden, og besøgene er foretaget af White Guides professionelle anmeldere, der følger en fast manual for pointafgivelse og anmeldelsestekst. White Guide betaler alle restaurantbesøg, og anmelderne bestiller aldrig bord i eget navn og gør i det hele taget deres bedste for at forblive anonyme.

Pointtal, anmeldelsestekster og placeringen af restauranterne i White Guides fem klassificeringer afsløres, når guiden udkommer mandag 23. marts 2015 i forbindelse med den årlige lancering og prisuddeling, der fejrer restaurationsbranchens dygtigste fagfolk.

Anarkistisk new fusion
"Alene det at blive optaget i guiden er en blåstempling af restaurantens gastronomiske niveau,” forklarer Lena Ilkjær, der er redaktør på White Guide. ”En anmeldelse er dermed også en anbefaling, selvom vi gør en dyd ud af at påpege de elementer i oplevelsen, som kunne blive en tand bedre.”

”I år synes jeg, det er værd at fremhæve, at den positive udvikling i kvalitetsniveauet på restauranterne langt uden for hovedstaden og de andre større byer ser ud til at fortsætte i imponerende tempo – og det er langt fra alle de innovative guldkorn, der kan kaldes nynordiske. Vi ser en stadigt større opmærksomhed på internationale strømninger, hvor de dygtigste kokke plukker teknikker, råvarer og smagskompositioner fra alle fire verdenshjørner i en slags anarkistisk new fusion-stil,” vurderer Lena Ilkjær.

Halvdelen af landets bedste er i provinsen
166 af Danmarks 330 bedste restauranter findes i hovedstadsområdet, mens resten af Sjælland og øerne tegner sig for bare 19 gode steder. Fem restauranter på Bornholm anbefales i guiden, og fire på Færøerne. Men den helt store højdespringer er Aarhus, hvor hele 36 restauranter er optaget i 2015/16-guiden, imod sidste års blot 22. I Aalborg har White Guide fundet 14 restauranter værdige til en anbefaling, hvilket overraskende nok er flere end Odense, der kun er repræsenteret med 11.
 

Fakta om White Guide
• White Guide 2015/16 udkommer mandag 23. marts 2015 ved en lanceringsfest i København. Invitation og nærmere info følger. Sæt kryds i kalenderen fra kl. 17 til 19.

• White Guide 2015/16 kan købes for 199 kr. via whiteguide.dk og i boghandlere og gastronomiske specialforretninger over hele landet.

• White Guide findes også som app til iphone og android og kan downloades via iTunes og Google Play. Selve appen er gratis, men point og anmeldelsestekster skal tilkøbes. Årets guide koster 79 kr.

• White Guide bliver til under redaktionel ledelse af Lena Ilkjær, der også er redaktør på White Guide Nordic, det svenske magasin White Paper og White Guides svenske caféguide. Redaktionelle medarbejdere er blandt andre Rasmus Holmgård, Eva Helbæk Tram og René Langdahl Jørgensen.

• 15. december 2014 udkom White Guide Nordic med anmeldelser af de 250 bedste restauranter i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, heraf 70 danske.

• I White Guide 2015/16 er alle anmeldelser skrevet på baggrund af testbesøg foretaget ultimo 2014 og primo 2015 (bortset fra enkelte restauranter, der kun har sommeråbent). Anmelderne er tilstræbt anonyme, og alle restaurationsbesøg er betalt af White Guide.

• Guidens målgruppe er madinteresserede og indlandsturister, forretningsfolk og enhver med et professionelt forhold til restaurationsbranchen.

• White Guide kan følges på whiteguide.dk og på facebook på adressen facebook.dk/whiteguidedanmark og på Instagram via @whiteguidedanmark og med #wgdk.

• White Guide AB ejes af Mikael Mölstad, Lars Peder Hedberg, Thorbjörn Östman, Mats Hanzon og Søren Grunnet Løvenlund. White Guide udgives af White Guides A/S (100% ejet af White Guide AB) med Søren Grunnet Løvenlund som direktør og ansvarshavende udgiver.

• White Guide udkom første gang i 2005 i Sverige.

 

Mere restaurantnyt

  • Ny anmeldelse: Bordeaux er kommet til Aarhus

    Ny anmeldelse: Bordeaux er kommet til Aarhus

    På én af Aarhus’ fornemste adresser på Store Torv ligger byens klassiske gamle Hotel Royal. Hotellets restaurant har fået en overhaling med nyt navn, ny køkkenchef og en ny vinkling væk fra det eksperimenterende og tilbage til de klassiske franske dyder. Når den nye køkkenchef hedder Jack Cramer og senest har boltret sig på Brøndums Hotel i Skagen, lover det godt, og det er det også.


     

  • Ny anmeldelse: Italiensk med smørtenor og moden brunello

    Ny anmeldelse: Italiensk med smørtenor og moden brunello

    Der er smørtenorer i højttalerne, nips, støvede vinflasker og hjertelig betjening i restauranten. Il Grappolo Blu er en klassisk italiensk restaurant med alt, hvad der følger med.


     

  • Ny anmeldelse: Velsmagende one man show

    Ny anmeldelse: Velsmagende one man show

    Bare otte pladser har Njordvest ved Utterslev gadekær, som indtil for nylig hed SWAG. Ejeren Thomas Pamperin udfylder selv alle roller som tjener, kok og opvasker, og det gør han godt. Filosofien er enkel: Nærhed, godhed og velsmag.


     

  • Ny anmeldelse: Pulserende bistro med sikre serveringer

    Ny anmeldelse: Pulserende bistro med sikre serveringer

    Det hamrer derudaf med Abba i højttalerne, når vi træder ind i en smækfuld restaurant på en hverdagsaften. Bordene står tæt på Rebel, og vi bliver med det samme i godt humør af nabobordets højtgrinende kvinder.

    Med 70’er-disco som lydtæppe spiser vi præcist udførte retter fulde af velsmag. Rebel serverer selvsikkert klassiske smagskombinationer, der virker, og anbefaler til næsten alle retter, at der tilføjes luksus i form af caviar, trøffel eller hummer. Retterne fungerer dog også fint uden.


     

  • Ny anmeldelse: Mindeværdige vine fra den digitale kælder

    Ny anmeldelse: Mindeværdige vine fra den digitale kælder

    Vi nyder at lade os gelejde på plads i det kombinerede lounge- og restaurantlokale på Malling Kro, indrettet klassisk og stringent i sort/hvid farveholdning og med luft mellem bordene.

    Aftenen igennem servicerer krofatter Rico Jørgensen elegant men uprætentiøst til tonerne af bl.a. jazzificerede Tom Waits-covernumre. Præsentationerne af vådt og tørt rammer den helt rigtige balance, hvor vi føler os velinformerede, uden at det trækker i langdrag.


     

  • Ny anmeldelse: Her drejer discokuglen også på en mandag

    Ny anmeldelse: Her drejer discokuglen også på en mandag

    Discokuglen drejer, og selvom det er mandag, er der godt fyldt op ved de rå træborde i den hyggelige kælder, som rummer Manfreds.

    Christian Puglisi og co.’s restaurant i hipstergaden Jægersborggade er efterhånden blevet en københavnerklassiker i den glokale bistrogenre, og vi kan høre, at folk kommer langvejs fra for at spise her.


     

  • Ny anmeldelse: Lokal-vietnameser blandt Aalborgs sjoveste

    Ny anmeldelse: Lokal-vietnameser blandt Aalborgs sjoveste

    Aalborg har i den grad taget social dining-bølgen til sig, og en af frontløberne er Nam, som den talentfulde kok Kim Jeppesen står bag. Her parrer han lokale råvarer med alverdens indtryk, især fra Vietnam, hvor han har rødder.

    Smagene er milde og idéerne moderat vilde, som når store ”chips” af sprødt kyllingeskind toppes med en blid peberrodscreme og masser af dild og estragon til et delikat nordisk/fransk/underspillet asiatisk mix på en af 8-rettersmenuens appetizere.


     

  • Ny anmeldelse: Christianshavns sikre kort

    Ny anmeldelse: Christianshavns sikre kort

    Der findes restauranter, som udfordrer gastronomiens etablerede grænser med vovede påfund og kreative eksperimenter. Og så findes der sikre kort, som bare år efter år leverer varen uden så meget slinger i valsen. Til den sidste kategori hører Kanalen.


     

  • Ny anmeldelse: Køkkenet skinner, når råvarerne står i front

    Ny anmeldelse: Køkkenet skinner, når råvarerne står i front

    ”Godaften, signori,” lyder det fra tjeneren, og så er aftenen i gang. Oplevelsen af at befinde sig på en finere italiensk restaurant er gennemført på Era Ora, hvor ikke mindst servicedelen er fremragende; opmærksom, nærværende, diskret og tryghedsskabende. I køkkenet huserer siden årsskiftet den nye køkkenchef, Antonio di Criscio, som har fået til opgave at videreføre arven i Danmarks mest ikoniske italienske køkken.


     

  • Ny anmeldelse: Gode råvarer og en pæn portion sludder

    Ny anmeldelse: Gode råvarer og en pæn portion sludder

    Der dufter af røg på den helt rigtige måde, og der er et kæmpemæssigt kohorn på bordet og et nøgent træ midt i rummet. Restauranten i det imponerende skæve glasbyggeri AC Hotel Bella Sky i Ørestad har fået nyt koncept med nynordiskagtig indretning og navn: Basalt.


     

White Guide Nordic 2017 Stockebye caviar H.W. Larsen GASTRO unika Køb White Guide White Guide App