Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.
Her er Danmarks 330 bedste restauranter

Her er Danmarks 330 bedste restauranter

16. feb. 2015

WHITE GUIDE: I dag afslører Danmarks største restaurantguide, White Guide, sin liste over de ikke færre end 330 restauranter, som er optaget i guiden for 2015/16. Det er 70 flere, end guiden havde med i sin 2014-udgave, og ikke mindst tegner Aalborg, Aarhus og Færøerne sig for markante stigninger i antallet af anbefalelsesværdige spisesteder. Guiden udkommer 23. marts.

Når restaurantguiden White Guide udkommer i Danmark for anden gang, er det med 85 nye restauranter, i alt 330 spisesteder, som er anmeldt med fyldige beskrivelser af mad, drikkevarer, betjening, interiør, omgivelser og diverse x-faktorer, som er med til at gøre en lækker restaurantoplevelse.

Alle restauranter er genanmeldt siden til 2014-guiden, og besøgene er foretaget af White Guides professionelle anmeldere, der følger en fast manual for pointafgivelse og anmeldelsestekst. White Guide betaler alle restaurantbesøg, og anmelderne bestiller aldrig bord i eget navn og gør i det hele taget deres bedste for at forblive anonyme.

Pointtal, anmeldelsestekster og placeringen af restauranterne i White Guides fem klassificeringer afsløres, når guiden udkommer mandag 23. marts 2015 i forbindelse med den årlige lancering og prisuddeling, der fejrer restaurationsbranchens dygtigste fagfolk.

Anarkistisk new fusion
"Alene det at blive optaget i guiden er en blåstempling af restaurantens gastronomiske niveau,” forklarer Lena Ilkjær, der er redaktør på White Guide. ”En anmeldelse er dermed også en anbefaling, selvom vi gør en dyd ud af at påpege de elementer i oplevelsen, som kunne blive en tand bedre.”

”I år synes jeg, det er værd at fremhæve, at den positive udvikling i kvalitetsniveauet på restauranterne langt uden for hovedstaden og de andre større byer ser ud til at fortsætte i imponerende tempo – og det er langt fra alle de innovative guldkorn, der kan kaldes nynordiske. Vi ser en stadigt større opmærksomhed på internationale strømninger, hvor de dygtigste kokke plukker teknikker, råvarer og smagskompositioner fra alle fire verdenshjørner i en slags anarkistisk new fusion-stil,” vurderer Lena Ilkjær.

Halvdelen af landets bedste er i provinsen
166 af Danmarks 330 bedste restauranter findes i hovedstadsområdet, mens resten af Sjælland og øerne tegner sig for bare 19 gode steder. Fem restauranter på Bornholm anbefales i guiden, og fire på Færøerne. Men den helt store højdespringer er Aarhus, hvor hele 36 restauranter er optaget i 2015/16-guiden, imod sidste års blot 22. I Aalborg har White Guide fundet 14 restauranter værdige til en anbefaling, hvilket overraskende nok er flere end Odense, der kun er repræsenteret med 11.
 

Fakta om White Guide
• White Guide 2015/16 udkommer mandag 23. marts 2015 ved en lanceringsfest i København. Invitation og nærmere info følger. Sæt kryds i kalenderen fra kl. 17 til 19.

• White Guide 2015/16 kan købes for 199 kr. via whiteguide.dk og i boghandlere og gastronomiske specialforretninger over hele landet.

• White Guide findes også som app til iphone og android og kan downloades via iTunes og Google Play. Selve appen er gratis, men point og anmeldelsestekster skal tilkøbes. Årets guide koster 79 kr.

• White Guide bliver til under redaktionel ledelse af Lena Ilkjær, der også er redaktør på White Guide Nordic, det svenske magasin White Paper og White Guides svenske caféguide. Redaktionelle medarbejdere er blandt andre Rasmus Holmgård, Eva Helbæk Tram og René Langdahl Jørgensen.

• 15. december 2014 udkom White Guide Nordic med anmeldelser af de 250 bedste restauranter i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, heraf 70 danske.

• I White Guide 2015/16 er alle anmeldelser skrevet på baggrund af testbesøg foretaget ultimo 2014 og primo 2015 (bortset fra enkelte restauranter, der kun har sommeråbent). Anmelderne er tilstræbt anonyme, og alle restaurationsbesøg er betalt af White Guide.

• Guidens målgruppe er madinteresserede og indlandsturister, forretningsfolk og enhver med et professionelt forhold til restaurationsbranchen.

• White Guide kan følges på whiteguide.dk og på facebook på adressen facebook.dk/whiteguidedanmark og på Instagram via @whiteguidedanmark og med #wgdk.

• White Guide AB ejes af Mikael Mölstad, Lars Peder Hedberg, Thorbjörn Östman, Mats Hanzon og Søren Grunnet Løvenlund. White Guide udgives af White Guides A/S (100% ejet af White Guide AB) med Søren Grunnet Løvenlund som direktør og ansvarshavende udgiver.

• White Guide udkom første gang i 2005 i Sverige.

 

Mere restaurantnyt

  • Ny anmeldelse: Mejeriet, Mårslet

    Ny anmeldelse: Mejeriet, Mårslet

    Det Gamle Mejeri, som Gastromé-folkene tidligere stod bag, er for nylig blevet til Mejeriet. Det Gamle er skiftet ud med spændende nyt her midt i den frodige Vilhelmsborgskov lidt syd for Aarhus, og bag stedet står i dag Martin Lemvig, som var en del af den nu hedengangne Prins Ferdinand i Aarhus. Med sig i køkkenet har han Allan Poulsen, som blev Årets Kok i 2009 og bl.a. har været køkkenchef på Henne Kirkeby Kro, og på gulvet den erfarne sommelier Tim Funder (tidligere bl.a. Noma). Med sikker hånd styrer han et ungt og dygtigt team, og aftenen starter godt med et glas Blanc de Noirs champagne som ledsager til en perlerække af tjept serverede snacks.


     

  • Trendspotting: Her er årets mest opsigtsvækkende servicetendenser

    Trendspotting: Her er årets mest opsigtsvækkende servicetendenser

    SERVICEINFO: Fra synkronservering, bouillonbuk og portvinstang til brune handsker, læderforklæder, svedpandebånd og meningsfuld snak om andet end vinbondens hat. Her er de mest interessante servicetendenser, vi er stødt på på de ca. 400 danske restauranter, vi har besøgt og testet til White Guide 2016/17.

    Folkebevægelse: Bouillonbuk
    Kraftigt foroverbøjet og lettere koncentrationsanspændt kropsholdning, som anvendes ved bordservering af bouillon over emne. Umuliggør øjenkontakt og hørbar præsentation af retten.

    Årets retroelegante servicelir
    Smukt koreograferet synkronservering med høje huer på Geranium, København

    Madsnak
    Endelig er vinden vendt, og det er igen tilladt for tjenere og kokke rent faktisk at fortælle, hvad de stiller foran én på bordet. Nej, det er ikke snobbet og unødvendig overinformation at beskrive rettens idé, hovedelementer og råvaremæssige ophav. Det er en del af oplevelsen.

    Vinsnak 1
    Tårepersere om vinbondens gamle hat og smukke datter som bærende narrativer i vinpræsentationer ved bordet havde sin tid. Afløseren ...


     

  • Ny anmeldelse: Kommandobroen by Grantland, Hvide Sande

    Ny anmeldelse: Kommandobroen by Grantland, Hvide Sande

    NY ANMELDELSE: "Den 27-årige chefkok Michael Grantlands ambition om at etablere en klasserestaurant midt på Hvide Sandes driftige industrihavn er et kærkomment lysglimt i en region, hvor der er langt mellem de kulinariske oaser."

    Hvor?
    Kommandobroen by Grantland
    Toldbodgade 8 1, tv
    6960 Hvide Sande

    Anmeldelsen kan læses i White Guide App til iphone.


     

  • Trendspotting: Tidens moderåvarer, enkelt forklaret

    Trendspotting: Tidens moderåvarer, enkelt forklaret

    HOT OG NOT: Smørstegt fiskesperm er det hippeste, maltosne det hyppigste og bagt laks det allermindst fede. Her er White Guides bud på årets hotteste tendenser og tilberedningsteknikker på de danske restauranter anno 2016.

    Trendbaromeret blev bragt i White Guide 2016/17. Køb dit eksemplar her.


     

  • Nyt og nydt: Årets nye restaurant lukker, men Tabu genopstår

    Nyt og nydt: Årets nye restaurant lukker, men Tabu genopstår

    NYT OG NYDT: Årets nye restaurant lukker, men til gengæld er der flere spændende restauranter på vej i København, Aalborg, Odense og Aarhus. Her er månedens nyt og nydt.


     

  • Trendspotting: Find festskoene frem og dans til maden

    Trendspotting: Find festskoene frem og dans til maden

    MILJØ: Pop-ups og take-overs bryder trenden med intimitet og stadigt tættere nærmest fysisk nærhed til gæsten. Men fest og musik har de til fælles. Her er årets vigtigste tendenser, når det kommer til restaurantindretning og miljø.

    Årets fest: Everywhere
    2016 er året, hvor festen er brudt ud i lys lue – og ikke kun på Oubæks partyrestauranter og resten af Kødbyens gå-i-byen-spisesteder, der brød lydmuren for år tilbage. Overalt i landet er der skruet en smule (eller voldsomt) op for musikken, mens det, der før var tør hvidvin, nu forlader baren i form af old fashioneds, sazeracs og whisky sours, og vi fingersnacker os råbende igennem 1.500-kroners-måltiderne, mens vi taler om noget andet.

    Årets lydkulisse
    • Downton Abbey-introen, The Restaurant By Kroun, Skodsborg
    • A capella-udgave af How Will I Know, Ante, København
    • To Chet Baker-numre på repeat, WarPigs, København
    • Wu-Tang Clan, Bodil, København
    • Moonjam, Sinatur Haraldskær
    • ”Hidsig italiensk popmusik”, Il Grappolo Blu, København
    • ”Cheesy fransk popmusik”, Mêlée, København
    • ”Svedig soul”, Kødbyens Fiskebar, København
    • 80’er-puddelrock fra Great White, Kung Fu Izakaya II, København

    Årets opdækningstrend: Fra uden dug til uden noget
    Det er længe siden, selv de bedre restauranter smed dugen, og i 2016 smider de resten. Nyeste trend er helt bare rum med helt bare borde, der højst er dekoreret med et minimalistisk, jordfarvet saltkar fra en lokal pottemager. Nationens blufærdighed stiger, men restaurantbordene må gerne være nøgne, fx på Substans, Domestic og Hærværk, Aarhus


     

  • Find de bedste sommerrestauranter

    Find de bedste sommerrestauranter

    SULTEN? Hvor spiser man bedst i det danske sommerland? Det kan du få svaret på i White Guide App, hvor du kan læse anmeldelser af de 300+ bedste restauranter i hele landet – heriblandt mange i vandkantsdanmark.

    Med White Guide App til iPhone får du mere end 1000 professionelle anmeldelser af de bedste restauranter i hele Norden, nyheder, løbende nye anmeldelser samt detaljeret info om alle steder og søgning via kort. Du kan du hurtigt finde en god restaurant nær dig og planlægge, hvor du skal spise på din rejse rundt i Norden. Alle restauranter er redaktionelt udvalgt og testet af White Guides anmeldere mindst én gang om året.

    Appen er gratis men vil du have fuld adgang til alt indhold - herunder fulde anmeldelsestekster og løbende nye anmeldelser - kan du købe abonnement på de enkelte guides (Danmark, Sverige, Nordic eller Café) for et halvt eller et helt år.

    Den danske afdeling af appen koster 29/49 kr. for et halvt/et helt års abonnement. Her kan du se, hvad du får med i prisen.


     

  • Nu lanceres Lavazza i Danmark

    Nu lanceres Lavazza i Danmark

    Lavazza har været partner for White Guide siden lanceringen af vores allerførste udgave i 2014, men først nu entrerer virksomheden for alvor på det danske marked. Det sker med lanceringen af fire nye filterkaffevarianter. Tag godt imod dem!


     

  • Trendspotting: Her er de hotteste drikke i 2016

    Trendspotting: Her er de hotteste drikke i 2016

    DRIKKETRENDS: Matcha, kombucha, urtete, bouilloner og cocktails i kop og kande er blandt årets likvidgastronomiske tendenser. Her er årets vigtigste drikkelige tendenser.

    Savoury aperitiffer og våde mellemretter
    På dansk bruger vi ordet ”salt” om det ikke-søde køkken, men det engelske ”savoury” er en mere præcis betegnelse for de lune drikkebouilloner og umamirige og aromatisk komplekse supper og teer, flere restauranter serverer som aperitif eller en flydende mellemret i kop.


     

  • Ny anmeldelse: Restaurant ROS, Tønder

    Ny anmeldelse: Restaurant ROS, Tønder

    NY ANMELDELSE: "Den smukke marskby Tønder kan igen prale af en toprestaurant. Marcel Rodrigues og Steffen Snitgaard med erfaring fra Cofoco, Søllerød Kro og Brdr. Price kombinerer et højt teknisk ambitionsniveau med gode lokale råvarer i et lækkert og uprætentiøst køkken."

    Hvor?
    Restaurant ROS
    Spikergade 21
    6280 Tønder

     


     

L'EASY Business GASTRO unika Skovdal H.W. Larsen LOBO Stockebye caviar Køb White Guide White Guide App