Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.

LEYNAVATN: Totaloplevelse for alle sanser

LEYNAVATN: Totaloplevelse for alle sanser
08. feb. 2019

.

Koks

Frammi vi∂ Gjónna
335 Leynavatn
+298 33 39 99
koks.fo

Restauranten er i foråret 2018 flyttet fra det gamle bispesæde Kirkjubøur til mindst ligeså naturskønne omgivelser ved Leynavatn lidt nordligere på Streymoy. Unge Poul Andrias Ziska styrer køkkenet, hvor han mesterligt formår at skabe en balance mellem kreativ innovation og respekt for Færøernes ypperlige råvarer og stærke traditioner.

Hvor farbar vej ender, parkerer vi vores bil og inviteres indenfor i en hjallur (lille skur til ophængning af kød til tørring og fermentering) og bydes på øl, tørfisk med smør og intens metallisk smagende grindehval, serveret på traditionel vis med spæk og kogte kartofler. Herefter er det ind i en Land Rover, der kan trodse terrænet og vandløbene og køre os op til selve restauranten, et sort træhus med græstag.

Fårene går lige udenfor vinduet, og du ser ned på søen, hvor der fanges fisk. Hver dag på vej til restauranten samler ansatte den præcise mængde søpindsvin, muslinger m.m., der skal bruges netop den aften, og dyrene præsenteres i sin friske pragt på et fad ved måltidets begyndelse, som de ligger der og spræller.

Restaurantens hyggelige rum domineres af træ og fåreskind, og vi føler og straks yderst veltilpas og får den mineralske champagne Longitude fra Larmandier-Bernier i glasset. En nyåbnet kammusling med rogn, ibskallen fyldt af hapsende rurer, vedlægges en dolk, så vi selv kan skære den fri, og den viser sig at være usædvanligt smagfuld og med den skønneste smørbløde konsistens.

Serveringen med creme af hestemusling i bunden af en skål dækket af det lindeste kartoffelskum drysset med umamirig revet tørret hestemusling er den ultimative pleaser. Søpindsvin servers med kun en smule syltede persillestilke, så dyrets særegne smag og konsistens mestendels taler for sig selv. Efter en indledning med friske sager fra havet følger en fase med traditionelle færøske ingredienser.

Tynde skiver syvmåneders skerpikjøt serveret med svampemayo og friteret rensdyrlav er en umamibombe. Tern af røget grindehjerte, rødbede og hyldebær ligger på en skive hjerteformet sprød lammeblodpølse og bliver til en hapser i skøn balance med både syre, sødme, salt og umami. Små retter kommer i en lind strøm, og imponerende rammer ingen ved siden af.

Saltet torsk i en intens persillesauce med grillede blåmuslinger er decideret himmelsk og matches smukt med Belondrade y Lurton 2016 på ren verdejo. Den ikkealkoholiske drikkevaremenu rummer også højdepunkter som fx en æblemost med løvstikke og en drik på rabarber og røget enebær.

Betjeningen er elegant, venlig, professionel og vidende, men dog nede på jorden og en vigtig faktor for gæsternes veltilpashed og den yderst behagelige stemning, der gennemsyrer restaurant fra start til slut. Hertil må også det specialkomponerede og særegne lydspor af Jens L. Thomsen regnes, som vi først bemærker halvvejs, men nok har påvirket vores underbevidsthed fra begyndelsen.

Et besøg på Koks er en genial totaloplevelse for alle sanser, og det er forfriskende for en gangs skyld at bringe sig selv ud i naturen til maden, i stedet for omvendt.

 

Mere restaurantnyt

  • KØBENHAVN: Det bedste fra havet skåret ind til benet

    KØBENHAVN: Det bedste fra havet skåret ind til benet

    .

    Iluka

    Peder Skrams Gade 15
    1054 København K
    +45 30 30 95 89
    restaurantiluka.dk

    Iluka betyder ’nær havet’ på de et af de australske aborigineres sprog, og ting fra havet er netop, hvad den australske og forhenværende Noma-kok Beau Clugston sætter i scene i den simpelt indrettede restaurant, der minder om den slags, men finder ved stranden sydpå med betongulv, simpel indretning og masser af friskfangede fisk og skaldyr.


     

  • FREDERICIA: Lokalt og personligt

    FREDERICIA: Lokalt og personligt

    .

    Ti Trin Ned

    Toldkammeret 9
    7000 Fredericia
    +45 75 93 33 55
    titrinned.dk

    I snart to årtier har Mette og Rainer Gassner sat Fredericia på det gastronomiske danmarkskort, og niveauet er stadig højt og stabilt. Stilen er dogmefri, og lader sig inspirere af årstiden og det lokale udbud af råvarer snarere end af klassiske franske dyder eller nordiske trends. Det gør Ti Trin Ned til et meget personligt køkken, hvor passionen for råvarerne afspejles i det dagligt skiftende menukort.


     

  • KØBENHAVN: Skarpt fokus og høj stemning

    KØBENHAVN: Skarpt fokus og høj stemning

    .

    Geist

    Kongens Nytorv 8
    1050 København K
    +45 33 13 37 13
    restaurantgeist.dk

    Når vejret er til det kan du nyde dit måltid i den hyggelige gårdhave omkranset af grøn bevoksning. Inden for er der anderledes gang i den med høj og til tider pumpende musik. Du har valget mellem at sidde ved et bord eller i den populære bar, der omkranser det åbne køkken, så du kan følge med i kokkenes arbejde. Indretningen er moderne og overvejende sort.


     

  • VORDINGBORG: Sydsjællands gastronomiske fyrtårn

    VORDINGBORG: Sydsjællands gastronomiske fyrtårn

    .

    Babette

    Kildemarksvej 5
    4760 Vordingborg
    +45 55 34 30 30
    babette.dk

    På en bakketop et lille stykke uden for centrum af Vordingborg ligger Babette som et gastronomisk fyrtårn, der skuer over byen. Sådan har det været i de over 30 år, der er gået, siden køkkenchef Vivi Schou og restaurantchef Henrik Pedersen startede butikken.


     

  • KØBENHAVN: En tryg proteinhule

    KØBENHAVN: En tryg proteinhule

    .

    Pluto

    Borgergade 16
    1300 København K
    +45 33 16 00 16
    restaurantpluto.dk

    Når finanskrisen en dag rammer igen, bliver der ekstra travlt på Pluto, for madmæssigt befinder vi os i en tryg proteinhule, hvor særligt indmad og oversete kødudskæringer som skank og nyretap indtager hovedrollen på kortet, ofte i ledtog med intense saucer på masser af smør og ost. Der er også masser af lækkert charcuteri og snacks at starte med, samt en håndfuld fiskeretter og lidt grønt.


     

  • FALDSLED: Ultimativ fynsk forkælelse

    FALDSLED: Ultimativ fynsk forkælelse

    .

    Falsled Kro

    Assensvej 513
    5642 Millinge
    +45 62 68 11 11
    falsledkro.dk

    Falsled Kro har i mere end fire årtier indtaget den suveræne position som Fyns gastronomiske fyrtårn. Den stråtækte gamle kro ligger i landsbyen Millinge i det bakkede Sydfyn, hvor kroen har en formidabel placering næsten helt ned til vandet. Fra bordene i havestuen kan man skue ned over den store haves frugttræer og den lille Faldsled Havn. Fynsk idyl, så det flimrer for øjnene.


     

  • BORNHOLM: Sublim skønhed på tallerkenerne og ud af vinduerne

    BORNHOLM: Sublim skønhed på tallerkenerne og ud af vinduerne

    .

    Kadeau Bornholm

    Baunevej 18
    3720 Aakirkeby
    +45 56 97 52 80
    kadeau.dk

    Det forhenværende sommerhus, der nu rummer Kadeaus bornholmske afdeling, spejder fra sin klippe sydpå henover Østersøen. Udsigten er smuk, men ikke det allersmukkeste denne aften, vil det vise sig. Vi udsættes nemlig for et nærmest perfekt gastronomisk forløb af 14 vanvittigt gode retter, der overgår ethvert hav (i hvert fald Østersøen) i skønhed.


     

  • SØLLERØD: Livsnydelse i Søllerød

    SØLLERØD: Livsnydelse i Søllerød

    .

    Søllerød Kro

    Søllerødvej 35
    2840 Holte
    +45 45 80 25 05
    soelleroed-kro.dk

    Når du først har sat dig i de bløde stole i Søllerød Kros lavloftede stuer, har du bare lyst til at blive. Alle gæster får præcis samme følelse af at være aftenens vigtigste, takket være legenden Jan Restorff, der som restaurantchef er indbegrebet af omsorg, opmærksomhed og viden ud i sanselighed.


     

  • KØBENHAVN: Vildt godt vildt

    KØBENHAVN: Vildt godt vildt

    .

    Wilhelm

    Nikolajgade 18
    1068 København K
    +45 53 85 02 81
    restaurantwilhelm.dk

    I forbindelse med samlingens midlertidige lukning i forbindelse med tilbygning flyttede Restaurant Wilhelm i 2017 fra sin skovnære lokation ved Ordrupgaard til et gammelt byhus i Nikolajgade – ”Skoven i byen” står der nu på hjemmesiden.

    Konceptet er, at råvarerne, hvad enten de kommer fra land eller vand, gerne skal være ”skudt, fanget med harpun, lasso eller plukket med tommeltot og pegefinger”, og køkkenchef Kristofer Josefsson stammer da også fra de dybe smålandske skove.


     

  • ILULISSAT: Ubeskrivelig beliggenhed

    ILULISSAT: Ubeskrivelig beliggenhed

    .

    Ulo

    Mittarfimmut Aqq. B-1128
    3952 Ilulissat
    +299 94 41 53
    hotelarctic.com/restaurant-ulo

    Restaurant Ulo er et oplagt sted at sunde sig lidt, når sanserne har været på overarbejde ved Ilulissats ubeskriveligt smukke og verdensarvsmærkede isfjord. Blot en kilometers gang fra byen finder man de mægtige, blålige isbjerge, som ligger i fjorden som langsomt smeltende kolosser i det rå og sneklædte landskab.


     

Køb White Guide iZettle Champagne Yvonne Seier Christensen V GASTRO unika White Guide App