Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.

FALDSLED: Ultimativ fynsk forkælelse

FALDSLED: Ultimativ fynsk forkælelse
06. jun. 2019

.

Falsled Kro

Assensvej 513
5642 Millinge
+45 62 68 11 11
falsledkro.dk

Falsled Kro har i mere end fire årtier indtaget den suveræne position som Fyns gastronomiske fyrtårn. Den stråtækte gamle kro ligger i landsbyen Millinge i det bakkede Sydfyn, hvor kroen har en formidabel placering næsten helt ned til vandet. Fra bordene i havestuen kan man skue ned over den store haves frugttræer og den lille Faldsled Havn. Fynsk idyl, så det flimrer for øjnene.

Måltidet indledes i gården, hvor sommervinden vejret let, og hvor køkkenchef Kasper Hasse skærer lokal Steensgaard-skinke til champagnen. Hasse har overtaget roret på den traditionstunge kro, efter at Per Hallundbæk i 2017 forlod posten som køkkenchef. Hasse var Hallundbæks højre hånd i adskillige år, så han har rigeligt af kroens velsmagende dna rullende i årerne. Luksusråvarer er en naturlig selvfølge her, så vi får syltet lokal pighvar med spanske mandler, syltede hvide asparges, en art blanquette med olivenolie og en skefuld kaviar. Æggene og den cremede sauce smyger sig om den faste og fyldige fladfisk, så der ikke er et øje tørt. Dette er sublim forkælelse.

Kærligheden til det franske køkken er ikke blevet mindre med skiftet på køkkenchefposten. Trikoloren løber triumferende gennem måltidet og kulminerer med hovedretten, som er ’duekotelet’ af fransk tamdue. Det glaserede duebryst er bundet sammen med en fars med hjerter og dødstrompeter, og i enden er placeret det confiterede lår, som fuldender illusionen af et overdimensioneret lår. Det er sommer, men alligevel er der vintertrøfler på toppen – de kan heldigvis også findes i Australien. Fornemt søde ærter, stegt fynsk minispidskål og en syrerig cremesauce med estragon giver den massive servering vinger.

På de bedste adresser er det ofte hovedretten, man glemmer først, men her er det lige omvendt. Håndværk og velsmag i yderste potens. Vinene fedtes der heller ikke med. Vinmatchet er en St. Emilión fra Chateau Pavié Macquin i årgang 1995, hvis modne fylde stråler fra glasset med solbær, tobak og hestesaddel. Smuk vin, og sjældent at få så flot og modent et glas på en vinmenu. Den gamle vin indrammer fornemmelsen af at være hensat til en anden tid. I den let dunkle krostue sidder man godt i bastante stole i mørkt træ og ved store borde belagt med tykke, hvide duge.

Der er tunge loftsbjælker for oven, og fra bordet kan man se ind til lidt af køkkenet gennem de hvælvede åbninger, mens tjenere i skjorter med ærmeholder servicerer lige efter bogen. Klassisk, kompetent og korrekt.

Falsled Kro er berømte for deres legendariske ostevogn, som er inkluderet i aftenmenuen, og hvor omkring 40 - overvejende franske – (råmælks)oste i alle afskygninger derfor venter efter hovedretten. Når den ruller hen til bordet, får tjenerne lov at folde al deres viden ud, og her er alt, hvad et sultent ostehjerte kan begære. Det føles som et sjældent privilegium at kunne kaste sig over et ostebord med så stor diversitet og perfekt modenhed i ostene. Må den ostevogn for evigt rulle – og forkælelsen på Falsled længe leve.

 

Mere restaurantnyt

  • KØBENHAVN: Den store rejse i smag

    KØBENHAVN: Den store rejse i smag

    .

    Tigermom
     


    Ryesgade 25
    2200 København N
    +45 53 84 25 25
    tigermom.dk

    Lisa Lov er en sjælden gave til fortolkningen af de mange asiatiske smagsudtryk. Med cambodjansk baggrund og opvækst i New Zealand har hun en skarp forståelse af hvert eneste køkkens særkender, hvilket hun fortolker i sin "Tigermom Feast".


     

  • AALBORG: Enkel og ærlig Aalborg-gourmet

    AALBORG: Enkel og ærlig Aalborg-gourmet

    .

    Alimentum

    Løkkegade 23
    9000 Aalborg
    +45 93 91 37 67
    restaurant-alimentum.dk

    Alimentum åbnede dørene i januar 2019, da køkkenchef Søren Birch og restaurantchef Simon Kvist Bjerre fra restaurant Tabu valgte at gå egne veje. Restauranten er gennemført indrettet i rå og urban stil og med et åbent køkken blandt de relativt få borde.


     

  • VEJLE: Elegant fusion med fjordudsigt

    VEJLE: Elegant fusion med fjordudsigt

    .

    Treetop

    Munkebjergvej 125
    7100 Vejle
    +45 76 42 85 00
    tree-top.dk

    I skønne naturomgivelser ligger Hotel Munkebjerg og skuer over Vejle Fjord. Hotellet rummer flere spisesteder, men det mest ambitiøse hedder Treetop, hvor den unge køkkenchef Nicolaj Christiansen råder. Vi melder vores ankomst i hotellets reception og hentes efter kort tid af en servitrice, der inviterer os ned i vinkælderen til champagne og snacks.


     

  • KØBENHAVN: Stabil sejlads i velsmag og god beliggenhed

    KØBENHAVN: Stabil sejlads i velsmag og god beliggenhed

    .

    Kaptajn

    Sortedam Dossering 45a
    2200 København N
    +45 60 18 74 14
    restaurantkaptajn.dk

    Her er høj stemning og bestemt ikke uden grund. Tim Güth og Patrick Hult er et par erfarne restaurantfolk, der har besluttet at få det ned på jorden, så alle kan være med i lokalerne lige ned til Søerne. Hvis du ikke går all in på hele menuen med ti retter, så er de mindre retter til 95 kr. fremragende, ca. fire til et måltid. Alternativt kan du tage den store fladfiskeservering til to personer.


     

  • VEJLE: Når alt går op i en højere enhed

    VEJLE: Når alt går op i en højere enhed

    .

    MeMu

    Torvegade 9
    7100 Vejle
    +45 21 14 00 77
    memu-gourmet.dk

    Få trin ned fra Vejles travle gågade træder du ind i en anden verden. Der hersker en behagelig ro under de hvidkalkede hvælvinger, hvor betjeningen er Des med gæsterne og ifører sig hvide silkehandsker, når servietterne skal lægges i skødene. Restauratørparret Mette Derdau og Michael Munk slog i 2017 dørene op for gourmetrestauranten, der på rekordtid har etableret sig som et af Jyllands absolutte topspisesteder.


     

  • KØBENHAVN: På jagt efter opskriften på guld

    KØBENHAVN: På jagt efter opskriften på guld

    .

    Alchemist

    Refshalevej 173C
    1432 København K
    +45 31 71 61 61
    restaurant-alchemist.dk

    De ydmyge rammer på Østerbro er udskiftet med en overdådig præstation i teatralsk gastro-futurisme – gennemført med en blanding af mod og overmod. Egentlig anbefaler vi dig ikke at læse videre, men blot forsøge at skaffe et af de eftertragtede borde, møde op med åbent sind og lade dig overraskes og imponeres af den mest rystende gastronomiske totaloplevelse, som hidtil har været tilbudt – verdensomspændende. Hvis du er en af de heldige, der får et bord, kan du se frem til at blive udsat for en tour de force udi sensoriske og intellektuelle eventyr fordelt på over 50 små serveringer – det hele i exceptionelle rammer med en afstemt dosis velsmag, humor, politik og stof til eftertanke.


     

  • KØBENHAVN: Det bedste fra havet skåret ind til benet

    KØBENHAVN: Det bedste fra havet skåret ind til benet

    .

    Iluka

    Peder Skrams Gade 15
    1054 København K
    +45 30 30 95 89
    restaurantiluka.dk

    Iluka betyder ’nær havet’ på de et af de australske aborigineres sprog, og ting fra havet er netop, hvad den australske og forhenværende Noma-kok Beau Clugston sætter i scene i den simpelt indrettede restaurant, der minder om den slags, men finder ved stranden sydpå med betongulv, simpel indretning og masser af friskfangede fisk og skaldyr.


     

  • FREDERICIA: Lokalt og personligt

    FREDERICIA: Lokalt og personligt

    .

    Ti Trin Ned

    Toldkammeret 9
    7000 Fredericia
    +45 75 93 33 55
    titrinned.dk

    I snart to årtier har Mette og Rainer Gassner sat Fredericia på det gastronomiske danmarkskort, og niveauet er stadig højt og stabilt. Stilen er dogmefri, og lader sig inspirere af årstiden og det lokale udbud af råvarer snarere end af klassiske franske dyder eller nordiske trends. Det gør Ti Trin Ned til et meget personligt køkken, hvor passionen for råvarerne afspejles i det dagligt skiftende menukort.


     

  • KØBENHAVN: Skarpt fokus og høj stemning

    KØBENHAVN: Skarpt fokus og høj stemning

    .

    Geist

    Kongens Nytorv 8
    1050 København K
    +45 33 13 37 13
    restaurantgeist.dk

    Når vejret er til det kan du nyde dit måltid i den hyggelige gårdhave omkranset af grøn bevoksning. Inden for er der anderledes gang i den med høj og til tider pumpende musik. Du har valget mellem at sidde ved et bord eller i den populære bar, der omkranser det åbne køkken, så du kan følge med i kokkenes arbejde. Indretningen er moderne og overvejende sort.


     

  • VORDINGBORG: Sydsjællands gastronomiske fyrtårn

    VORDINGBORG: Sydsjællands gastronomiske fyrtårn

    .

    Babette

    Kildemarksvej 5
    4760 Vordingborg
    +45 55 34 30 30
    babette.dk

    På en bakketop et lille stykke uden for centrum af Vordingborg ligger Babette som et gastronomisk fyrtårn, der skuer over byen. Sådan har det været i de over 30 år, der er gået, siden køkkenchef Vivi Schou og restaurantchef Henrik Pedersen startede butikken.


     

Køb White Guide iZettle Champagne Yvonne Seier Christensen V GASTRO unika White Guide App