Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.

PRÆSTØ: Et smagsoverlegent fjordkøkken

PRÆSTØ: Et smagsoverlegent fjordkøkken
05. okt. 2017

.

Hotel Frederiksminde


Klosternakken 8
4720 Præstø
+45 55 90 90 30
frederiksminde.com
 

For nogle er Præstø måske et stykke Udkantsdanmark, men i restauranten skaber køkkenchef Jonas Mikkelsen små gastronomiske mirakler, som nemt kan måle sig med landets fineste adresser. Han har en udpræget sans for at skabe ufattelig velsmag med få og simple ingredienser, fornemt eksemplificeret i en ret med en af vinterens mest ydmyge af slagsen, som bliver aftenens højdepunkt. En skive høbagt kålråbi er stegt op i smør og røget med høet på panden. Den bløde og sødmefulde kålrabi er dækket af et lag sprødt knasende sort sesam og en sauce på varm cremefraiche 48%, saltet lige til grænsen. Blødt og sprødt, sødme, syre og røgfyldt fedme finder fællesskab i en mageløs ret, som ubetinget fortjener signaturstatus her på adressen, hvor sæsonbevidstheden er i top, og hvor selv kålrabi og knoldselleri kan være konger for en aften. Sådan har vi det også, som vi sidder i havestuens magelige stole ved store borde med stivet hvid dug. Det bevidst antikverede interiør er en sjov tidslomme, og man føler sig næsten som er man landsbyens velbjærgede grosserer, der er ude med spenderbukserne på. Lokalet er dog lidt stort til de få borde, og akustikken er ringe. Vi har fornemmelsen af, at de øvrige gæster kan lytte med, så snart vi hæver stemmen en smule. I køkkenet er balancen til gengæld perfekt i næsten alle retter, og alene det lange snackforløb er en blæret perlerække af suveræne smage. For eksempel luksusversionen af sourcream and onion-chips, her med dild- og eddikestøv og en creme på røget skærising. En lille kop svampebouillon med fermenteret sellerisaft er så smagsintens, at glædestårerne triller. Køkkenet mestrer både de kølige og elegante udtryk, men også tilberedninger, der læner sig op ad klassisk fransk velsmag. Fx en perfekt dampet rødtunge med brændt sortkål og en smuk sauce nage i udpræget balance mellem smørfedme og syre, som holdes i stramt korset af en fast, kalket hvid fra Languedoc. Andre gange taler råvarerne for sig selv. En stor jomfruhummerhale serveres nøgen og bades derefter i granolie, brunet smør og reduceret fløde. Fedmen og skaldyrssødmen strammes gevaldigt op af en stram, skalmacereret naturchenin fra Sydafrika. De utraditionelle vine er velvalgte og har mindst ét ben i naturvinslejren, men præsenteres ikke som sådan. I stedet formidles der vidende og engageret omkring udvælgelsen til retterne. Heller ikke på dessertsiden lettes der på det nordiske gashåndtag. En luftig valnøddemousse friskes op af en havesyregranité og bittesmå tern af grønne æbler og blegselleri, som giver et friskt bid. Ofte ender sådanne desserter som en øvelse i sukkerfri askese, men i Mikkelsens hænder består det lykkelige ægteskab mellem det søde, det fede og det friske. En cremet knoldselleriis med karamel og låg af karamelliseret kyllingeskind og champignonstøv er en rig, jordet og velgørende efterårshilsen, som matches flot af en karamelsmagende dessertvin fra Friuli på tørrede druer. Hotel Frederiksminde har eftertrykkeligt gjort Præstø til en af Udkantsdanmarks gastronomiske højborge

 

Mere restaurantnyt

  • FANØ: Kulinarisk ekvilibrisme i Danmarks smukkeste landsby

    FANØ: Kulinarisk ekvilibrisme i Danmarks smukkeste landsby

    .

    Sønderho Kro

    Kropladsen 11
    6720 Fanø
    +45 75 16 40 09
    sonderhokro.dk

    Pittoresk i Danmarks smukkeste landsby ligger en perle af en lavloftet stråtækt bygning, som huser en af Danmarks ældste og smukkeste beværtninger, Sønderho Kro. Her brillerer Jakob Sullestad, der ejer og driver kroen, som gæstfri vært, køkken- og restaurantchef. Det sker med stort overskud og i respekt for lokale traditioner, den storslåede natur og både Vadehavets og øens bidrag til køkkenet.


     

  • KØBENHAVN: Format til meget mere

    KØBENHAVN: Format til meget mere

    .

    Format

    Sankt Annæ Plads 20
    1250 København K
    +45 69 15 65 85
    formatcph.dk
     

    Køkkenchef Will Smith står her for yderst sæsonpræget gastronomi med særligt fokus på syltning, saltning og henkogning. Hovedelementerne er tryghedsskabende og velkendte råvarer, mens legen er mere fri i sammensætningen af tilbehøret.


     

  • AARHUS: Hærværk med innovativ professionalisme

    AARHUS: Hærværk med innovativ professionalisme

    .

    Hærværk

    Frederiks Allé 105, st. tv
    8000 Aarhus
    +45 50 51 26 51
    restaurant-haervaerk.dk
     

    På Hærværk bliver det perfekte håndværk i det innovative og legende køkken fulgt til dørs af nærvær og professionalisme ude ved bordene i alle serveringer. Det er en helhedsoplevelse, hvor man virkelig bliver overrasket og venter nysgerrigt på næste servering.


     

  • AARHUS: Buldrende personlighed i stram stil

    AARHUS: Buldrende personlighed i stram stil

    .

    Frederikshøj


    Oddervej 19-21
    8000 Aarhus
    +45 86 14 22 80
    frederikshoj.com

    Du har været hele vejen rundt i et måltid, hvis originalitet og gode anderledeshed underbygges af en fremragende vinparring med klassiske vine, udvalgt med omhu af de dygtige sommelierer. En totaloplevelse af de store.


     

  • KLAMPENBORG: Grønt og skønt med stor velsmag

    KLAMPENBORG: Grønt og skønt med stor velsmag

    .

    Den Røde Cottage

    Strandvejen 550
    2930 Klampenborg
    +45 39 90 46 14
    denroedecottage.dk

    Mellem skov og hav ligger en smuk gammel rød hytte – idyllisk. Om sommeren er her udendørs servering, om vinteren omslutter det enkelt designede rum dig. Anita Klemensen har gennem en årrække cementeret sit navn som en af Danmarks dygtigste kokke og er med til at understrege, at den gastronomiske superliga ikke kun er for mænd.


     

  • TØNDER: Hygge og smæk for skillingen i hjertet af Tønder

    TØNDER: Hygge og smæk for skillingen i hjertet af Tønder

    .

    ROS


    Spikergade 21
    6270 Tønder
    +45 27 19 31 93
    restaurantros.dk
     

    På ægte sønderjysk vis modtages du hjerteligt i døren, får taget frakken og sættes med udsigt over toppede brostensgader i hjertet af Tønder. Trods stedet er fuldt booket, har de dygtige kokke og indehavere, Marcel Rodrigues og Steffen Snitgaard, på hele din kulinariske rejse i fortolkninger af lokale råvarer og traditionelle egnsretter rigeligt overskud til både at skabe en afslappet atmosfære, sludre med gæsterne, besvare spørgsmål og deltage i serveringen fra det åbne køkken i den kun 98 m2 store restaurant.


     

  • TÓRSHAVN: Færøsk fiskerestaurant med iberisk inspiration

    TÓRSHAVN: Færøsk fiskerestaurant med iberisk inspiration

    .

    Barbara


    Gongin 2-6
    100 Tórshavn, Færøerne
    +298 33 10 10
    barbara.fo

    På Barbara tør køkkenchefen gå sin egen vej, og det sker helt uden slinger.


     

  • KØBENHAVN: Genial stilsikker originalitet

    KØBENHAVN: Genial stilsikker originalitet

    .

    Mielcke & Hurtigkarl


    Frederiksberg Runddel 1,
    2000 Frederiksberg
    +45 38 34 84 36
    mhcph.com

    I et hjørne af Frederiksberg Have udvises der overskud og den ro, viden og professionalisme, som der skal til for at gøre en restaurantoplevelse komplet. Sammen med et af Danmarks mest eklektiske men samtidig stilsikre køkkener giver det en oplevelse, som er original, personlig og ganske enkelt gennemført.


     

  • TÓRSHAVN: Heima í Havn med lammekød i særklasse

    TÓRSHAVN: Heima í Havn med lammekød i særklasse

    .
    Áarstova

    Gongin 1
    100 Tórshavn, Færøerne
    +298 33 30 00
    aarstova.fo

    Man sidder tæt i de stemningsfyldte lokaler. Menu og drikkevarer præsenteres elegant i indbundne bøger og vidner om, at der er lagt et stort arbejde i at give dig en god oplevelse. Bogen om retterne afslører, at køkkenet fokuserer på lokale råvarer som lam, jomfruhummer og torsk.


     

  • KØBENHAVN: Tankevækkende totalteater

    KØBENHAVN: Tankevækkende totalteater

    .

    Alchemist


    Århusgade 22
    2100 København Ø
    +45 51 93 56 23
    restaurant-alchemist.dk

    Alchemist er intens, til tider på kanten og vil rykke grænser for langt de fleste. Til gengæld bliver det aldrig kedeligt, og få steder får man som her en unik totaloplevelse, som på een gang er velsmagende, gennemtænkt og tankevækkende.


     

White Guide Nordic 2017 Stockebye caviar H.W. Larsen GASTRO unika Køb White Guide White Guide App