Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.

KØBENHAVN: Grøn velsmag og delikate detaljer

KØBENHAVN: Grøn velsmag og delikate detaljer
04. jul. 2017

.

Geranium


Per Henrik Lings Allé 4, 8., 2100 København Ø
+45 69 96 00 20
geranium.dk

Det kræver en særlig støbning år efter år at blive ved med at perfektionere på noget, som i de flestes øjne i forvejen er meget nær perfekt. Sådan en støbning har Geraniums køkkenchef Rasmus Kofoed, hvilket de tre funklende Bocuse d’Or-statuetter i restaurantens lounge vidner om. Endnu et vidnesbyrd er menuen, hvor klassikerne er blevet endnu skarpere, og nye retter er gennemarbejdet i detaljen.

Stilmæssigt danner Geranium trygge rammer om et måltid, hvor gæsten kan blive ”restaureret”. Sådan forklarer restaurantchef og altomfavnende vært Søren Ledet sin mission. De tykke duge når det knirkefrie gulv, og de dansk-designede stole er mageligt polstrede med udsigt fra alle til enten det åbne køkken eller trækronerne i Fælledparken. Heller ikke på servicesiden er noget overladt til tilfældighederne, og tjenerne flyver om bordet som elegante dansere til tonerne af klassisk musik. Selv serveringen af en gin tonic er et mindre kunststykke, som bl.a. involverer en isterningestøber, en dansk gin fra Klelund, hjemmelavet havtornjuice og en grundig forklaring fra den talentfulde norske sommelier.

Hummer i fermenteret mælk med gulerod og havtorn er en blid og blød start. Tomatvand med skinkefedt og aromatiske urter er med kompleksitet og uhyre velsmag beviset på, at også enkle råvarer kan bringe smagsbarometeret nær bristepunktet. ”Knivmuslinger” med skal af tynd hvededej og fyld af stenbiderrogn og syrnet fløde er en sprød og cremet mundfuld, og den forkullede kartoffel, som serveres under en glaskuppel med røg, er et sjovt deja-vu til barndommens lejrture. ”Sten” af ørred beklædt med dildgelé afslutter paraden af signatursnacks, alle lige en tand mere mundrette og skarpere end sidst, vi var forbi. Et glas blanc de blancs champagne 2009 fra Larmandier-Bernier er med rank og autolytisk karakter et godt match til de labre snacks. Med biodynamisk ophav men en helt ren stil viser den vejen for vinmenuen, som generelt byder på vine lavet med omtanke men uden naturvinsverdenens grænsesøgende eskapader.

Matchene er veludførte, fx en Alvarinho 2015 fra Anselmo Mendes i Vinho Verde, som med spændstig syre og frugt passer perfekt til Kofoeds kunstneriske mosaik af kulmule rullet i persilleaske. Fisken er anrettet som et puslespil på tallerkenen med finsk caviar, og på hældes en sauce skilt med persilleolie. Retten pleaser i den grad såvel øje som gane, og den viser samtidig et køkken med holdning. For olien er lavet på persillens stilke, og retten får lækkert knas af fiskens skæl. No waste-tankegangen går igen på flere retter, fx en ny servering af perfekt stegt kammusling, hvor rognen er en silketynd tuille og resterne er brugt til saucen. Blot een blandt mange perler inden hovedretten, en sødmefuld og delikat aspargesjordskok med fine urter og sauce lavet på andefødder.

En glædelig overraskelse er det at få serveret en hel menu uden en egentlig kødret, men hvor intens velsmag hele vejen igennem går hånd i hånd med uhyre elegance og skarphed. Vi slutter i loungen efter fire desserter og i alt 15 serveringer med rum til både petits fours og lidt mere show i form af en håndbrygget espresso. Kofoed og Ledet har på Geranium fundet et ekstra gear, drejet og fintunet på nærmest usynlige knapper, og restauranten funkler af detaljerigdom og hjerteblod.

 

Mere restaurantnyt

  • LÆSØ: Gastronomisk omfavnelse

    LÆSØ: Gastronomisk omfavnelse

    .

    Vesterøl

    Havnepladsen 5
    9940 Vesterø Havn
    +45 27 26 19 21
    facebook.com/vesterOEL

    I det gamle frysehus på kajen i Vesterø Havn, Læsø, driver kokkeparret Thomas Wetle Andersen og Kamilla Kristensen et altfavnende sted med gastronomisk høje ambitioner. Indretningen er et lykkeligt mix af det indre af et værtshus og en caribisk strandbar med plastikflamingoer.


     

  • ODENSE: Tjekket økogourmet med stil og smag

    ODENSE: Tjekket økogourmet med stil og smag

    .

    The Balcony

    Vestergade 68, 1.th
    5000 Odense
    +45 66 11 74 20
    thebalcony.dk

    Ambitionerne er fortsat høje på førstesalen midt i Odense, hvor Peter Steen Hansen og Anders Jensen har drevet stedet på et højt niveau lige siden åbningen i 2016. The Balconys indretning er stilfuld med sildebensparket og mørke skindstole, der matcher de afdæmpede jazztoner fra anlægget. Derudover er det formelle, men ikke alt for tørre, tjenerkorps også med til at skabe en behagelig afslappet atmosfære i restauranten.


     

  • KØBENHAVN: Maritim frokostnydelse i designtemplet

    KØBENHAVN: Maritim frokostnydelse i designtemplet

    .

    Paustian

    Kalkbrænderiløbskaj 2
    2100 København Ø
    +45 39 18 55 01
    restaurantpaustian.dk

    Efter storhedstiden under Bo Bech 2004-2010 var køkkenets ambitionsniveau længe uimponerende. Men, siden Henrik Junker og Chris Ladegaard Jensen overtog i 2016 er der igen skruet op for det i Jørn Utzons bygning fra 1987, der foruden restaurant huser forretning med designermøbler.


     

  • KØBENHAVN: Knivskarpt håndværk med personlighed og humor

    KØBENHAVN: Knivskarpt håndværk med personlighed og humor

    .

    Restaurationen

    Møntergade 19
    1116 København K
    +45 33 14 94 95
    restaurationen.dk

    I mere end 25 år har Lisbeth og Bo Jacobsen drevet deres helt personlige ”Restaurationen”, hvis navn kun kan omtales i bestemt form som et endegyldigt begreb. Ledetråden er klassisk håndværk uden svinkeærinder, fremragende råvarer og en nærmest anarkistisk forholden sig til, hvad der sker på parnasset, samtidig med at smageskeen er taget i en dyb ed.


     

  • KØBENHAVN: Direkte fra jord til bord

    KØBENHAVN: Direkte fra jord til bord

    .

    Bæst

    Guldbergsgade 29
    2200 København N
    +45 35 35 04 63
    baest.dk

    Christian Puglisi lever sin vision om bæredygtighed, økologi og sporbarhed helt ud på sin italienske pizzabistro, hvor alt er nøje udvalgt. Grøntsagerne kommer fra egne marker ved Lejre, og charcuteriet er produceret i egne saltkar.


     

  • KØBENHAVN: Udfordring og innovation fra havets dyb

    KØBENHAVN: Udfordring og innovation fra havets dyb

    .

    Noma

    Refshalevej 96
    1432 København K
    noma.dk

    Vi ser tilbage på Nomas maritime førstereinkarnation og glæder os til sommerens grønt- og efterårets vildtsæson.


     

  • Mød vores partnere: Vandkefirperler

    Mød vores partnere: Vandkefirperler

    VANDKEFIRPERLER er det vi betegner som en "økologisk fermenteret læskedrik".
    Vandkefir er en aktiv gærkultur, der omdanner sukker i vand til organiske syrer som mælkesyrebakterier, eddike- og kulsyre. Vandkefir indeholder probiotiske stoffer, som kan have en gavnlig effekt for maven. Et alkoholfrit alternativ.

    "Idéen bag Perlerne har rødder i Nexø på Bornholm og blev til i 2016. Med afsæt i traditionen og fortællingen om det gamle Nexø Bryggeri, der fra 1865 til starten af 1970'erne bl.a. producerede citron- og hindbærlæskedrikke, vores to første varianter, har vi ladet os inspirere af historien og bragt en årelang bryggetradition tilbage til byen med det nye:

    NXØ Brewery - Vandkefirperler.

    Det, der giver mening for os, er, at det er den rene råvare og den ægte smag, der er i fokus. Derfor er der ikke brugt nogen form for unaturlige tilsætningsstoffer, kunstige sødemidler eller lignende i vores produkter. Vi bruger udelukkende 100 % økologiske råvarer og i det omfang, det er muligt, bruger vi råvarer fra Bornholm. Vi vil være i fortsat vækst og udvikle nye spændende varianter for at optimere vores produkter til gavn for alle, der nyder vores alternative læskedrik."

    Læs mere her


     

  • KØBENHAVN: Velvære, velsmag, velvalgte vine

    KØBENHAVN: Velvære, velsmag, velvalgte vine

    .

    Anarki

    Vodroffsvej 47
    1900 Frederiksberg
    +45 22 13 11 34
    restaurant-anarki.dk

    Makkerparret Christian Thorsholt Jacobsen og Rune Sauer Sonnichsen komplementerer hinanden med vin og mad på den vidunderlige lille bistro, hvorfra du aldrig går sulten eller tørstig hjem.


     

  • LANGÅ: Det gastronomiske vandingshul

    LANGÅ: Det gastronomiske vandingshul

    .

    Fru Larsen

    Østergade 1, Laurbjerg
    8870 Langå
    +45 86 46 83 88
    frularsen.dk

    Turen til Laurbjerg er i den grad en omvej værd. Her sørger Tommy og Birgitte Friis for en hjertevarm og grundgastronomisk forkælelse til en særdeles overkommelig pris.


     

  • KØBENHAVN: Anretningens modige skønhed

    KØBENHAVN: Anretningens modige skønhed

    .

    108

    Strandgade 108
    1401 København K
    +45 32 96 32 92
    108.dk

    Køkkenchef Kristian Baumann og hans folk bag 108 formår at servere nok Danmarks flotteste retter. Vi er på lillesøsteren til Noma, stedet der begyndte i de gamle Noma-lokaler, men nu har fået sin egen tydelige identitet i egne lokaler, hvor udsigten til kanalen, havnen og de mange cyklende sommerfolk er en stemningsfaktor, der beriger det store flotte halvrå lokale.


     

Køb White Guide White Guide Nordic 2017 Stockebye caviar GASTRO unika White Guide App