Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.

KØBENHAVN: Barren er sat højt

KØBENHAVN: Barren er sat højt
15. aug. 2017

.
Barr

Strandgade 93
1401 København K
+45 32 96 32 93
restaurantbarr.com

Thorsten Schmidt har overtaget køkkenet i moderrestauranten Nomas gamle lokaler, hvor der nu laves mad inspireret af landene omkring Nordsøen. Allerede uden for indgangen bydes vi velkommen af venligt personale og foreslås at begynde i baren, hvilket vi så gør. Indretningen er stilfuldt simpel og gennemgående præget af træ.

Der er et lille vinkort, men det er det særdeles velkuraterede ølkort, der indeholder flest interessante sager, som vi kaster os over. Flere af de 20 øl fra fad er brygget af Barrs egen brygger, Andreas Pedersen, der er til at finde bag baren og på gulvet, når det ikke er brygdag. Vi begynder dog med at smage på to lambiekblandinger fra det lille flamske Huisstekerij Bokkereyder – en lambiek med muscarisdruer og en framboos, der har ligget på cognacfade. Især framboosen med sin dybe røde farve, intense hindbæraroma og kraftige syrlighed, der afrundes af eg- og cognacnoter, gør det nemt at forstå, hvorfor de sjældne Bokkereyder-øl er nogle af verdens mest eftertragtede.

Efter at have smagt på grillede andehjerter, saltkage og sort sol – husets udgave af solæg – fra barmenuen går vi igang ved vores bord. Nye kartofler med løvstikke og små stykker bakskuld, der snilt kan forveksles med bacon, er en fin lille ret, men kartoflerne er lidt til den melede side. Surdejspandekagen med hyldeblomst, kaviar og ”citrus” er ren velsmag, hvor især salt og syre spiller smukt sammen. ”Citrus” er her små sorte myrer, der ligger halvkamoufleret ovenpå kaviaren, hvilket nostalgisk minder os om Nomas tid på adressen. Det smagfulde marvbens fedme og sødme får godt modspil af en syrlig kompot på persille og umodne bær.

Du kan tilvælge kaviar eller sommertrøfler til enhver ret for 150,-, og da vi indledningsvis bestilte mad, bad vi tjeneren om selv at vælge for os, hvor han syntes, det ville passe bedst.  Vi får således trøfler på vores frikadeller med sommerkål. Dellerne er selvfølgelig smørstegte, og en af hemmelighederne bag deres umamivelsmag er barrmite – husets egen variant af det engelske smørepålæg af gærekstrakt, Marmite. De matches smukt af den friske kraftige humlebitterhed i ipa’en Turf – et samarbejdsbryg mellem Barr og københavnske Bad Seed Brewing.

Imellem nogle af retterne smager vi på en af husets egne drammer – en gråbynke- og rejnfansnaps, kreeret af Barrs entusiastiske øl- og akvavitsommelier, skånske Johan Blasberg. Den serveres naturligvis korrekt ved stuetemperatur, så al aroma fra urternes æteriske olier træder frem i fuldt flor. Smagen er kompleks og bitter og leder tankerne hen på en mindre sød udgave af Chartreuse.

Madkortet indholder foruden flere småretter to deleretter, som vi prøver. Først kotelet i fad af okse, der serveres med svampe, skorzonerrødder og skysovs. Desværre er de første par skiver skåret langs fibrene, så de følgelig er unødvendigt seje. Nærmere benet bliver det dog bedre, og vi kan koncentrere os om at nyde det smagfulde velmodnede kød. Den anden deleret er et af aftenens absolutte højdepunkter – torskehalen. Schmidt trancherer ved bordet, og kødet viser sig at være perfekt tilberedt, så vi kommer i tvivl om, vi nogensinde har smagt en torsk så smagfuld og saftig. Spinat og bacon tilfører retten letbitre og røgede noter, og syre får vi fra vores glas i form af Bokkereyders geuze, Goatwalker.

Til dessert får vi is med gran og grønne jordbær. Modigt er det her, vi får vores tillægskaviar, som er gemt i iskuglens midte. Det viser sig at være en genistreg fra køkkenets side, for kaviarens salt og umami svinger bare sammen med isens syre og sødme, så alt går op i en umærkelig højere enhed. Der er tale om en af de frækkeste desserter, vi længe har fået, og lur os, om kombinationen is og kaviar ikke er noget, vi kommer til at se mere af fremover på Danmarks toprestauranter.

Det lykkes for Barr, at forvandle de traditionelle germanske retter til mesterklasseserveringer, og sammen med ølkortets guldkorn og personalets evne til at skabe god stemning og veltilpashed blandt gæsterne, står det klart, at her er tale om et af de feel good-steder, vi gerne vender tilbage til. Tit.

 

Mere restaurantnyt

  • ODENSE: Tjekket økogourmet med stil og smag

    ODENSE: Tjekket økogourmet med stil og smag

    .

    The Balcony

    Vestergade 68, 1.th
    5000 Odense
    +45 66 11 74 20
    thebalcony.dk

    Ambitionerne er fortsat høje på førstesalen midt i Odense, hvor Peter Steen Hansen og Anders Jensen har drevet stedet på et højt niveau lige siden åbningen i 2016. The Balconys indretning er stilfuld med sildebensparket og mørke skindstole, der matcher de afdæmpede jazztoner fra anlægget. Derudover er det formelle, men ikke alt for tørre, tjenerkorps også med til at skabe en behagelig afslappet atmosfære i restauranten.


     

  • KØBENHAVN: Maritim frokostnydelse i designtemplet

    KØBENHAVN: Maritim frokostnydelse i designtemplet

    .

    Paustian

    Kalkbrænderiløbskaj 2
    2100 København Ø
    +45 39 18 55 01
    restaurantpaustian.dk

    Efter storhedstiden under Bo Bech 2004-2010 var køkkenets ambitionsniveau længe uimponerende. Men, siden Henrik Junker og Chris Ladegaard Jensen overtog i 2016 er der igen skruet op for det i Jørn Utzons bygning fra 1987, der foruden restaurant huser forretning med designermøbler.


     

  • KØBENHAVN: Knivskarpt håndværk med personlighed og humor

    KØBENHAVN: Knivskarpt håndværk med personlighed og humor

    .

    Restaurationen

    Møntergade 19
    1116 København K
    +45 33 14 94 95
    restaurationen.dk

    I mere end 25 år har Lisbeth og Bo Jacobsen drevet deres helt personlige ”Restaurationen”, hvis navn kun kan omtales i bestemt form som et endegyldigt begreb. Ledetråden er klassisk håndværk uden svinkeærinder, fremragende råvarer og en nærmest anarkistisk forholden sig til, hvad der sker på parnasset, samtidig med at smageskeen er taget i en dyb ed.


     

  • KØBENHAVN: Direkte fra jord til bord

    KØBENHAVN: Direkte fra jord til bord

    .

    Bæst

    Guldbergsgade 29
    2200 København N
    +45 35 35 04 63
    baest.dk

    Christian Puglisi lever sin vision om bæredygtighed, økologi og sporbarhed helt ud på sin italienske pizzabistro, hvor alt er nøje udvalgt. Grøntsagerne kommer fra egne marker ved Lejre, og charcuteriet er produceret i egne saltkar.


     

  • KØBENHAVN: Udfordring og innovation fra havets dyb

    KØBENHAVN: Udfordring og innovation fra havets dyb

    .

    Noma

    Refshalevej 96
    1432 København K
    noma.dk

    Vi ser tilbage på Nomas maritime førstereinkarnation og glæder os til sommerens grønt- og efterårets vildtsæson.


     

  • Mød vores partnere: Vandkefirperler

    Mød vores partnere: Vandkefirperler

    VANDKEFIRPERLER er det vi betegner som en "økologisk fermenteret læskedrik".
    Vandkefir er en aktiv gærkultur, der omdanner sukker i vand til organiske syrer som mælkesyrebakterier, eddike- og kulsyre. Vandkefir indeholder probiotiske stoffer, som kan have en gavnlig effekt for maven. Et alkoholfrit alternativ.

    "Idéen bag Perlerne har rødder i Nexø på Bornholm og blev til i 2016. Med afsæt i traditionen og fortællingen om det gamle Nexø Bryggeri, der fra 1865 til starten af 1970'erne bl.a. producerede citron- og hindbærlæskedrikke, vores to første varianter, har vi ladet os inspirere af historien og bragt en årelang bryggetradition tilbage til byen med det nye:

    NXØ Brewery - Vandkefirperler.

    Det, der giver mening for os, er, at det er den rene råvare og den ægte smag, der er i fokus. Derfor er der ikke brugt nogen form for unaturlige tilsætningsstoffer, kunstige sødemidler eller lignende i vores produkter. Vi bruger udelukkende 100 % økologiske råvarer og i det omfang, det er muligt, bruger vi råvarer fra Bornholm. Vi vil være i fortsat vækst og udvikle nye spændende varianter for at optimere vores produkter til gavn for alle, der nyder vores alternative læskedrik."

    Læs mere her


     

  • KØBENHAVN: Velvære, velsmag, velvalgte vine

    KØBENHAVN: Velvære, velsmag, velvalgte vine

    .

    Anarki

    Vodroffsvej 47
    1900 Frederiksberg
    +45 22 13 11 34
    restaurant-anarki.dk

    Makkerparret Christian Thorsholt Jacobsen og Rune Sauer Sonnichsen komplementerer hinanden med vin og mad på den vidunderlige lille bistro, hvorfra du aldrig går sulten eller tørstig hjem.


     

  • LANGÅ: Det gastronomiske vandingshul

    LANGÅ: Det gastronomiske vandingshul

    .

    Fru Larsen

    Østergade 1, Laurbjerg
    8870 Langå
    +45 86 46 83 88
    frularsen.dk

    Turen til Laurbjerg er i den grad en omvej værd. Her sørger Tommy og Birgitte Friis for en hjertevarm og grundgastronomisk forkælelse til en særdeles overkommelig pris.


     

  • KØBENHAVN: Anretningens modige skønhed

    KØBENHAVN: Anretningens modige skønhed

    .

    108

    Strandgade 108
    1401 København K
    +45 32 96 32 92
    108.dk

    Køkkenchef Kristian Baumann og hans folk bag 108 formår at servere nok Danmarks flotteste retter. Vi er på lillesøsteren til Noma, stedet der begyndte i de gamle Noma-lokaler, men nu har fået sin egen tydelige identitet i egne lokaler, hvor udsigten til kanalen, havnen og de mange cyklende sommerfolk er en stemningsfaktor, der beriger det store flotte halvrå lokale.


     

  • KØBENHAVN: Pasta i døgndrift

    KØBENHAVN: Pasta i døgndrift

    .

    Barabba

    Store Kongensgade 34
    1264 København K
    +45 33 10 10 40
    barabba.dk

    Det er svært ikke at blive lykkelig for Restaurant Barabba, der som et andet italiensk hjem serverer varm mad helt til kl. 2 om natten.


     

Køb White Guide White Guide Nordic 2017 Stockebye caviar GASTRO unika White Guide App