Opret dig som Guiding Guest og få gratis adgang til at læse vores anmeldelser og skrive dine egne.

PARTNERNYT: Nyt niveau af dansk osteklassiker

PARTNERNYT: Nyt niveau af dansk osteklassiker
07. mar. 2019

Kenneth Toft-Hansen ønskede en danbo-type ost i særklasse, og det fik han. Han mener, at det bør være første skridt i en udfordring af de danske osteklassikere.

Kenneth Toft-Hansen har lige vundet guld ved Bocuse d'Or. Men selvom han i årevis har brugt meget tid på forberedelse og deltagelse i konkurrencer på topniveau, har han også haft tid til andre ting. For Kenneth Toft-Hansen har også været med til at udvikle en ny ost. Osten er en fed og aromatisk skæreost, der er kitmodnet og lavet på ustandardiseret, økologisk mælk. Den ligner andre gode, danske skæreoste af danbo-typen. Men den er noget helt særligt. Den er nemlig udsprunget af Kenneth Toft-Hansens ønske om at kunne servere den bedste morgenmadsost til sine gæster på Svinkløv Badehotel.

”Jeg kunne ikke finde en ost, der var god nok. Jeg vil ikke servere fedtfattig ost. Den skal være fuldfed og fyldig, så vi trængte til at give danbo et spark bagi,” siger Kenneth Toft-Hansen. Da Kenneth Toft-Hansen mødte Gert fra Tistrup Mejeri, skete der noget. ”Gert er lige så nørdet og engageret i ost, som jeg er i mad. Han ville skabe en ost, som smagte af mælk, selvom det var blevet til ost,” siger han. Sammen skabte de en fuldfed og aromatisk ost baseret på mælk med et naturligt indhold af fedt, der svinger med årstiden. Osten er nu lanceret i Arla Unikas sortiment efter et par sæsoner på Svinkløv med stor succes.

Vi skal udfordre kvaliteten

Kenneth Toft-Hansen er glad for det, som osten repræsenterer. Han mener, at fødevareindustrien burde have mere fokus på at få produkterne til at tage udgangspunkt i råvarens naturlige udgangspunkt, som i Årstidsosten er ustandardiseret mælk. Osten smager fyldigt, rundt og har en karakteristisk mælkesyre. ”Jeg har talt med gæsterne om, hvorfor denne ost er så god til morgenmad. Men den passer bare vanvittig godt til rugbrød eller lyst brød. Ren i smagen og med mere fylde, frisk syre og mere modnet.”

Kenneth Toft-Hansen håber, at udviklingsprojektet med morgenmadsosten kan være et skridt i vejen mod en udfordring af hele fødevareindustrien. ”Tænk hvis vi kunne få flere, mindre produktioner, som tager udgangspunkt i nydelsen, og ikke bare i en jagt på at stille sulten,” siger Kenneth Toft-Hansen. Han er overbevist om, at danskere vil tage godt imod den slags fødevarer. Kenneth Toft-Hansen tror, at der vil komme flere produktioner af den type, og han mener også, at det er en nødvendighed for, at Danmark kan bevare sin status som et stort landbrugsland. I sidste ende er det derfor også et spørgsmål om økonomi.

”Vi skal udfordre kvaliteten overalt. Også på klassikerne. Det her er bare et lille bitte skridt i den rigtige retning. En klassisk dansk skæreost, som bliver hævet til et andet niveau. Måske kan det være med til at sikre, at andre også kan få øjnene op for, at man kan udfordre klassikerne, så vi får bedre varer”.

Ifølge Svinkløvs kok begynder alt ved råvaren. Hvis ikke den er god, så er der ingen vej frem. ”Vi kokke kan ikke sminke noget frem. Vi er ikke bedre end råvarerne. Derfor skal vi være med til at sikre, at de bliver bedre. Og det er der stadig rum til ”.

Om Arla Unikas årstidsost:

Arla Unikas årstidsost bliver fremstillet på Tistrup Mejeri. Årstidsosten er udviklet i samarbejde med kokken Kenneth Toft-Hansen, som ønskede et nyt niveau af ost til morgenbordet på Svinkløv Badehotel. Den er lavet på ustandardiseret mælk, hvis fedtindhold varierer med årstiden. På ostens overflade vokser der rødkitkultur, som man kender det fra Danbo. Osten er økologisk og mellemlagret, og fedtindholdet i den færdige ost svinger mellem 31 og 35 procent. Årstidsost har en fed, syrlig og aromatisk smag og er særligt egnet som skæreost. Kongstanke bag osten: At skabe et nyt niveau af skæreost til det danske morgenbord.

Årstidsosten er en del af vores Arla Unika sortiment og kan blandt andet bestilles i Arla Unikas egne butikker og på arlaunika.dk. Læs mere om Årstidsost på arlaunika.dk. Her kan du også bestille et udvalg af Arla Unikas oste og skabe sublime osteoplevelser med matchende garniture og drikkevarer.

Arla Unika er Arlas gastronomiske læringsrejse

I 2002 gik flere danske kokke i medierne og stillede Arla spørgsmålet: ”Hvor er mangfoldigheden og den unikke smag i jeres produkter?”

I første omgang forstod Arla ikke helt kritikken. For er det ikke en kvalitet, når man får den samme smag hver gang? Er det ikke det, der kendetegner en mærkevare? Kokkene fastholdt kritikken. Vi lyttede og med afsæt i det ny nordiske køkken, påbegyndte vi en læringsrejse med kokkene. Det blev startskuddet for Arla Unika.

Arla Unikas produkter er udviklet i samarbejde med passionerede mejerister, eksperimenterende produktudviklere, dygtige kokke og nytænkende iværksættere. Det er i det samarbejde, vi finder inspiration og kompetencer til at udvikle nyskabende mejeriprodukter på højeste gastronomiske niveau.

Sammen får vi ideerne, fejler os frem, bliver inspireret og prøver igen og igen. Indtil vi har skabt et Unika.

Formålet for Arla Unika er i dag, som det var i 2002, da vores læringsrejse startede. Vi vil løfte mejeri til gastronomisk verdensklasse i samarbejde med toppen af gastronomien.

Vi kalder vores mission for Nye Højder.

Læs mere på arlaunika.dk

 

Mere restaurantnyt

  • WHITE GUIDE: Årets nominerede

    WHITE GUIDE: Årets nominerede

    På mandag afsløres det, hvem der vinder årets priser. Se de nominerede her og find billetter til trendseminar, lancering og gallamiddag.

    madbillet.dk/show/event/holistic-cuisine-trendseminar

    madbillet.dk/show/event/lancering-af-white-guide-danmark-2020

    madbillet.dk/show/event/gallamiddag

    Årets vinoplevelse: Søllerød Kro, Alchemist, AOC


     

  • WHITE GUIDE: Lancering af White Guide 2020, Holistic Cuisine Trendseminar, Gallamiddag, mandag den 28/10!

    WHITE GUIDE: Lancering af White Guide 2020, Holistic Cuisine Trendseminar, Gallamiddag, mandag den 28/10!

    Kære Læser,

    Du inviteres herved til White Guides Holistic Cuisine trendseminar (m. bl.a. Rasmus Munk), gourmetoplevelser på Soho ved lanceringen af White Guide 2020, hvor kåring og prisoverrækkelser finder sted, ikke mindst 'årets restaurant' - og efterfølgende gallamiddag på Sølyst.

    Vil vil rigtig gerne se så mange af jer som muligt.
    Reservation foregår efter 'først til mølle'-princippet, da vi har et begrænset antal pladser.

    Nedenfor følger lidt info om dagen og links til bestilling af billetterne.


     

  • KØBENHAVN: Genfødsel ved havnefronten

    KØBENHAVN: Genfødsel ved havnefronten

    .

    Studio

    Havnegade 44
    1058 København K
    +45 72 14 88 08
    thestandardcph.dk/restaurant/studio

    Studio er genfødt! Toprestauranten i den gamle toldbygning i Havnegade har levet en omtumlet tilværelse siden Torsten Vildgaard forlod bygningen og Damian Quintana for en bemærkning satte sydamerikansk præg på menuen. Nu er der kommet forstærkning fra Vestkysten i form af engelske Alan Bates, som kommer direkte fra Paul Cunninghams køkken på Henne Kirkeby Kro.


     

  • KØBENHAVN: Usnobbet mesterligt køkken

    KØBENHAVN: Usnobbet mesterligt køkken

    .

    À Terre

    Tordenskjoldsgade 11
    1055 København K
    +45 71 99 56 99
    aterre.dk

    Rummet omfavner dig, lige fra du træder ind i det venlige og lyse lokale overfor Det Kongelige Teater. Yves Le Lay har flyttet teltpælene fra Nærvær på Christianshavn og står nu bag gryderne på sit nye spisested, der med mangel på bedre begreb må betegnes som en luksusbistro. Smageskeen er præcis, når de opfindsomme og overraskende retter skabes til gæsternes glæde. Stemningen er afslappet og usnobbet. Vores kompetente sommelier sørger for, at vi får netop den vin, vi længes efter fra det klassiske, men betalelige vinkort, der også har gode vine på glas.


     

  • PARTNERNYT: grow up FARM

    PARTNERNYT: grow up FARM

    .
    PARTNERNYT: White Guide udgives i samarbejde med en række partnere, som deler vores passion for dansk gastronomi og ønsket om branchens fortsatte positive udvikling. Vi er stolte af at præsentere grow up FARM som partner.

    Vi er grow up FARM – et lille landbrug som dyrker mikrogrønt i form af skud og urter.
    Måske du kender det som den lille fine urt som ofte benyttes til afpyntning i form af
    brøndkarse eller ærteskud. Måske du har set eller hørt om dyrkningsmetoden
    vertikalfarm i dit tv eller blandt vores kære klimatosser. I virkeligheden er det en ny
    måde at dyrke vores grønt på – en måde, som er tilpasset vores fremtid.


     

  • KØBENHAVN: Endelig en god udgave af italiensk fine dining

    KØBENHAVN: Endelig en god udgave af italiensk fine dining

    .

    Brace

    Teglgårdsstræde 8A
    1452 København K
    +45 28 88 20 01
    restaurantbrace.dk

    Det stilfulde rum med gråtonede vægge og gyldne lamper sender tydelige signaler om, at her vil man hæve det gode italienske bondekøkken til gastronomisk mere innovative højder. Det bliver også straks markeret i signaturantipastiene med en ”krustade” fyldt med luftig carbonara, skum af peber, Havgus og saltet svinekæbe og en lille bacalaorulle, hvor frituredejen er erstattet af sprødt torskeskind.


     

  • LØNSTRUP: Enkel kompleksitet ved Vesterhavet

    LØNSTRUP: Enkel kompleksitet ved Vesterhavet

    .

    Villa Vest

    Strandvejen 138
    8900 Hjørring
    +45 98 96 05 66
    villavest.dk

    Med Vesterhavet som absolutte nabo, ligger Villa Vest på top fem over bedste udsigtsrestauranter i Danmark, og i køkkenet er det nordiske smagsunivers på et meget højt kompleksitetsniveau. Snackserveringens flødebolle funkler på den frosne sten, der toner i en opsats med beplantning fra den omkringliggende natur. Enkel i udtrykket, men sikke en smag. En frossen kyllingelevermousse som bund, skum på gran, citronverbena som overtræk, og toppet med citronverbena som pasta, små myrer og syltede flager af nobilisgran. En mundfuld, der eksploderer i smag, og hvor de forskellige råvarer træder frem i mange bølgende smagslag. Det aromatiske og syrlige fra citronverbena og gran, sammen med kyllingemoussens dybe nuancer. Genial mundfuld, og sådan fortsætter det gennem aftenens retter.


     

  • FØVLING: Når betjeningen trækker det største læs

    FØVLING: Når betjeningen trækker det største læs

    .

    Ribehøj

    Ribevej 34
    6683 Føvling
    +45 75 39 85 32
    ribehoej.dk

    Her er en fremragende udsigt over en lille sø på kanten af det gamle grænseland mellem Danmark og Tyskland. Et nyrenoveret hus danner rammen om områdets mest lovpriste spisested, hvor menuen er stueren og følger de gængse skummende saucer skilt med grønne olier, kraftige glacer og en udpræget tendens til blomstermisbrug. På de glade gæster kan man høre, at det er godt, det ikke er alt for eksperimenterende.


     

  • KØBENHAVN: Smukke kompositioner med smagsmæssig præcision

    KØBENHAVN: Smukke kompositioner med smagsmæssig præcision

    .

    108

    Strandgade 108
    1401 København K
    +45 32 96 32 92
    108.dk

    Det lyse højloftede lokale er indrettet med kølig nordisk elegance, men klientellet er overvejende internationalt. Det giver naturligvis publicitet udover det sædvanlige at være Nomas lillebror, men også høje forventninger fra gæsterne, der, som sagt, ofte er kommet langvejs fra – fra vores tre nærmeste borde høres hhv. kinesisk, fransk og amerikansk engelsk.


     

  • KØBENHAVN: Den store rejse i smag

    KØBENHAVN: Den store rejse i smag

    .

    Tigermom
     


    Ryesgade 25
    2200 København N
    +45 53 84 25 25
    tigermom.dk

    Lisa Lov er en sjælden gave til fortolkningen af de mange asiatiske smagsudtryk. Med cambodjansk baggrund og opvækst i New Zealand har hun en skarp forståelse af hvert eneste køkkens særkender, hvilket hun fortolker i sin "Tigermom Feast".


     

Køb White Guide iZettle GASTRO unika White Guide App